HTML

Pest megye 5. vk.

Csomád, Csömör, Dunakeszi, Erdőkertes, Fót, Göd, Veresegyház polgárai! Térjünk vissza a jövőbe! Javaslata van? Írjon: peter.juhasz@jpl.hu

Bemutatkozó

jp01.jpg

Juhász Péter (LMP) életrajza itt elérhető

Április 6-án az LMP ismét bejutott a Parlamentbe, ezúton köszönöm szavazóinknak!

A 2014-es parlamenti választások során a kampányomra elköltött pénz: 791096 Ft

Kövess!

2014.04.10. 01:31 Juhász Péter (LMP)

A részvétel varázsa

Alacsony vagy magas részvételi arány a kedvező? Nekünk vagy az országnak? Okosabbak vagyunk-e, ha sokan vagyunk? Áltudományos okoskodás, melyben a szerző igyekszik senkit sem megsérteni!

A vasárnapi eredményhirdetést követően megindult a bűnbakkeresés, a vádaskodás és a bizonyítványmagyarázás. Láthatóan három téma foglalkoztatja erősen az embereket:

  1. Hogy tudott a közállapotok ellenére ennyire jó eredményt elérni a Fidesz?
  2. Miért jött fel ennyire a Jobbik?
  3. Miért volt ilyen alacsony a részvétel?

És ezekre többnyire az alábbi leegyszerűsített válaszok születnek, ráadásul mindhárom kérdéshez pont remekül illik bármelyik válasz!

  • - A szavazók agymosott birkák.
  • - A fővárosi elkényeztetett értelmiség nem képes megérteni, hogy micsoda szegénység tombol az országban.
  • - A médiában a kormánypárti túlsúllyal szemben nincs esély.
  • - Csak gátlástalan ígérgetéssel és a zsigeri gyűlölet kihasználásával lehet szavazókat nyerni.
  • - A Fidesznek lejtett a pálya, botrány hogy ilyen kevés szavazattal megint kétharmad lett.
  • - Az ellenzék nem volt képes valós alternatívát adni a kiábrándult tömegeknek, így alacsony volt a részvétel.

Természetesen mindegyik leegyszerűsített, mindegyik eléggé hazug, és eléggé szubjektív, akárki részéről hangzik is el. És ha van is részigazság egyikben vagy másikban, összességében szerecsenmosdatásnak hangzik az egész.

Lejtett például a pálya? Nyilván eléggé ki volt találva, de listán nem sikerült megszorítania az ellenzéki pártoknak a Fideszt, úgyhogy befoghatjuk a kis szánkat.

Birkák az emberek, akik csak ígérgetésre vevők? Nos, ígérgetésből volt bőven minden oldalon, például devizahitelmentés témájában elég változatos ötletek bukkantak fel kis és nagy pártoknál is. Minimálbér témában is voltak vad licitek, szóval ha ezek számítottak volna, akkor bizonyos újdonsült pártoknak kirívóan magas eredményt kellett volna elérniük.

A fővárosiak nem érzékelik a vidék problémáit és szegénységét? A témában megható és szemléletes írások születtek, amik jakabandori viralitással terjednek a neten „ezt olvasd el apám, mindent megértesz!” kísérő-kommentekkel. Ez kiválóan tudja szítani tovább az urbánus-népies ellentétet, ugyanakkor egy fontos ellentmondásra nem ad választ: ha a vidék népe a rája törő szegénységben a napi túlélés okán hajlik elfogadni rövidtávú előnyöket, ugyanakkor mindeközben évszázados bölcsességgel szűri ki a sunyi fővárosi elit fals ígéreteit, akkor hogy a fenében van az, hogy továbbra is ilyen magas arányban szavaz a földjeit elrabló, a közmunkával őt napi szinten megalázó hűbérurakra? Az rendben, hogy a Jobbik erősödését megmagyarázza a vidék szegénysége, és cserbenhagyottsága. De mi magyarázza a Fidesz továbbra is stabil előnyét? Oké, tudom, a földből sokkal kevesebb ember él, mint azt mi (fővárosiak és környékiek) gondolni szoktuk.

Szóval megmarad még ezernyi kérdés a választás utánra. Aki egy legyintéssel akarja elintézni az azt mondja, hogy „továbbra is Orbán a leghitelesebb, bárki bármit is mond.”, vagy azt, hogy „Vonának még nem volt esélye lopni, ezért nekik még bármit elhisznek”, illetve „az összefogáspártiak elmulasztották a megújulást, egymás hitelességét és esélyeit rontották a koalícióban.” Aki még részletesebben akarja kivesézni, az talál magának elég poli-blogot.

Van azonban egy olyan kérdés, amiben érzésem szerint egy fals konszenzus van érvényben – legalábbis még nem olvastam ezzel ellenkező véleményt. A részvételi arányról van szó.

Szinte minden ellenzéki kifogásolja az alacsony részvételt, és sajnálkozását fejezi ki, hogy ezzel csorbul a demokrácia. Kiváló ábrák születnek arról, hogy a Fidesz egyre kevesebb szavazattal szerez egyre nagyobb hatalmat, miközben milliók el sem jönnek!

Biztos, hogy jó nekünk a magas részvétel? Szerintem nem feltétlenül. Azt állítom, hogy a társadalmunk jelen helyzetében nem feltétlenül lennénk közelebb a megfejtéshez, ha sikerülne mindenkit elcsábítani az urnákhoz.

Nyilván van 5-10 százalék olyan szavazó, akit soha, semmikor sem fogunk látni a szavazókörökben vagy praktikus okok miatt (nem ér rá, elhúzódik a költözés, előző nap elhagyja a személyijét), vagy állampolgári készségek alapvető hiánya miatt (alkoholizmus, kitaszítottság). Van ahol otthon sose beszéltek erről, a Cosmoban sem volt cikk, különben is ez olyan felnőttes izé. Vannak emberek, akik még harmincévesen is kisbabaként élnek, közügyek iránti érdeklődésük zéró. Rosszabb esetben, ha el is mennek, arra teszik az ikszet, amit szüleik vagy házastársuk mond (erre a körre apellált az a kiváló blog, amit sebtiben raktak össze a finisben pánikból a Fidesz házatáján)

Polgártársaink maradék 30 százalékáról viszont csak felemás elképzelésünk lehet. Nem érdekli őket sem? Vagy nem tudnak választani? Vagy úgy érzik, hogy nem múlik semmi azon a két ikszen, és haszontalan időtöltés? Vagy teljesen kiábrándultak, és senkiben sem bíznak?

A magát demokratikus ellenzéknek tituláló Összefogás megnyilatkozásaiból úgy fest, hogy csupán annyiban érzik magukat hibásnak a választási kudarcért, hogy nem sikerült ezeket a távolmaradókat meggyőzni arról, hogy jöjjenek el rájuk szavazni. Tehát potenciálisan magukhoz sorolják őket pókerarccal, és csupán azt gondolják, hogy ők mind csalódottak, akik csak motivációnak, és informáltságnak voltak híján.

Abban egyetérthetünk, hogy visszacsúsztunk egy kockát a Maslow-i piramison: sokkal kevésbé fontos a méltányosság, az igazságosság, a kultúra, a szabadság, a kreativitás, az önmegvalósítás, a környezetvédelem. Viszont napi üggyé vált a túlélés, a bevásárlás, a számlák, a munka, a frusztrációk, a sérelmek. Az, hogy például az LMP csupán Buda egyes kerületeiben volt harmadik erő, és a főváros, illetve más nagyvárosok környékén ért el 6-12 százalékot, azt mutatja, hogy az LMP a politikai kínálat extraszűz oliva olaja lett: aki megengedheti magának, és olvasott az előnyeiről, az vesz belőle. Az LMP pont ilyesmi: kell hozzá egyfajta befogadóképesség, ami részben egzisztenciális, részben érdeklődési feltételhez kötött. Más kérdés, hogy ez félreértelmezése az LMP céljainak, mert sok olyan üzenet és programpont is van a tarsolyunkban, ami nem csak ezo-bio-öko eltartott anyukáknak és igazságpárti szemüveges idealistáknak lehet vonzó, hanem akár elmaradott térségek munkavállalóinak, gazdálkodóknak, hitelével megszorult családoknak is. Ez abszolút a mi hibánk, hogy még mindig bizonyos elitista attitűdöt tükröz a párt, szándékai ellenére. De, amint Dezső András, az Index kiváló újságírója megfogalmazta: „a fékek és az ellensúlyok nem oltják az ember étvágyát” ugyanígy a paksi szerződés nyilvánosságának esetleges boldog tudatával sem fog senki tudni fizetni a hentesnél. Mi tudjuk, hogy fontos, de ezzel 100 emberből csak 5-10 van így.

De hogy miért is hoztam fel ezt: átnéztem a választókerületem (Pest megye 5.) mind a 93 szavazókörének eredményeit. Kiválogattam belőle azokat a helyeket, ahol legjobban szerepeltem (10 százalék fölött), és azokat is, ahol legrosszabbul (5 százalék alatt). A végeredmény egyébként 7,6százalék lett, amit ezúton is köszönök választóimnak! Mindezt összevetettem az adott szavazókörök részvételi adatával.

lmpjppm5.jpg

A zöld pontok két csoportosulásából jól látható, hogy van korreláció az eredményem és a részvétel között: általában magas volt a részvétel ott, ahol jól szerepeltem. Erre utal a szaggatott trendvonal.

Nincs rá számszerű bizonyítékom, de ismerem ezeket a körzeteket: elmondható, hogy ahol magasabb a részvételi arány, ott tudatosabb, tehetősebb, fiatalabb családok élnek. Újabbak a házak, az autók, a környékbeli ovik zsúfoltak. Nyilván nem látok mindenki zsebébe, és lehet persze torzító hatása a hiteleknek, de összességében azt merem állítani, hogy a tudatosabbak nagyobb hajlandóságot mutatnak a szavazásra. Ugyanakkor kiábrándítóan szerepeltem a panellakótelepeken, a kisebb települések óvárosi övezetében, és a szegényebb negyedekben, idősebbek lakta utcákban.

Megnéztem ugyanezen szavazókörökben a parlamenti pártok egymáshoz képesti szavazati arányait. A piros pontok azt jelzik, hogy a fideszes és az összefogásos jelöltekre leadott szavazatok aránya hogy alakult. (Ha 1 fölött, akkor ugye nyert a fideszes, ha alatta, akkor nyert az MSZP-s). A fekete pöttyök pedig azt jelzik, hogy a fideszes jelöltre leadott szavazatok aránya hogy alakult az MSZP-s és a jobbikos jelöltre leadott szavazatok összegéhez. Itt fordított a tendencia: ha alacsony volt a részvétel, akkor magasan vert a fideszes mindannyiunkat.

Levonhatjuk ebből azt a következtetést, hogy bárcsak többen mentek volna el szavazni azokban a szavazókörökben? Hát nem éppen. Jó eséllyel hasonló egzisztenciális hátterű szavazókból jött volna el több azokban a körzetekben, és azonos arány maradt volna, csak magasabb részvétel mellett, vagy akár még jobban billent volna a regnáló hatalom felé a mérleg.

Noha a kormányváltás esélye a magasabb részvétellel nő, ugyanakkor nem mindegy, hogy milyen körzet az, ahol magasabb az a bizonyos részvétel! Ahol 75%-os volt, ott talán jól jött volna a kormányváltás szempontjából ha 80%-ra emelkedik, mint ha egy 60 %-os körzet jön fel 65-re.

Nincs sajnos kapacitásom és tudásom minden szavazóköri eredményt végigelemezni, és összevetni demográfiai adatokkal is a részvételi adatokat, de talán ez a kis példa is jelzi hitelesen, hogy a részvételi arány növekedése önmagában nem old meg senkit. Különösen az visszatetsző, ha valaki egyszerre gondolja a népet birkának, és aggodalmaskodik az alacsony részvétel miatt...

Mi következik mindebből?

  1. Ha jobban élne az ország, akkor a kormányváltás esélye is nagyobb lehetne, a túlélési ösztönök helyett egyéb irányú igényeit is ki akarná élni a polgár. Nos, vajon Orbán Viktornak érdeke-e akkor, hogy jobban éljünk? (Alkérdés: és Vona Gábornak?)
  2. Az utcáról utcára, postaládáról postaládára folytatott kampány, valamint a médiaválasztásában tudatosabb és igényesebb célcsoportok online elérése reménytkeltő, és nem kell feltétlen azon keseregni, hogy nincs elég óriásplakát.
  3. Végül egy nyilvánvaló megfejtés: az oktatás. Akinek a kezében az oktatás, annak a kezében a hatalom. Az már régesrég bebizonyosodott, hogy a jobb oktatás magasabb életszínvonalat és igényesebb fogyasztói kultúrát teremt. Lehet, hogy valójában oktatásra kéne költenie az ellenzéknek a pénzét?

Ha visszanyerjük azt a bizonyos egy lépcsőfokot a Maslow piramison, akkor nyerhető lesz egy következő választás. Orbán Viktornak tehát legjobban attól kell félnie, ha véletlenül tényleg beindul a növekedés.

Szerinted is itt az ideje visszatérni a jövőbe? Kövess a Facebookon!

286 komment · 1 trackback

Címkék: részvételi adatok választás 2014


A bejegyzés trackback címe:

https://kepviseloleszek.blog.hu/api/trackback/id/tr176003909

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A szavazói magatartásokról 2014.04.11. 11:41:08

A politikai folyamatok alapvetően embereken múlnak, egyéneken, akik döntenek, közösségeken, akik döntési kultúrát teremtenek. Nemrég szóltunk a szavazások értelméről, a többnyire kétértékű döntési lehetőségekről, most nézzük meg a szavazók viselkedését...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

micsoda? 2014.04.11. 18:17:18

@szekertabor: Remélem akkor is úgy gondolom, nem megyek 2018-ban. Nem állok be a sorba! Höbörgők és aztán azokra szavazok akik ellen tüntetek. Gerinc kérdése az egész:-)

tintamin 2014.04.11. 18:20:34

A végkövetkeztetés eléggé ijesztő, főleg annak fényében, hogy Orbán a gazdaságot Matolcsyra, az oktatást meg Hoffmannra bízta, és látjuk, mit csináltak: az egyik az idiotizmusával gyakoratilag Európa büdösbogarává tett minket, a másik meg az eszement centralizációjával olyan pályára állította a magyar közoktatást, ami remekül kitermeli az egyszerűen irányítható szavazókat, de az ország jövőjét végképp aláássa.

tintamin 2014.04.11. 18:22:45

Aki nem szavazott, az úgy érzi, tökmindegy, ki van hatalmon.

És nyilván elégedett a mostani rendszerrel is, különben elment volna szavazni....

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2014.04.11. 18:42:56

@Jolka40: "Nem úgy, mint a közTV, vagy a közrádió. Ott labdába se rúghat a Fideszen kívül más. "
Nana! Az ex(?)-mszp -s Simon többet szerepelt a médiában, mint az összes fideszes együttvéve... :) Naügye! :P

eßemfaßom meg áll 2014.04.11. 19:31:04

@Kim lr Szen: Ma is tanulsz valamit: az államadósságot gdp%-ban mérik és hasonlitgatják

eßemfaßom meg áll 2014.04.11. 19:38:16

@rasztaszív: baszki az M4 megépítése kb az amikor a sánta megkapja a púpos púpját is segitségként. Most komolyan képes vagy azt az evszázad balfaszságát pozitív érvként felhozni?

eßemfaßom meg áll 2014.04.11. 19:39:45

@rasztaszív: hüha, raszta kevesebb spangli után állj neki vitázni a nagyokkal

J.László 2014.04.11. 19:47:48

Ciki lenne a libsibolsiknak lezárni az Erzsébet hidat. Az áthallások ugyebár. Maradt nekik a műemlék-bontás.

rasztaszív 2014.04.11. 19:55:57

@eßemfaßom meg áll: ha majd nagyokkal kell vitatkozni,megfontolom a dolgot...:)
az itteni trollocskák így is megritkultak...:)

MSZP Afrika Korps 2014.04.11. 19:56:24

@rasztaszív: Egyszerübb a helyzet: Az MSZP hazudik.

És 2 gigabukó után folytatja ugyanott. Folytasd te is velük!

borzimorzi 2014.04.11. 19:58:50

@mézesmackócskácska: Szerinted ki fog egy SPAMfióknak írni? :-)

Mindenféle jókat!

Üdv:
b

J.László 2014.04.11. 20:03:22

@rasztaszív:
2010 előtt is ez volt a véleményed?

rasztaszív 2014.04.11. 20:06:43

@MSZP Afrika Korps: igen,az mszp is hazudik.aki tisztességes,annak nem is példa.és főleg nem mentség.

rasztaszív 2014.04.11. 20:08:08

@J.László: mire gondolsz?bár nagyjából változatlan

MSZP Afrika Korps 2014.04.11. 20:08:16

@rasztaszív: Akkor kormányozzon a tisztesség!

Vagy a példa!

Hajrá tisztesség, hajrá példa!

HaCS 2014.04.11. 20:10:33

@borzimorzi:

Azért talán annyira ne ajnározd a vidéket.

Elvégre te sem véletlenül élsz a fővárosban.

J.László 2014.04.11. 20:12:05

@rasztaszív:
A közmédia kisajátítására reflektáltam.

A '90-es évek eleje óta nem nézek köztévét. Meg is mondom, miért. Elhánytam magam attól, hogy két SZDSZ-es zsidó ajnároz a stúdióban egy harmadikat. Ez volt a köztévé a '90-es években. Ez az élmény annyira elrettentett, hogy azóta sem nézek köztévét. Ma sem.

Szégyen gyalázat volt, amit a libsibolsik műveltek a médiában, amíg hatalmon voltak.

Felteszem, azt nem a közmédia kisajátításának, hanem a világ természetes rendjének tekintetted.

borzimorzi 2014.04.11. 20:12:14

@mézesmackócskácska: Pláne egy olyan egymondatos üzenetre válaszul, amelyikben potom 4 helyesírási hiba van...

No, pá.
b

borzimorzi 2014.04.11. 20:19:11

@HaCS: Tökéletesen igazad van. Viszont nem véletlen élek annyira a város szélén, hogy pár kőhajításnyira vége van a városnak.
Szerintem ajnározni senkit sem kell, de azt célszerű megérteni, hogy egymásra vagyunk utalva. Pl. addig, amíg több százezer Mariska néni hozta be rendszeresen a saját, kukoricán nevelt 10-12 csirkéjét a hetipiacra, addig egyetlen bolthálózat se adhatta bármennyiért a bármilyen ócska minőséget. Csak úgy képzelik azt a városlakók, hogy ők milyen függetlenek... Ahogy egyes vidékiek is bedőlnek a dumának, hogy Budapest "elszívja" a forrásokat, ami persze hazugság. Csak a helyi polgik ezzel próbálják leplezni, hogy már megint vabankra ígérgettek a választóiknak. Ők is tudják, hogy az összes adóbevétel 60-80%-át Budapesten és Pest megyében fizetik be mind a cégek, mind a magánszemélyek.

Üdv:
b

eßemfaßom meg áll 2014.04.11. 20:19:26

@rasztaszív: Megritkultatok? Nekem nem tünt fel, úgy folytatjátok a permanens kampányt minta nem épp most estetek volna vele telipofára. Mondjuk engem nem zavar ha izomból toljátok még lentebb a népszerűségeteket.

rasztaszív 2014.04.11. 20:19:52

@MSZP Afrika Korps: választanotok kell.vagy a hazug példa,vagy a tisztesség.együtt nem megy.

MSZP Afrika Korps 2014.04.11. 20:21:59

@J.László: Azért az se volt rossz, amikor az RTLen a heti hetesben 7 SZDSZes zsidó ajnározott egy nyolcadikat, vagy épp Orbánt szidta.

Ha többet nem tudnék, ez is elég lenne hogy a Tábornokra szavazzak.

MSZP Afrika Korps 2014.04.11. 20:22:35

@rasztaszív: Most választottunk, nem emléxel?

MSZP Afrika Korps 2014.04.11. 20:23:12

The winner takes it all, the loser's standing small. Gyurcsány ABBA-t énekel.
youtube.com/watch?v=BBQVRaMQANM

rasztaszív 2014.04.11. 20:25:28

@J.László:no persze,lehet próbálni relativizálni,de ami most van a közmédiában,olyan a rendszerváltás óta nem volt.olyannyira,hogy az ebesz-nek is feltűnt.ennek azért talán lehet valami bennünk rejlő oka is.

2014.04.11. 20:26:16

A Fidesz nem nyert hanem maradt ott ahol van mert megint nincs akire érdemes lett volna szavazni.
A Mesterházi és egymás hátán ismét felkapaszkodott :Gyurcsány ,Bajnai ,Fodor? ugyanmá(!), vagy az erőtlen "majdcsakleszvalahogy LMP?
Esetleg a szélsőségeket kóstolgató Jobbik? (nem hiányzik)
A többi (?), sehol senki.
Ez van.

J.László 2014.04.11. 20:28:04

@rasztaszív:
Ki a faszom az az ebesz? Ja, azok, akik rendben találták a vasárnapi választásokat? Tudod, ami miatt most zavargásokat akartok csinálni. Gyurcsány szerint legalábbis.

rasztaszív 2014.04.11. 20:28:54

@MSZP Afrika Korps: ilyen kis vicces dolog számodra a tisztesség...?:)

HaCS 2014.04.11. 20:33:49

@borzimorzi:

Azzal én is tisztában vagyok, hogy az "adóbevétel 60-80%-át Budapesten és Pest megyében fizetik be".

A kérdés az, hogy ez erény, vagy tragédia? Jó-e így ez a helyzet/folyamat?

Változtathatónak ítéljük ezt meg/akarjunk-e változtatni ezen?
Vagy változ(tathat)atlannak ítéljük, és alkalmazkodjunk hozzá?

Ez a mostani helyzet a kiindulópont vagy a végpont, esetleg valahol a kettő között?

Ezek nem is olyan egyszerű kérdések. Szerintem tartózkodjunk az egymondatos egyszerűsítő megoldásoktól.

rasztaszív 2014.04.11. 20:35:53

@MSZP Afrika Korps: de legalább nem vagy vele egyedül...:)

rasztaszív 2014.04.11. 20:43:24

@eßemfaßom meg áll: jaj bocs,most látom,te is megnyilvánultál közben.nem kellett volna...:)

J.László 2014.04.11. 20:54:41

@MSZP Afrika Korps:
Ha libsibolsi lennék, világgá kürtölném, hogy haha, az RTL nem köztévé.

A lényegen ez azonban nem változtat. Legalább 15 évig a libsibolsik uralták a médiát és a közbeszédet.

A Fidesz mindössze megfogadta Kovács László tanácsát és csinált magának saját médiát. Ennyi az egész.

rasztaszív 2014.04.11. 21:04:28

@J.László: apró malőr,hogy közpénzből.a tisztesség úgysem számít.

J.László 2014.04.11. 21:05:32

@rasztaszív:
Apró malőr, hogy 20 évig egy 5%-os párt és egy 1%-os faji kisebbség hempergett a köztévében a pénzemen. Van még kérdésed?

rasztaszív 2014.04.11. 21:19:59

@J.László: ne mondd.20 évig?milyen párt?milyen kisebbség?
a közpénz nem a te pénzed,ne keverd...

J.László 2014.04.11. 21:21:29

@rasztaszív:
Most kezdesz hülyébe átmenni. Vagy csak tetteted. Nem kéne.

MSZP Afrika Korps 2014.04.11. 21:23:55

@rasztaszív: Aha, naná. Persze.

A HirTV-nek semmi köze közpénzhez. A TV2 megvásárlásának sem. Az Origonak sem.

Vicces hogy a fideszről meg közpénzről beszélsz ezek akkor történtek amikor a fidesz nem is volt hatalmon...

MSZP Afrika Korps 2014.04.11. 21:26:09

@rasztaszív: 'ilyen kis vicces dolog számodra a tisztesség...?:)'

Eccer azt mondta egy okos bácsi, hogy aki sokat használja a tisztesség, becsület szavakat az istenbizony hatalmas szélhámos. És Gyurcsányt hallgatva, teljesen igaza van.

Normális emberek nem beszélnek ezekről a maguktól értetődő dolgokról.

rasztaszív 2014.04.11. 21:26:34

@J.László: három vitatható állítás,három kérdés.mi a gond?

rasztaszív 2014.04.11. 21:27:45

@MSZP Afrika Korps: a köztévének viszont van köze a közpénzhez.

rasztaszív 2014.04.11. 21:28:45

@MSZP Afrika Korps: szerintem meg nem kell félni kimondani,amikor arról van szó.

MSZP Afrika Korps 2014.04.11. 21:29:29

@rasztaszív: A közTV mindig is az aktuális kormány seggét nyalta.

Problem?

Érdekes most senki sem akarja felgyújtani.

MSZP Afrika Korps 2014.04.11. 21:30:29

@rasztaszív: Hát Ferinek nem szakad le az arca, akkor sem ha 15ször mondja el beszédenként.

De ez most nem hatott.

rasztaszív 2014.04.11. 21:33:41

@MSZP Afrika Korps: a rendszerváltás óta ilyen nyíltan senki nem használta kormánypropagandára a közmédiát.

rasztaszív 2014.04.11. 21:36:09

@MSZP Afrika Korps: már megint a feri...:)pedig rólatok volt szó,hogy olyanok,vagy olyanabbak lesztek-e,mint az mszp.
vagy esetleg tisztességesek.

MSZP Afrika Korps 2014.04.11. 21:42:09

@rasztaszív: Hehehe, ez Qrvajó.

Válasznak itt ez a kis vidió, amiről annak idején a közmédia nem is tudósított.....:DDD

www.youtube.com/watch?v=fzkO46ZrogI

Csak amikor a HirTV-n már 15ször lement

Helyette akkor Draskó hamis nácis robbantós vidiója volt a téma a KözTV-n

www.youtube.com/watch?v=a3w0GHAn6zM

Na ennyit a szocionista MTV-ről.

MSZP Afrika Korps 2014.04.11. 21:42:56

@rasztaszív: Az európai rekord újabb 2/3 neked azt mondja hogy a kormány elvesztette a hitelét?

MSZP Afrika Korps 2014.04.11. 21:45:31

De különben nem kb. 10% a közmédia nézettsége? Jó fegyver, de aki azt hiszi hogy esetleg a közpropaganda mindent megold, annak felidézném, hogy

www.youtube.com/watch?v=fzkO46ZrogI

Ez történik, amikor a közTV orrba szájba hazudozik.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2014.04.11. 21:48:00

"A médiában a kormánypárti túlsúllyal szemben nincs esély."

Ehhez képest mindenhol a Mesterházy ábrázatját láttam hónapok óta, meg Bajnaiét. Nem vagyok képes megérteni ezt a médiatúlsúly-problémát. Az M1 híradójában talán kevesebbet szerepeltek, de őszintén szólva ebben én semmi izgalmasat nem találok. A kereskedelmi tévék tulajdonosairól is nehéz elképzelni, hogy azt mondják a főszerkesztőnek, hogy csak igazságosan, egyenlően, semmi részrehajlás. Szóval annyit szerepeltek, amennyit akartak.

De közben nem mondtak semmi érdekeset. Ez az okok egyike.

A másik: mivel a többi sem látszott okosabbnak, akkor spóroljuk meg egy kormányváltás kaotikus hónapjait, 100 nap türelem, miegymás.

A harmadik: nem biztos, hogy mindeni úgy látja a "közállapotokat", mint te. Ez is egy ok.

rasztaszív 2014.04.11. 21:48:48

@MSZP Afrika Korps: mivel fel tudsz mutatni példát a múltból,hogy más is manipulált,ezért teljesen jogos most az összes közszolgálati csatorna összes hírműsorában manipulálni?
na,ennyit a fideszes etikáról...

J.László 2014.04.11. 21:49:33

@MSZP Afrika Korps:
A "közszolgálatiság"-nak valószínűleg a legalja volt, amikor a köztévé munkatársai a HírTV-n nézték, hogy ostromolják a saját székházukat.

rasztaszív 2014.04.11. 21:49:47

@MSZP Afrika Korps: a tisztességet nem lehet megszavazni.

MSZP Afrika Korps 2014.04.11. 21:50:55

@rasztaszív: Bocsánat, a fideszes közmédia egyetlen egyszer sem hamisított.

Draskó hamisított
DK-s cigányok hamisítottak Baján

MSZP Afrika Korps 2014.04.11. 21:53:26

@rasztaszív: Ez duma. Ezek csak szavak.

Nem azt várom a kormánytól, hogy Jézus Krisztus erkölcsi nívóján dolgozzon. Sőt magam sem vagyok mentes a hibáktól.

Mindössze úgy gondolom, hogy Orbán nem egy erkölcsi kategória a baller vezérkarral.

Szavazóként ennyi érdekel.

rasztaszív 2014.04.11. 22:00:54

@MSZP Afrika Korps: a közmédia propaganda-eszközzé silányult.

hiszen még magad is úgy írod,"fideszes"...

a közmédia,meg,ugye,nem pártmédia...elvileg...

rasztaszív 2014.04.11. 22:03:57

@MSZP Afrika Korps: amíg ugyanazt csinálja,csak még gusztustalanabbul,addig nem is különb.

MSZP Afrika Korps 2014.04.11. 22:04:05

@rasztaszív: Már megint handabandázol.

Én példákat mondtam, konkrétan hamis videóanyagokra.

Ilyet nem tudsz mutatni a másik oldalon.

MSZP Afrika Korps 2014.04.11. 22:05:28

@rasztaszív: Egyszer bárki átbaszhat. Ezért lehetett itt Szarcsány miniszterelnök.

Orbán harmadszor miniszterelnök. Nem, nem azért mert a zembereket átbaszta..:)

MSZP Afrika Korps 2014.04.11. 22:10:59

@rasztaszív: Hát ha szerinted ez hamis videó vagy azzal egy kategória akkor be is fejezhetjük.

MSZP Afrika Korps 2014.04.11. 22:12:30

@rasztaszív: Jó a példa itt is Mesterházy hazudott.

Olyat nem lehet kihangosítani ami nem hangzott el.

Ő hazudott valami mást, amit hallott, kár hogy senki más nem hallotta, és nem tudta kihangosítani se...:DD

rasztaszív 2014.04.11. 22:15:35

@MSZP Afrika Korps: hamisítás.bármilyen kényelmetlen.

rasztaszív 2014.04.11. 22:17:38

@MSZP Afrika Korps: kimutatott hamisítás,bármilyen kényelmetlen.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2014.04.11. 22:25:13

@rasztaszív: Igazad van. Az is hamisítás, amikor lelassítják a felvételt, hogy tényleg tizenegyes volt-e. Meg amikor az amerikaifociban kinagyítják a képből, hogy érintette-e a vonalat vagy nem.

rasztaszív 2014.04.11. 22:28:54

@Androsz: hagyjál már a hülyeségeddel,már bocs

eßemfaßom meg áll 2014.04.11. 23:04:37

@rasztaszív: kezdesz meggyőzni, hogy te valami vérfideszes lejáratonick vagy, irástudó ballib ritkán ilyen hülye

playfellow 2014.04.11. 23:17:55

@Androsz:
A Lomnici kitakarása is az NFL-ből lett átvéve ?
:)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2014.04.11. 23:36:54

@rasztaszív: Csak mutasd meg nekem, hogy mi a lényegi különbség, és már megyek is.

@playfellow: Az összes történelemhamisítási ügyért nem lehetek felelős. De a @rasztaszív: által felidézett, sokak által értetlen módon emlegetett butaság megérdemelt egy szót.

rasztaszív 2014.04.12. 00:13:15

@eßemfaßom meg áll: ha ez a meggyőződés enyhíti leginkább a kognitív disszonanciáidat,váljék egészségedre.

rasztaszív 2014.04.12. 00:48:46

@Androsz: a tizenegyesnél mindenkit látunk.itt a sok bekiabálás közül kiemeltek egyet,és úgy állították be,mintha csak azt lehetett volna hallani.ez így manipuláció.

vajon hogyan szól egy tenyér, ha csattan 2014.04.12. 05:52:45

@mézesmackócskácska: "...konfrontálódj..."

Nem érdemi a megjegyzésem, de nem tudom megállni, mert már egyre jobban terjed ez a helytelen szóhasználat.

Konfrontál jelentése szembehelyezkedik, ellenszegül.
Olyan szó, hogy konfrontálÓDIK, nincs. Hiszen azt jelentené, hogy ellenszedülŐDIK, szembehelyezkedŐDik.
Ez meg ugye...
Aki meg nem volt latinos, annak tudom ajánlani a megfelelő magyar kifejezéseket. Hiszen aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul.

vajon hogyan szól egy tenyér, ha csattan 2014.04.12. 06:14:45

@mézesmackócskácska: "... lassan kijelenthetjük az ország Stockholm szindrómás..."

Úgy gondolom, hogy ezzel (illetve ilyen) hozzáállással Gyurcsány már a szavazás estéjén elkövette az egyik taktikai-politikai hibáját.

Több, mint két millió, majdnem három millió embert egyszerűen vaknak, megtévesztettnek, hibás gondolkodásúnak nevezett. Majd azt állította, hogy kizárólag csak nála, náluk van a bölcsek köve, és mindenféle jóslásokba bocsátkozott.
Érthetetlen, hogy miből gondolja, gondolják, hogy az emberek majd nem felejtik el, hogy lehülyézték őket.Ezenkívül még nevetségessé is válik az, aki éppen most szenvedett el egy nagy arányú vereséget, miközben a saját éleslátásáról beszél.

Fulek 2014.04.12. 06:30:24

Miért ne győzött volna a Fidesz, amikor olyan embereket indított a baloldal, akik hazudnak: Kunhalmi akinek nincs diplomája, és a nyelvvizsgán is elbukott, illetve "dr." Sós aki plagizált... és ők csak a jéghegy csúcs, vagy még a sem...

index.hu/belfold/2014/04/11/visszavontak_sos_tamas_doktorijat/

originalqszi 2014.04.12. 07:18:24

Minden boncolgatás alapvetően alap nélküli, amíg valaki nem mélyed el Mo. "helyzetében"!! Speciális helyzetben van Mo. A "specialitást" a lakosság legalább 50% átélte az utóbbi 50 évben!! És ma már 1értelmű, hogy nem kér a "specialitásból"!!!
A másik: Miért is kellene kormányváltás??
Akik a demokráciával, a médiaszabadsággal, az európaisággal és egyáltalán a másságggal jönnek óriási tévedésben vannak!!!
Jóslatom: Bármit is fog csinálni az Orbán kormány a következő 4 évben, 18ban megint győzni fog, pont az ország speciális helyzete miatt!!!
Aki pedig további magyarázatra kíváncsi forduljon Boross Péterhez:))))

borzimorzi 2014.04.12. 09:01:45

@HaCS: Nem mondtam megoldást, csak egy tényt szögeztem le.
Mondjuk, a cégek adófizetése tekintetében erős a torzulás, mert ha a székhely Budapesten van, akkor a vidéki részlegek munkájának eredménye is itt adózik. Viszont, ha nem részlegei vannak egy cégnek, hanem leányvállalatai, amelyek külön jogi személyek, akkor azok vidéken vagy külföldön is adózhatnak, ahol a saját székhelyük van.

Nem hinném, hogy ezt a tényt mindenáron minősítgetni kellene. Egyszerűen együtt kell vele élni és nem elhazudni, mikor évtizedek óta így van.

Ahogy azt sem kellene elhazudni, hogy míg városon a feketén bérbeadás dívik, addig vidéken simán a fekete munka és értékesítés. Számos helyen és alkalommal vásároltam már vidéki termelőktől csirkét, mézet, tojást, fűszert és egyebeket, de a világ legtermészetesebb dolga volt, hogy Magyarországon soha nem kaptam sem számlát, sem nyugtát. Egyes budapesti piacokon sem dívik a nyugtaadás... Görögországban dettó, a fél ország abból él, hogy szobát ad ki turistáknak, de nem adózik utána.
Ehhez képest nyaraláskor beestünk egy falunapra Tenerifén és szó nélkül adták a nyugtát a másfél euróért vásárolt kerti fűszerről is. Olaszországban is.

Üdv:
b

Laci A Lakli 2014.04.12. 09:14:53

Érdekes poszt :).
Van egy furcsa játék a statisztikában, ami mellett nem tudok nem el menni.
A szerző azt boncolgatja, hogy az LMP-s képviselőre ott szavaztak többen ahol magas volt a részvételi arány. Ebből a szerző HIBÁSAN azt a következtetést vonta le, hogy magasabb részvételi arány mellett nagyobb százalékot kaptak volna.
Ez a feltételezés azért hibás, mert ha azt vesszük, hogy abban a körzetben ahol 55%-os volt a részvétel ott a pártnak legyen 5%-os a támogatottsága (az egyszerűsítés kedvéért), addig míg ahol a részvételi arány 75%-os volt ott legyen 10%-os. Tehát az LMP-nek 20% alatt kellene behozni 5%-ot. Ami azt jelenti, hogy ebben a nem választó 20%-ban az LMP-nek 25%-os támogatottságnak kéne lennie, hogy valós legyen. Ami természetesen elég merész feltételezés, ugyanis ott ahol a legtöbben szavaztak az LMP-re ott is csak 10%-ot értek el.
Azaz el követi ugyanazt a hibát, amit a másik ellenzéki erő, hogy saját magát felülreprezentálja, a távol maradók között :)
A másik ami nagyon fontos épp az LMP-nek hozta a legnagyobb profitot az alacsony választási részvétel!
A fővárosban ahol a párt erős nagyobb volt a szavazói hajlandóság átlagosan kb. 5-10%-kal többen mentek el. Az LMP-így tudott bejutni 0,4%-kal. Na ha most azt vesszük, hogyha többen mentek volna el országszerte szavazni, mondjuk 10%-kal többen az országgal, akkor be kell látni, hogy a főváros befolyása bizony csökken!
(Gyengébbek kedvéért 60% és az 50% aránya 1.2-es szorzót jelent, míg 70% és 60% csak 1.06-os. 5,4/1.2*1.06=4.77%)
A vidéken tapasztalható 3-4%-os támogatottságuk sokkal jobban lehúzta volna a mérleget és nem jutottak volna be a parlamentbe. Tehát elmondható, hogy a vidéki alacsony részvételnek épp az LMP nyertes pártja.

borzimorzi 2014.04.12. 09:20:05

@rasztaszív: Ez valóban így van. Viszont a hazugság az MSZP-ben olyan szinten bele van égetve a szervezeti kultúrába, hogy Mesterházy séróból hazudott valami mást, hogy ő azt hallotta. Közben meg arról volt szó, hogy valaki benyögte azt a kötelet, de csak a HírTV-sek manipulálták úgy, hogy hangos bekiabálásnak tűnjön. Mesterházy nyugodtan mondhatta volna az igazat is, hogy ő nem hallott ilyet. És az lett volna az igazság, mert valóban csak egy benyögés volt, amit később hangosítottak fel, manipulációs céllal. Nyugodtan mondhatta volna az igazat is, akár megfejelve azzal, hogy "kérem, nálunk nyitva vannak a kapuk, mindenki bejöhet a rendezvényeinkre, nem úgy van, mint Orbánnál, hogy sokszorosan előszűrt közönség elé mer csak kiállni". Mesterházy nyugodtan hozzátehette volna ezt is: "Ha elhangzott a "kötél", akkor a Fidesznek sikerült egy provokátort benyomnia a tömegbe, gratulálunk. Ez legyen a legnagyobb örömük. Én nem is hallottam meg, legfeljebb azok hallották, akik közvetlenül a bekiabáló mellett ültek."

Nem lehet mit csinálni egy olyan pártkultúrával, amelyik hazugságra épül. Ahol akkora a hisztéria, hogy akkor se mernek igazat mondani, amikor semmi bajuk nem lehet belőle, hanem inkább hisztérikusan hazudoznak. Gyurcsány túlságosan otthagyta rajtuk a keze nyomát, és most megint összeborultak vele. Menthetetlenek. Az egyetlen szimpatikus jelöltjükről, Kunhalmi Ágnesről csak most tudtam meg, hogy hazudott magának 1 vagy 2 diplomát. Agyrém. Könyörgöm, politikai pályához NEM KELL diploma! Akkor minek hazudta, hogy van? A szavazóik zömének sincsen diplomája.

Aztán csodálkoznak, hogy előretör még a széljobb is, nemcsak az LMP, amelyiknél még érthető, elvégre megüti azt a civilizációs mércét, amelyet joggal elvárhatunk.

Üdv:
b

Laci A Lakli 2014.04.12. 09:21:17

@Laci A Lakli:
A gyors példát egyébként elcsesztem kíváncsi leszek, hogy ki veszi észre a hibát :D.
De azért mutat valami szemléletet :D

borzimorzi 2014.04.12. 09:32:29

@Laci A Lakli: Pontosan. Semmi okunk nincsen azt feltételezni, hogy a távolmaradók körében szignifikáns különbséget mutatnak a pártszimpátiára vonatkozó adatok, mint a szavazók körében.
Üdv:
b

borzimorzi 2014.04.12. 09:39:30

@Laci A Lakli: Senki nem fog utánaszámolni a százalékok százalékainak. :-) A logika elég meggyőző volt.

És épp azt bizonyítja, hogy az LMP-nek, ha már egyszer ő az "extraszűz olívaolaj" a magyar polpiacon, akkor ott kell elsősorban izmosodnia, ahol valós kereslet van rá. Budapesten. Aztán jönnek a nagyobb egyetemi városok, ahol kellően nagy a netpenetráció, és csak a végén a falvak. Azoktól, akik nincsenek képben, kár szavazatot remélnie egy új pártnak. Azoknak a körében csakis a régebbi, bejáratott márkáknak van esélyük.

Most tényleg, mit akarsz azoktól, akik még mindig MSZMP-nek becézik az MSZP-t, és az újabb pártkezdeményekről sem tudnak, meg arról sem, hogy az MDF már nincsen?

Üdv:
b

dukeekud 2014.04.12. 10:36:17

Szerintem az mszp, a "baloldal" bukásának legfőbb oka, hogy az mszp NEM MÁS, mint a diktatúrában megszerzett hatalom, és vagyon átmentésére létrehozott bűnszervezet. MINDIG IS EZ VOLT AZ EGYETLEN CÉL,
ÉS SOHASEM VOLT MÁS CÉLJUK.
Ez nem egy legitim párt, ez nem baloldal. Minden más Horntól-Gyurcsányig, ebből a dologból következett az elmult 24 évben.
És mivel sohasem volt semmilyen valódi társadalmi üzenetük, ezért ez a csoportosulás mostanra kifáradt, szétesett.
Elképesztő, hogy ennyi ideig fenn maradhatott. Mert miről is van, szó ?
A diktatúra fenntartoi, legfőbb haszonélvezői, a véreskezü gyilkosok alakítanak egy pártot, és kijelentik, hogy ők a világ legnagyobb demokratái.
És sajnos 20 év kelett hozzá, hogy az ország, feleszméljen, És a VALODI rendszerváltás megtörténjen. FELEJTSÜK EL 89-et, akkor nem történt semmi, azonkivül, hogy az oroszok elhagyták az országot.
A rendszerváltás fájdalmas 20 év alatt történt meg 2010-re.

Juhász Péter (LMP) 2014.04.12. 10:37:05

@Laci A Lakli: Ezt írod: "Ebből a szerző HIBÁSAN azt a következtetést vonta le, hogy magasabb részvételi arány mellett nagyobb százalékot kaptak volna."
Kérlek olvasd el újra a blogbejegyzés vonatkozó részét, ugyanis ilyet egyáltalán nem állítottam. Emiatt az egész százalékos fejtegetésed okafogyott, mert nincs mit megcáfolni vele.

Amit írtam pontosan:
1. "Levonhatjuk ebből azt a következtetést, hogy bárcsak többen mentek volna el szavazni azokban a szavazókörökben? Hát nem éppen."
2. "Ahol 75%-os volt, ott talán jól jött volna a kormányváltás szempontjából ha 80%-ra emelkedik, mint ha egy 60 %-os körzet jön fel 65-re." - tehát nem az LMP, hanem a kormányváltás (nem a szocik, hanem minden ellenzéki párt) esélyeit egyben becsültem jobbnak, ha a tudatos, jómódú körzetben mennek el szavazni többen az emberek. LMP-re vetítve ez egyenlő azzal, amit később magad is írsz: erősítsen a párt azokra a körzetekre, ahol jól szerepelt, mert ott van befogadóképesség.

@borzimorzi: "Semmi okunk nincsen azt feltételezni, hogy a távolmaradók körében szignifikáns különbséget mutatnak a pártszimpátiára vonatkozó adatok, mint a szavazók körében." Ez így van, a poszt is erről szólt, csak Laci a Lakli értelmezte félre.

Ismétlem: ez a poszt nem arról szól, hogy az LMP-t vagy bárkit mentegetnék a részvétel miatt. Éppen hogy arról, hogy a magasabb részvétel csak nagyon erős korlátos feltételek mellett jött volna jobban kormányváltás szempontjából.

Laci A Lakli 2014.04.12. 10:43:02

@Juhász Péter (LMP):
Keveset aludtam, még egyszer elolvastam,, bocs érte :)

szekertabor · provo.blog.hu 2014.04.12. 10:49:20

@borzimorzi: "Jobb, ha tudod, hogy Magyarországon a közterhek 60-80%-át Budapesten és Pest megyében fizetik be! Adóneme válogatja, hogy melyikben mekkora az arány, de masszívan többet is adózik Budapest és Pest megye, mint az ország össze többi része együttvéve! "

Kár összetéveszteni az okot az okozattal. A közterhek 60-80%-át Budapesten és környékén fizetik, de nem ezért kapja Budapest a fejlesztések nagyobb részét. Hanem az egyoldalú Budapest-centrikus fejlesztések eredményezték azt, hogy itt fizetik a legtöbb adót, aminek van egy látszólagos és egy valós része.

A valós rész az, hogy az égbekiáltóan jobb infrastruktúrának köszönhetően a termelés, a kereskedelem és a szolgáltatások döntő része idetelepül, hiszen innen éri el költséghatékonyan (vagy egyáltalán) a fogyasztót. Így itt képződik a legtöbb munkahely, a legnagyobb piac, ennél fogva a legtöbb adóbevétel is.

A látszólagos része a dolognak, hogy rengeteg cég központja (irodája) a fenti okok miatt akkor is itt van, ha maga az érdemi termelés Röjtökmuzsajon folyik. Így az adó jelentős részét a vidéki termelés nyomán is Budapesten fizetik be. Viszont elenyésző a száma azon cégeknek, akiknek a tevékenysége Budapesten zajlik, de vidéken van a központ.

Egyébként a személyeskedő gorombaságtól semmiképpen nem lesz valaki meggyőzőbb.

borzimorzi 2014.04.12. 11:05:21

@Juhász Péter (LMP): Pontosan. Bocs, csak a lényeget hagytam ki, vagyis azt, hogy mindketten ugyanazt mondjátok, csak a Laci belegabalyodva a számokba, Te meg szavakkal.
Üdv:
b

borzimorzi 2014.04.12. 11:23:55

@szekertabor: Senki sem személyeskedett, de tényszerűen tévedéseket is tartalmaz a hsz-ed. Budapest és Pest megye NEM kapja a fejlesztések nagyobb részét. Eleve a központi régió túl jól áll az EU szemében, ezért EU-s források elsősorban vidékre mennek. Ebből épültek az autópályák meg a körgyűrűk szinte az összes nagyobb vidéki város köré, miközben Budapesten nem lett kész a körgyűrű 25 év alatt sem. EU-s támogatással lett irdatlanul sok fürdőkomplexum országszerte, és díszburkolat szinte minden megyeszékhelyen. Ami persze nagyon szép, csak közben Budapesten évek óta azon rugóznak, hogy becsukják a nagy múltú Csillaghegyi Strandot és Uszodát, mert arra nincsen pénz, bár az adott kerületben ez az egyetlen rendes uszi, és a kerületben 120-130ezer ember lakik. Hasonló lakosságszámú vagy kisebb megyeszékhelyeken és vidéki városokban nem ritkán több uszoda is van. Ez csak egy példa. De megnézheted azt is, hogy lassan minden fideszes faluban lesz stadion, ha így megy tovább, de ehhez képest egész Budán nincsen egy komolyabb sem. Pedig alsó hangon 800ezer ember él itt, az agglomerációval együtt 1 millió. A pesti oldalon van a Fradinak meg az Újpestnek stadionja, aztán slussz. Holott a pesti oldal lakosságszáma is hasonló, alsó hangon 5 megyeszékhelyre való ember. Egészen pontosan a legnépesebb megyeszékhely, Debrecen 207ezer lakosának ötszöröse. Ehhez képest Debrecenben lassan olimpiát lehetne rendezni, és most kapott vadiúj villamost... Nem irigylem tőlük, oda jártam egyetemre, nagyon szeretem a várost.
Vagy vedd Szegedet. 170 ezer lakosa van, kevesebb, mint Budapesten kb. a II.-III. kerületnek együtt. Ehhez képest iszonyat mennyiségű, több tíz km hosszú díszburkolatok, frissen felújított szökőkutak és közparkok mindenütt. Imádom Szegedet, félre ne érts, a családom több tagja járt oda egyetemre, az egyik legszebb magyar város, és szerintem csak ott igazán jó a halászlé is. De sem adófizetésben nem jeleskedik, sem pedig lakosságszáma nem indokolja, hogy ekkora fejlesztéseket kapjon. Mármint azzal összehasonlítva, hogy a vele kb azonos lakosságszámú II.-III. kerületben nincsen annyi sétálóutca, díszburkolat és szökőkút sem. Konkrétan egy darab szökőkútról tudok a két említett kerületben összesen, és ezek még a leggazdagabb kerületek közé tartoznak. A pesti oldal iszonyatosan le van robbanva. Csak "Rogánfalván" van némi fejlesztés, de ne feledd, hogy az V. kerület a turistákért van, lakossága alig, területe is pici.

Tény, hogy évtizedek óta hamis az az állítás, hogy Budapest többet kapna. Nem, hogy nem kap többet, de messze kevesebbet kap, mint amit mind az adóbefizetésben való élenjárása, mind a lakosságszáma indokolna.

Te erre a hamis állításra alapoztad egész hozzászolidat.

Ami az LMP-t illeti, ezen a vonalon tudna elindulni. Budapesten van vevő az LMP-re, itt tud erősödni, és a budapestieket sújtja a legdurvábban a Fidesz, amikor csak kormányon van. Ideje összefognunk ellene. És ezt vidéken nem fogják megtenni, mert túl szétszórtak, túl szervezetlenek. Budapesten elég sok ember van együtt, lehet szervezni. És nem kerül túl sokba, mert van net mindenhol.

Üdv:
b

borzimorzi 2014.04.12. 11:26:35

@szekertabor: A piac tekintetében is tévedsz. AZ EU egy csaknem 500milliós piac. Bárki bármit termel, erre a piacra termeli.

Üdv:
b

szekertabor · provo.blog.hu 2014.04.12. 12:18:14

@borzimorzi: Az állításaim a következők, bárki ellenőrizheti, aki ránéz a térképre:

1. Magyarország közlekedéshálózata végletesen központosított, kis túlzással minden viszonylat Budapest belvárosában fut össze.

2. Minden közlekedési viszonylat (út, vasút, busz, metró, stb.), ami a központ felé visz, a központ hegemóniáját növeli, minden viszonylat, ami a központtól távol periférikus területek között teremt kapcsolatot, a központ hegemóniáját oldja.

3. A közlekedéshálózati fejlesztések zöme (autópályák, metró, vasút) az elmúlt évtizedekben csakúgy, mint az azt megelőző közel 100 évben, a központ hegemóniáját erősítette, a központtól való függést növelte. Ezekre költöttük a fejlesztési forrásaink döntő hányadát.

4. Emellett folyamatosan sorvad és pusztul minden olyan viszonylat, ami a központtól való függést oldaná, a helyi erőforrások helyben történő hasznosulását szolgálná.

Az említett vidéki elkerülő utak egyébként jó példát szolgáltatnak erre: a cél, hogy a forgalom minél gyorsabban, a közbeeső városok elkerülésével jusson el Budapestre, az már sokkal kevésbé volt sürgető, hogy Budapestet elkerülje a forgalom, ezért nincsen még készen pl. az M0.

DR. Smit Pal 2014.04.12. 14:21:59

Szerintem ha tobben mentek volna el szavazni, az csak meg nagyobb aranyu fidesz gyozelmet hozott volna.
A fideszesek jelentos resze, minden figyelmeztetes ellenere, ugy volt vele, hogy minek farassza magat, amikor a kozvelemeny kutatok, mar ket eve sulykoljak, a fidesz atombiztos gyozelmet.
Ez egyertelmuen a fideszt gyengitette, es az ellenzeket erositette.

Juhász Péter (LMP) 2014.04.12. 14:31:53

@borzimorzi: Nagy vonalakban egyetértek, a területi fejlesztésekből valóban kimarad már a Közép-Magyarországi régió, hiszen az EU-s nomenklatúra szerint fejlettnek számít. De a kiemelt beruházásoknál azért sok csapódik le fővárosi szinten is: Dél-pesti szennyvíztisztító, M0 folytatása, hidak felújítása, Vác-Budapest vasút, metró, 1-es villamos... jut azért nekünk is. Csak hát nagy gödörbe sok fér. :)

Sapika 2014.04.12. 15:10:31

@Juhász Péter (LMP):
Én a legnagyobb bajnak azt tartom, hogy a piramis alján lévők nem jutnak információhoz. Mondjuk a köztévé tudtommal még sohasem működött jól nálunk, de ez a mostani hatalmas propagandagépezet a TV2-től a postaládába dobott ingyenes Helyi Témáig terjedően azért páratlan jelenség.
A csúcs a miniszterelnök-jelöltek vitáinak elmaradása volt.
Így a piramis alján az sem tudhatták meg, többek között, hogy mi lesz a fideszmódra erőltetett rezsiharc ára, melyet majd meg kell fizetni. (Illetve már fizetjük is, amint Szlovákia és Lengyelország elhúz mellettünk a fejlődésben.) De azt sem tudhatták meg, hogy mi a baj Paks II-vel, vagy az Oroszországtól való fokozott hosszútávú függésnek.
A közmédia és a hazai oktatás régi adóssága, hogy mi, mint lakosság nem tudjuk, nem értjük, miért jó nekünk a jogállam, mi a baj a visszamenőleges hatályú törvényekkel, és miért a legrosszabb a konkurens ajánlatok versenyeztetése nélküli beruházás. (Az elmúlt 24 év közös bűne).

A másik probléma a szoclib oldal rossz állapota. Régi frontarcaik mostanra közutálatnak örvendenek, tehetséges, értelmes, és egy minimális karizmával rendelkező fiatalokat pedig nem sikerült kitermelniük. Ilyen állapotban érte őket egy nem várt szerencse: külső körülmények hozzájuk sodortak náluk sokkal jobb adottsággal rendelkező fiatal politikusokat. Például az egykori LMP nagy részét. Vagy között Juhász Pétert is egy ideig.^1 Ezekből lehetett volna ütős csapatot építeni. De nem tették, inkább a margóra szorították őket.
Így utólag visszanézve nekem úgy tűnik, egy pillanatra sem hittek a győzelembe. Helyette a saját képviselői állásaik biztosításával voltak elfoglalva.
Nem tudom, mit dönt majd a PM, de úgy tűnik, ez a lehetőség örökre elmúlt.

Arról sajnos fogalmam sincs, hogy az LMP, mint párt hogyan tudna tovább építkezni. A nálunk fejlett országokban jól megélnek a zöldpártok. Harcos, a demokratikus értékek iránt roppant elkötelezet frakciójuk van az EP-ben, amint azt mindnyájan láttuk (ki örömmel, ki felháborodottan). De el nem tudom képzelni, mi módon lehet eljuttatni az LMP gondolatait a piramis alján élőkhöz a mai magyar közállapotok között.

==========
^1 Lábjegyzet: A mostani ÉS-ben is név szerint említenek téged ugyanebben a kontextusban. (Egy Bozóki interjúban.)

borzimorzi 2014.04.12. 15:38:40

@szekertabor: Szerintem a Budapest iránti gyűlöleted vagy utálatod túlságosan eluralja a gondolkodásodat. Szerintem jobban járnál, ha nem ennek a negatív érzelmi viszonyulásnak rendelnél alá mindent, főképp nem a gondolkodásodat.

Nézzük sorban!

1.) Igaz, de ez Trianon óta így van. Ugye, nem gondolod, hogy bármely kormány vissza tudná csinálni az uccsó 100 évet?

2.) Hogyne, így van. De ettől még közhely. Arról nem is beszélve, hogy a mellékhatást próbálod célnak beállítani, ami nonszensz. Nem cél "a központ hegemóniáját növelni", hanem mellékhatás. Most köpjük le haló poraiban Ganz Ábrahámot meg mindenkit, aki Budapesten hozott létre iparvállalatot meg vásárcsarnokot? Ezek magánkezdeményezések voltak a XIX. században, teljesen felesleges úgy csinálnod, mintha valami központi állami kényszer lett volna. Ezek ott jöttek létre, ahol volt rájuk igény és lehetőség. És tévedés azt gondolni, hogy csak Budapesten, mert faipar Sopronban is volt meg Miskolcon is, gépipar és textilipar meg Győrben. A Rábáról hallottál már, ugye? Azt nem várom el, hogy a győri grábgyárról (Graboplast) meg a Lenszövőről is tudj. Mondjuk, utóbbiról azért megjegyzendő, hogy Győrben volt a központja, a pesti része csak leányvállalat volt (a Posztógyár Csepelen). De jól bizonyítja, hogy nem teljesen igaz, amit írsz. A periférikus területek között is volt kapcsolat, csak nézz utána, milyen vasúti kapcsolat volt Kanizsa és a Bánát között a XX. század elején. Nehogy már a ma élő emberek hibája legyen, hogy Trianonban amputálták a magyar vasúthálózat jó részét...

3. A közlekedéshálózati fejlesztések zöme (autópályák, metró, vasút) az elmúlt évtizedekben legfeljebb mellékhatásként erősíthette a központ hegemóniáját. A cél az volt, hogy arra épüljön a vasút és az út, amerre az emberek utazni akarnak.

4. Ha folyamatosan sorvad és pusztul minden olyan viszonylat, ami a központtól való függést oldaná, akkor annak nem az a magyarázata, hogy bárki is hatalmi szóval akarná elsorvasztani. Hanem az, hogy az emberek nem veszik igénybe. Volt nagy hiszti, mikor Kóka be akart csukni pár olyan szárnyvonalat, amelyet a forgalomszámlálási adatokból láthatóan senki nem vett igénybe, alig pár lélek utazott rajtuk. Jobbadán üresen közlekedtek. Nem a budapestiek döntötték el, hogy a helyiek ne vegyék igénybe az adott szárnyvonalat, hanem a helyiek maguk nem váltottak rá jegyet.

Ez csakis a merő rosszindulat mondathatja veled: "Az említett vidéki elkerülő utak egyébként jó példát szolgáltatnak erre: a cél, hogy a forgalom minél gyorsabban, a közbeeső városok elkerülésével jusson el Budapestre, az már sokkal kevésbé volt sürgető, hogy Budapestet elkerülje a forgalom, ezért nincsen még készen pl. az M0. "

Nem, kedves Olvtárs. Az elkerülő út lényege nemcsak a forgalom gyorsítása, hanem elsősorban az, hogy ne szennyezzék a levegőt azok a gépjárművek, amelyek nem célforgalomban közlekednek, vagyis úticéljuk nem az adott város, amelyet a körgyűrű körbevesz. Az M0 félkész volta miatt Budapesten alsó hangon 1 millió ember szenved nap mint nap a nonstop dugók miatt, amilyenekről a vidékiek jobbadán nem is hallottak, nem, hogy el kellene szenvedniük. Mindezt miért? Azért, mert a nem Budapestre jövő gépjárművek nem tudják a várost rendesen elkerülni Északon. :-((( A budapesti Nagykörúton belül, de még inkább a Hungárián belül élő minden egyes gyerek vérében annyi az ólom, hogy pár puskagolyó biztos kikerülne belőle. :-((( Közben az ő szüleik, ill. a Budapesten és Pest megyében élők fizetik az egész országban a legtöbb adót. Többet, mint a 19 megye együttvéve. És nem tegnap óta, hanem évtizedek óta folyamatosan! De az ő életük és egészségük nem ér meg annyit, hogy legyen egy nyüves körgyűrű. :-(

Üdv:
b

Juhász Péter (LMP) 2014.04.12. 20:56:40

@Sapika: Az a millás Juhász Péter lesz, aki egykor TASZ-os volt, de LMP-s tudtommal nem. Én másik JP vagyok. :)

Sapika 2014.04.12. 22:56:58

@Juhász Péter (LMP): Bocsánat, nem akartalak megbántani. Nekem a PM, az LMP és a Milla is tetszik.

Sapika 2014.04.12. 23:04:51

@borzimorzi: Az ólom már rég elmúlt. De van azért ma is károsanyag jócskán a nagyvárosi ájerben.
A városok növekedése világjelenség. Tetszik, nem tetszik, ez van.

Juhász Péter (LMP) 2014.04.12. 23:33:33

@Sapika: Ja, nem bántódtam meg, csak vicces, hogy még mindig előfordul, hogy kevernek minket. :)
süti beállítások módosítása