HTML

Pest megye 5. vk.

Csomád, Csömör, Dunakeszi, Erdőkertes, Fót, Göd, Veresegyház polgárai! Térjünk vissza a jövőbe! Javaslata van? Írjon: peter.juhasz@jpl.hu

Bemutatkozó

jp01.jpg

Juhász Péter (LMP) életrajza itt elérhető

Április 6-án az LMP ismét bejutott a Parlamentbe, ezúton köszönöm szavazóinknak!

A 2014-es parlamenti választások során a kampányomra elköltött pénz: 791096 Ft

Kövess!

2014.01.17. 01:06 Juhász Péter (LMP)

Szavazz rám, gyerekkel vagyok!

gyerekkel.jpgJuhász Péter vagyok, 37 éves, a Lehet más a politika egyéni képviselőjelöltje Pest megye 5. számú választókörzetében. Fóton lakom immár 6 éve, nős vagyok, egy fiúgyermek édesapja…

Na és akkor itt álljunk is meg egy pillanatra! Kinek mi köze a gyerekemhez?

 Minden jelölti bemutatkozó ezzel kezdődik, hogy van-e gyerek és mennyi. Körülnéz az ember a sajtóban, meg az interneten, és minden képviselő oldalán ott vigyorog az egész család. Még nincs 3 napos a Facebook-profilja, de már látjuk, ahogy a kis foghíjasok mosolyognak apu/anyu oldalán.

Szerintem ez nincs így jól. Egy helyi kis kampányba belefér. De egy parlamenti választásnál gáz.

Egyfelől aggályosnak tartom, hogy az ember vadidegeneknek teregeti ki a családi fotóit, különösen a gyerekeiét. Nem vagyok paranoiás, nem gondolom, hogy rettegnünk kéne, de azért nem árt az óvatosság, különösen ha az ember gyerekéről van szó.

Másfelől nem tisztességes a gyerekkel szemben – szerintem. Mondhat nemet? Nem. Viseli következményeit rövid és hosszútávon is? Igen. Mit gondoljak arról a politikusról, aki nyilvános szerepléseit helyből a kölyke mögé bújva kezdi? Hogy nagyszerű családfő? Hogy méltán büszke a családra? Számomra inkább azt üzeni: „Nem bízom magamban, de nézd csak, milyen szép a gyerekem?” Mint a rossz vendégségben, mikor téma híján előkerül a családi fotóalbum…

Persze, tudjuk, hogy jó nővel, kisgyerekkel, kutyával minden eladható, és ez bizonyára igaz a politikai marketingben is. Csak ezen túl kellene lépni, hiszen ezen az alapon Benjit és Palvin Barbit kellene indítani. Ha azt kibírjuk, hogy ne indítsunk cuki kutyit, akkor kibírhatnánk, hogy nem játsszuk ki a gyerekkártyát.

Különösen álszent dolog ez a gyerekmutogatás egyébként Magyarországon, ahol nem olyan könnyű gyereknek lenni, gyereket nevelni. Mire egy fiatal Magyarországon kijárja az összes oktatási intézményt, már annyira csalódott és frusztrált lesz, hogy a többségük elvágyódik innen. A jövőjüket külföldön folytatni szándékozók aránya a frissen érettségizettek körében a legmagasabb Magyarországon. A politika miatt? Nem. Az élet miatt. Mert nap mint nap kell szembesülniük az értelmetlenséggel, az alárendeltséggel, az igazságtalanságokkal, a szomorúsággal, azzal, hogy saját, átlagosan foghíjas informatikai ismereteiktől is messze lemarad az általuk megismerhető  közintézmények felkészültsége. A jövőjük miatt aggódnak, nem akarják úgy megszívni mint a szüleik.

Természetesen emellett az anyagiak is aggasztóak: hogy minden közszolgáltatás mellé még kell egy jókora pénz, hogy az ember nyugodtan aludjon. Mert a kismamák magzati vizsgálatai a közegészségügyben két hétre jönnek meg, fizetősen meg ott helyben. Az oltások masszívan fizetősek és most nem egzotikus afrikai vírusok elleniekre gondolok, hanem egy sima bárányhimlőre, vagy kullancsra. A bölcsődei és óvodai helyekért iszapbírkóznak az anyukák, vagy szerepjátékokba bonyolódnak, hogy elhitessék magukról, hogy tényleg rászorulnak. Más kérdés, hogy a félállás fogalma szinte ismeretlen, tehát úgy sem ér oda az ovihoz, ha nyolc órában dolgozik. Lombikozni felér egy világkörüli út költségeivel, az örökbefogadás pedig nehezebb, mint koronaékszereket lopni a Buckingham palotából. Ha pedig egy apa akarna gyesre menni, akkor a legkevesebb az, hogy lebuzizzák. Az oktatás minden híresztelés ellenére pénzszivattyú, a közétkeztetés röhej. A pelenkázó, játszósarok, netán gyermekmosdó szinte ismeretlen a nyilvános helyeken, és ha megkérdezzük a helyek üzemeltetőit, akkor hamar kibukik a megfejtés: nem akarják, hogy a gyerekzsivaj zavarja a többi vendéget. Gyereknek lenni, vagy gyereket nevelni ma Magyarországon megtűrt állapot.

Van amúgy szociológusi magyarázat is: öregszik a társadalmunk, egyre nő a nyugdíjasok, illetve a középkorúak aránya, természetes, hogy a politika is az ő igényeik után megy.

És itt jön az óriási ellentmondás: ha elfogadjuk, hogy öregedő társadalmunk teljesen logikusan viszolyog a gyerekektől, akkor miért érzi mégis minden politikus aspiráns kötelezőnek, hogy a gyerekével tündökölve nyerje meg a választók bizalmát?

Levélben fogom kérni a pártokat, hogy hagyjuk ki a gyerekeket a nagy nyilvánosság előtt zajló kampányból! Nem kérek lehetetlent: a kompromisszumos javaslat az iskolaköteles kor alatti kicsikre korlátozódik. Meglátjuk, hogy ki mit szól. Ha valaki nagyon tiltakozik majd, egyértelmű lesz, hogy miért teszi. Mert ő maga még nem nőtt fel a feladathoz.

Szerinted is itt az ideje visszatérni a jövőbe? Kövess a Facebookon!

34 komment

Címkék: gyerek lehet más a politika választás 2014


A bejegyzés trackback címe:

https://kepviseloleszek.blog.hu/api/trackback/id/tr295762071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rágógumó 2014.01.17. 13:23:01

Ennyi demagóg, csöpögős, közhelyes általánosítás egy posztban... ámulok! Wow. Még sokra viszed!

nnnnnnnn 2014.01.17. 13:28:41

mért pont a szerencsétlen juhászpétert kellett példának felhozni. neki legalább van némi gerince.

Juhász Péter (LMP) 2014.01.17. 13:32:46

@$$$=$$$: Mert engem is így hívnak, és ez az én blogom.

a 17 éves Parker Schnabel 2014.01.17. 13:38:00

@Juhász Péter (LMP):

És miért írod a gyereket, ha nem akarod írni ?

Amúgy a többihez sincs köze senkinek.

Mi az, amit a megválasztásodért mondanál, és van hozzá közöm nekem is ?
Ha van ilyen, akkor mond azt.

intizar 2014.01.17. 13:52:06

Sokkal egyszerűbb ennél a dolog. Azt a reményteli képzetet kelti a szavazóban, hogy ha egyszer gyereke van az illetőnek, akkor nem lehet teljes mértékig vaddisznó, mert akkor legalább valakit szeret e világon. Pedig hát...

intizar 2014.01.17. 13:53:16

@a 17 éves Parker Schnabel: Intelligens olvasó. Példának írta, hogy így nézne ki a "szabályos" politikusi bemutatkozó. Egyébként nem tudjuk, hogy őneki van-e gyereke, milyen, stb.

naat2 2014.01.17. 13:59:36

Szerintem nem ilyen mély a kérdés: a politikus igyekszik meggyőzni az alapvetően irracionális gondolkodású embereket - ennek egyik leghatásosabb eszköze a halo-hatásnak nevezett jelenség (ide tartozik pl. a klf. hittérítők "jó" megjelenése is). A hatás lényege, hogy valami egyszerű jelenség kapcsán sugall valamit ("rendes" családfő), amit aztán az illető - racionális meggondolások alapján egyébként ettől független - egyéb tevékenységeire is kiterjesztenek (itt a politikusira).
Na pont ezért kellene olyan oktatás, ami egyrészt gyökrerében elnyomja az ilyen zsigeri irracionalitást (amennyire lehet), de legalábbis felhívja a figyelmet ezekre a trükkökre. Mondjuk az gáz, hogy a szavazók döntő részét ezzel már nem lehet elérni, ők maradnak "ösztön"lények.

OkoskaTo:rp 2014.01.17. 14:00:06

A gyerekek száma esetleg azért lehet szempont, hogy mennyire van tisztában saját tapasztalatokból a családtámogatási, gyereknevelési, oktatási kérdésekkel.
Bár valóban, van az elmeállapotnak egy olyan szintje is, amikor már tényleg irreleváns, hogy Hoffman Rózsának vannak-e gyerekei, és hogy tanított-e iskolában.

Conchobar 2014.01.17. 14:12:05

"Egyfelől aggályosnak tartom, hogy az ember vadidegeneknek teregeti ki a családi fotóit, különösen a gyerekeiét" - Ez a poszt most általános jellegű, vagy csak a politikusokra vonatkozik? Merthát (a Facebook-on) nemcsak a politikusok "teregetnek" ám, hanem tulajdonképpen mindenki. Középkorú, vagy idősebb hölgyek meg már közszemlére se tesznek önmagukról fotót, csakis a gyerekükről, unokájukról, azok házasságkötéséről, keresztelőjéről stb.

Juhász Péter (LMP) 2014.01.17. 14:22:22

@Conchobar: Csak a politikusokra vonatkozik. Facebook-on persze hogy rak ki mindenki fotót, jó esetben nem teljesen nyilvános profillal. Politikus esetén nem sima büszkélkedés áll ugyebár a háttérben.

Szoboszlay György · http://anyoos.blog.hu/ 2014.01.17. 14:23:28

Rám azért szavazz, mert régebb óta itt vagyok, mint bármelyik párt. És mert nemcsak tudom, mit akarok, de meg is csinálom.
anyoos.blog.hu/2014/01/17/szuletestol_fogva_bejegyezve

2014.01.17. 14:43:37

1. Ennek annyi az üzenete, hogy tessék megnézni, rendes családos ember vagyok, nem valami elvetélt életképtelen elvált liberális szingli. Függetlenül attól, hogy ez mennyire igaz vagy jó, szerintem ezért használják a biztonság kedvéért. Meg mert mindenki más is teszi, és ne pont ezen múljon.

2. Hogyne, kérd a pártokat levélben erre! Ez a legfontosabb téma, és biztos hallgatnak majd rád. Ez pontosan olyan szemérmetlen, kormányzás/program szempontjából irreleváns önreklám, mint gyerekekkel tetszelegni. Csak te nem attól vagy különb ember, hogy gyereked van, hanem attól, hogy beszólsz annak, aki dicsekszik vele. De semmit sem mondasz arról, hogy mit csinálnál (másként) a parlamentben vagy kormányon, és kb három szavazót tudsz ezzel átcsábítani az Együtt-sikertörténettől. Biztos őket kéne megcélozni?

Te jó ég, vannak Orbánék, van a bukott gyurcsány-bajnai-mszp-fodor szánalomkohó, vannak Vonáék, meg vagytok ti ezekkel a húsbavágó témákkal. A kétfarkú kutyát bezzeg nem jegyzik be...

2014.01.17. 14:55:28

Háziállatok is cukik, azt is írják ki.
Pl "Jóska Géza vagyok, fel tudok mutatni 1 db feleséget, 2 db gyereket és 1 db vak komondort. Szavazz rám!"

OkoskaTo:rp 2014.01.17. 14:59:05

@Pillanatragasztó: "Szavazz rám! Nem bántalak téged, van kit vernem otthon."

Kelletteznekem? 2014.01.17. 15:30:17

hát akárki akármit mond, igenis van információértéke annak hogyha valaki családos.
Senki se gondolhatja komolyan, hogy SEMMILYEN különbség nincs a gondolkodása és a várható döntései között egy 4 gyerekes családanyának és egy 35 évesen egyedül élő szinglinek.
Aki esetleg a saját neméhez vonzódik.
Ez nem azt jelenti hogy jobb vagy rosszabb ember, de más értéket és más érdeket fog képviselni.
Demokrácia van, mindenki eldöntheti, hogy szerinte az ország, és a saját személyes érdekét kiféle miféle ember képviseli jobban. HA demokrácia van. Mert az is lehet, hogy aki inkább szavaz egy családosra az nem demokrata, hanem taigetoszra megérett náci....

A választás meg arról szól (ha jól tudom) hogy arra szavazzak, aki az én értékemhez a legközelebb áll, aki a szerintem fontos problémákat a legjobban érti átérzi.
Nem állítom, hogy egy szingli szociológus ne érthetne akár jobban a családjoghoz pl mint egy házas. De hogy SEMMILYEN jelentőséeg nincs, hogy valaki azon túl éppen mit mond, milyen családbarát szlogeneket puffogtat a VALÓSÁGBAN vállal-e családot és gyerekeket, azt elég butaságnak tartom. Ha pedig van jelentősége, akkor természetese hogy a politikus elmondja.
Nekem elég egyértelmű hogy pl. egészseégügyi miniszter posztján szívesebben látok egy orvost mint egy drogost, egy sportos embert, mint egy kövér, dohányzót, vagy oktatási tárácnál szívesen látnék pl egy tanért, aki látott már gyereket közelről (Pokornit). Az is fontos, ki mit tanult az egyetemen, és hogy mit mondd, de szerintem még fontosabb amit a saját életéből le lehet szűrni.

Persze, akinek nem tetszik a sokgyerekes X, az annak sem örül hogy a gyerekek ténye segíti X-et, ezért próbálja bemagyarázni, hogy ez milyen demagógia, amit csak agyhalott hívők esznek meg. A valóságban pl. a család, gyerekek száma még mindig az egyik legmegbízhatóbb jelzője az adott emnbernek, amit nehéz "hamisítani", szinlelni. Azt a gyereket be kell vállalin, fel kell nevelni, és ez sokkal nehezebb, mint szép szólamokat puffogtatni. Ennyi.

kvadrillio 2014.01.17. 16:04:44

drogos vagy péter !

HESS INNEN !!!!!

Juhász Péter (LMP) 2014.01.17. 16:06:42

@kvadrillio: :) Aszittem ezen már túlvagyunk. :) Egynél több Juhász Péter van a világon.

kvadrillio 2014.01.17. 16:18:40

@Juhász Péter (LMP): 1996-ban már volt egy büntetőügye ismeretlen okokból és következménnyel.

2006 decemberében pénzbüntetésre ítélte a Fővárosi Bíróság, miután feljelentette magát, amiért otthonában saját használatra kis mennyiségű marihuánát termesztett.[7] A bíróság szerint a drogozás melletti állásfoglalása miatt veszélyt jelent a társadalmi együttélésre, sőt személye fokozottan veszélyes, „mert a büntetőeljárást, a jog eszközét és a bíróságot kívánta felhasználni arra, hogy a kábítószer fogyasztás legalizálását hirdesse.”[8]
Jegyzetek

már hogyis lennénk túl ezeken ?????!!!!!

TUDOD, SOK POLITIKUSUNK, KÉPVISELŐNK DROGOZIK STIKÁBAN VAGY CSAK BEKERÜLÉSE UTÁN DERÜLT KI RÓLA VAGY MÉG EDDIG KI SEWM DERÜLT, HOGY EGY ROHADT DROGOS SAVAZÓGÉPEZET A PARLAMENTBEN !+ MINDET KIVÁGNÁM,. MERT LAPUL ÉS TÁRSAI MÉG TAKARGATJÁK IS ŐT ! SZOMBATHELYIEKRŐL SEM HALLANI, HOGY KIVÁGTÁK-E ŐKET MÁR A KÖZÉLETI SZEREPLÉSBŐL PEDIG OTT IS DROGOZIK EGY PÁR FIDESZES POLITIKUS IS.
NU, EZÉRT ÉN NEM BÍZOM A TOVÁBBI SORSOM ELDÖNTÉSÉT SOHA AZ ÉLETEMBEN 1 DROGOS POLITIZÁLNI AKARÓRA SEM, PLÁNE NEM HA MÉG A PARLAMENTBE IS BE AKARNA JUTNI !!!
ÉRTED ???!

Juhász Péter (LMP) 2014.01.17. 16:22:17

@kvadrillio: Tényleg elképzelhetetlennek tartod, hogy van más Juhász Péter is a világon? Én nem az a Juhász Péter vagyok, drága olvasóm!

Juhász Péter (LMP) 2014.01.17. 16:24:22

@Kelletteznekem?: Lehet, hogy félreérthető voltam: az természetesen jogos, hogy az emberről és a tapasztaltságáról a családi állapota elárulhat ezt-azt. De annak nem helyes kitenni egy gyereket, hogy a fotóját nyilvánossan bárki lássa szórólapon, plakáton, azzal a céllal, hogy a gyerek megléte és helyes kis pofája hitelesítse apja/anyja politikai törekvéseit.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.17. 16:37:59

igazából egy helyi kis kampányba SE fér bele.

vajdasagi 2014.01.17. 17:03:32

@somewhat damaged: Egyetértek mindazzal amit mondtál, és különösen a kétfarkú kutyával: azt én is támogatnám (jobb nem lévén).

vajdasagi 2014.01.17. 17:11:28

@Juhász Péter (LMP): A fotót nem bánom, de azt mégis hasznos tudnom, hogy hány gyereked van - mások már elmondták, hogy miért.

Akinek iskolába megy a gyereke, az másként nézi Hoffman Rózsa rombolását, mint akinek nincs.

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2014.01.17. 17:20:34

Én is azt szoktam mondani, hogy gyereket akárki tud csinálni, nem attól lesz több vagy kevesebb valaki.

Egyébként meg "nős/férjezett/házas, x gyerek apja/anyja" - az viszont soha nincs hozzátéve, hogy a gyerekek hány / melyik házasságból vannak, illetve hogy éppen együtt él-e velük, neveli-e őket.

Mégsem a politikusok esetében bosszantó az, amikor a gyerekek számára hivatkoznak, hanem akkor, ha valaki bűncselekmény áldozata lesz. Most csak ezért sajnáljuk jobban?! Hát nem!

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2014.01.17. 17:21:22

@vajdasagi: Tévedsz, ahhoz nem kell gyerekkel rendelkezni és az oktatásban sem dolgozni.

31/48 2014.01.17. 17:39:41

Ez mennyire egy undorítóan álszent és demagóg poszt.

A gyerekek és férj/feleség igenis számítanak egy politikusnál. A politikus ugyanis nem köztisztviselő, akit érdemei alapján felkérnek egy adott munkakör betöltésére, hanem egy polgár, akit megválasztanak. Mégpedig népszerűség alapján.

A politikus nem akadémikus, nem is egyszerű salaryman, Nem az ő eddigi szakmai teljesítménye az feltétlenül ami őt a pozícóba juttatta, nem szakmai szempontok alapján mérlegelik szakemberek a képességeit.

Ő egy "egyszerű" polgár, akit más polgárok felkérnek egy testületben az ő képviseletükre. Sok esetben lehet, hogy szükség van némi alapvető szakmai hozzáértésre amit az adott munkakör elvégzésére, de a legtöbb esetben ez egy egyszerű kritérium aminek meg kell felelni.

Ezen felül a politikust népszerűség alapján: saját maga és az általa képviselt program népszerűsége alapján ítélik meg. A választópolgároknak látniuk kell, hogy a, a program az ő érdekeiket képviseli b, megbíznak a politikusban, elhiszik, hogy képes és eltökélt végrehajtani az ismertetett terveit.

Teljesen természetes, hogy a választók olyasvalakit akarnak megválasztani, akit megértenek, aki hasonló hozzájuk. Továbbá a családról gondoskodás elmond valamit az illető felelősségtudatáról és értékrendjéről is.

Nyilvánvalóan igaz, hogy ettől függetlenül nagyon sok alkalmatlan, vagy legalábbis a felhatalmazásával rendszeresen visszaélő politikus van.

Poszt viszont azért ostoba és hazug, mert miközben megjátssza hogy a lényegi kérdések felé tereli a figyelmet, valójában csak bulvármódon hőbörög és fröcsköli a sarat. Teljesen irreleváns, hogy a képviselő mivel kezdi a bemutatkozását, a lényeg, hogy mit ír a bemutatkozás egészében.

Az viszont, hogy valaki egy egész posztot volt hajandó szentelni a külsőségek elleni kis keresztes hadjáratának, az már szegénységi bizonyítvány. Nem is értem miért baj, ha egy politikus nyitott életet él és minél nagyobb népszerűségre törekszik. A népszerűség, a tömegekkel való kommunikáció a munkaeszköze.

Az a társadalom, ami elől dugdosnunk kellene a családunkat, ahol káros lehet egy gyerekre nézve, hogy nyilvános portálokon megjelenik a képe, az bizony súlyosan beteg és perverz, és szerencsére mi sem tartunk azért még ott.

A tisztelt képviselőjelölt úr pedig jobban tenné, ha értelmesebb dolgokkal foglalkozna.

kézműves étcsokimikulás 2014.01.17. 18:06:49

gondolni kell a szellemileg terhelt jeloltekre,ezert kell a csaladi hatter bemutatasa...
az megis hogy nezne ki,hogy "torokzsoti/horvatcsabi vagyok,kepviselo jelolt es debil"???
:)

Juhász Péter (LMP) 2014.01.17. 20:29:44

@31/48: Odáig egyetértek az érvelésével, hogy a képviselői poszt nem szakmai, hanem lehet szimpátia alapú. De ha az egész a szimpátiára megy ki, első perctől kezdve, és ehhez ESZKÖZként tekint olyan dolgokra, mint mondjuk a saját gyereke, akkor az szerintem nem helyes. Ha úgy vesszük, jogos a meglátása, én ezzel akarok népszerű lenni: gondolok a gyermekem magánéletére, nem mutogatom körbe mint az oroszlánkirály. Kérem kövesse figyelemmel a blogomat, jönnek majd a talán önnek is fajsúlyos posztok is. Mindazonáltal fontosnak tartottam az elején leírni, hogy bár családos vagyok, nem kívánok élni ezzel az egyszerű eszközzel, hogy mutogatom őket.

Juhász Péter (LMP) 2014.01.17. 21:32:40

@vajdasagi: dehát ott van a poszt elején: van egy kisfiunk. :)

a 17 éves Parker Schnabel 2014.01.18. 09:14:54

@Juhász Péter (LMP):

Szerinted mi alapján kéne választani ?

Szimpátia alapján - szerintem - a legbiztosabb.

Mert a pofáját és a családját meg a születési helyét, az anyja nevét - nehéz hamisítani.
Minden másban hazudnak, amit akarnak.

Nézd csak - Orbánról ennyi biztosat lehetett tudni, hogy felcsúti, barna a bőre és 5 gyereke van.

A többi mind hazugság volt.

a 17 éves Parker Schnabel 2014.01.18. 09:17:13

@a 17 éves Parker Schnabel:

Aki ilyen felcsúti szaporát akart teljhatalommal felruházni, az jól tette.

Aki valami szövege miatt szavazott rá, az csodálkozhatott.

vajdasagi 2014.01.18. 16:31:50

@no-night: Kelleni éppen nem kell. De mégiscsak: csökken az esélye annak, hogy rombolja majd az iskolarendszert, ha gyerekei járnak oda. Szóval befolyásol.

Tamas Blummer · http://bitsofproof.com 2014.01.19. 08:36:24

Szerintem a leheto leghatastalanabb fogast valasztottad politikai ellenfeleiden. Kezd ujra.
süti beállítások módosítása