HTML

Pest megye 5. vk.

Csomád, Csömör, Dunakeszi, Erdőkertes, Fót, Göd, Veresegyház polgárai! Térjünk vissza a jövőbe! Javaslata van? Írjon: peter.juhasz@jpl.hu

Bemutatkozó

jp01.jpg

Juhász Péter (LMP) életrajza itt elérhető

Április 6-án az LMP ismét bejutott a Parlamentbe, ezúton köszönöm szavazóinknak!

A 2014-es parlamenti választások során a kampányomra elköltött pénz: 791096 Ft

Kövess!

2014.02.27. 17:19 Juhász Péter (LMP)

Most akkor bejutunk vagy sem?

Egyik nap még 6%-ot mérnek az LMP-nek, másik nap már csak 2%-ot, hogy van akkor most ez? Papíron minden egyszerű, a gyakorlat viszont teljesen meghazudtolhatja a statisztikát.

„Rátok fogok szavazni ígérem, de hadd menjek már, mert sír a gyerek!” – nem ritkán hallott mondat ez, ha az ember háztól-házig megy egy frissen parcellázott lakóövezetben Dunakeszitől Veresegyházig az agglomeráció valamelyik településén. És ez az egy mondat tökéletesen szemlélteti is, hogy miért olyan piszok nehéz pontosan megbecsülni, hogy hányadán áll is most a Lehet Más a Politika. Mert az élet a normális embereknek nem csak a politikáról szól.

Nyilván nem fogok tudni erről elfogulatlanul írni, hiszen magam is képviselőjelöltje vagyok az LMP-nek. Szeretném is leszögezni itt a legelején - elvéve talán néhány kommentelő kenyerét is - hogy természetesen akkor lenne legkönnyebb mérni az LMP-t, ha olyan komoly támogatottsága és részesedése lenne a tortából, mint a dobogós pártoknak. Nem ez a helyzet, tisztában vagyok vele, ugyanakkor ettől ez még lehet egy fontos téma.

A biztosan pártot választók körében a Tárki 6%-ot adott a minap az LMP-nek, a Nézőpont viszont már csak 2%-ot, hasonlóan a korábban jelentő Mediánhoz. Az egyik szerint bejutunk, a másik szerint nem. Mi lehet a különbség oka? Csalás? Wishful thinking? Politikai megrendelés?

Induljunk ki abból, hogy mindkét helyen szakemberek dolgoznak, politikai befolyásoltság nélkül. Látni fogja a kedves olvasó, hogy összesküvés elméletek nélkül is magyarázható az eltérés.

Első és legfontosabb különbség a felvétel ideje: a Medián még január végén konzultált a megkérdezettekkel, a Nézőpont pedig majd 3 héttel később, február 17-20 között, közel egyidőben a Tárkival.

Második különbség, hogy az egyik 1200, a másik 1000 főt kérdezett meg. Ez csak 20% eltérés, ami első ránézésre nem feltétlenül sok, de amikor 1-2 százalékokat kell ide-oda kerekíteni, akkor bizony befolyásoló erejű lehet. Fontos megemlíteni azt is, hogy a választás közeledtével bizonyára már a többezres mintavételeket fogják alkalmazni, ami még pontosabb lesz. Bár az alapvető arányokon nem feltétlenül fog módosítani, de a kisebb pártok esetében lényeges. Ugyanúgy, ahogy a kis kábelcsatornák nézettsége sem becsülhető meg elég jól olyan metodológiával ami a nagy országos kereskedelmi csatornákra van kitalálva, a pártpreferenciák esetében is lényeges a minta nagysága.

A harmadik, hogy a Medián és a Tárki személyesen végzi a kutatást, a Nézőpont viszont telefonon. És ez a gyakorlatban óriási különbség. Fiatalokat, dolgozókat, családosokat elérni telefonon, és rávenni, hogy pár percig ismeretlenül elmondják nekünk legféltettebb titkaikat… elég para. Eleve hogy lesznek felhívva olyan mobilok, akik valamilyen vállalati előfizetés keretében kerültek a felhasználóikhoz? Vonalas telefonon napközben közvéleménykutatás céljából embereket felhívni, reprezentatíve… hát nem éppen irigylésreméltó feladat.

Személyesen sem sokkal egyszerűbb, de talán jobbak az esélyek. A bejárási minták persze véletlenszerűen generáltak, mi is találkoztunk tök véletlenül olyan közvéleménykutató munkatárssal Csomádon, aki éppen azon szomorkodott, hogy a kitűzött útján („a harmadik házba csöngess be, majd onnan kelet felé a negyedik ajtón”) mindig pont olyanokba sikerül belefutni, aki már életkorát és nemét tekintve pont nem hiányzik a listáról. Vajon hány ilyen kérdezőbiztos lesz elcsigázva a nap végén? Érdekesség továbbá, hogy a Medián után a Tárki is ráállt a népszavazási szituációt szimuláló, "ikszelj és tedd borítékba" módszerrel, amivel jobban lehet mérni a félősöket.

Persze valamilyen szinten tudják tudományosan kezelni a közvéleménykutatók ezeket a praktikus aggályokat, de azért bőven marad bizonytalanság. Pláne ezer fős minta esetén.

Visszatérve a blogposzt elején felidézett síró gyerekre: olyan lakóövezetekben, ahol a 2010-es parlamenti, önkormányzati, illetve időközi választások szavazóköri statisztikái szerint az LMP kifejezetten jól szerepelt, most praktikusan alig tudunk aláírást szerezni. Pedig a szimpátia nem veszett el, az emberek kedvelnek minket, csak hát az ajtótól-ajtóig kampányolást sok nevetséges hétköznapi tényező befolyásolja! Először is, az újépítésű házakon a legritkább esetben van kapucsengő. Amikor az ember befejez egy házat, akkor a lendület mindig a finisnél fogy el. Nem kerül fel a gyerek szobájában a parketta szegélyléc, nem viszik fel a padlásra a megmaradt cserépkupákat, és pont nem szereli fel a mester a kaputelefont. Ha meg vesznek is ilyen rádiós nyomógombost, az az első télen befagy. Aztán meggyőzik magukat, hogy minek is a csengő, aki jön vendégségbe úgy is felhív előtte, vagy dudál. Mi ezeket pont nem tehetjük meg. Másfelől az otthonlétből a fogadóképes időszak az nagyjából 1-2 óra a családoknál. Ha sikerül is olyankor csengetni, és pont nem vacsiznak, pont nem gyereket nevelnek, és pont nem szerelmeskednek, akkor megvan az aláírás. Ha ettől eltérő időpontban próbálkozunk, akkor nincsenek otthon, annak meg ugye nincs esélye, hogy amikor autóznak a munkahelyük felé, akkor rajtuk üssünk egy aláíróívvel. Társasházak és lakótelepek esetében sem sokkal könnyebb a helyzet: ha kaputelefonon kell meggyőzni valakit arról, hogy adja meg minden adatát egy választási jelöléshez, akkor rajongó legyen a talpán, aki emiatt beenged minket, vagy lejön elénk a kapuba nyuszis papucsban, hidegben. Ha pedig sikerül bejutni, akkor pont az fogja kellemetlenül érezni magát, aki beengedett minket a lépcsőházba, mert később a lakótársai bármikor megvádolhatják, hogy mi vittük el a muskátlit az ő könnyelmű „aláírósdija” miatt.

A legtutibb tehát a forgalmas csomópontok, megállók, pályaudvarok bejárása és a standolás. Kivéve, ha szakad az eső, ugyebár. Mindegy, azért általában megvan az 500 aláírás, csak hát van vele munka bőven. Ami igazán tuti lenne a mai világban az ugye a bevásárlóközpontok. Viszont az magánterület, ott nem folyhat kampány. Kivéve ha az ember a Fidesz jelöltje, mert akkor a kedves bevásárlóközpontosok önszántukból külön kiállítást szerveznek az unokatesója tiszteletére

Nem utolsó sorban, a rejtőzködő magatartásnak is lehet jelentősége a mostani választásnál. Általában szeretik magukat hitegetni a pártok azzal, hogy aki nem vallja be a pártszimpátiáját, az majd biztos pont mind rájuk szavaz. Én nem állítom, hogy ez az LMP-nél az átlagnál jelentősebb lenne. Inkább csak mint jelenség érdekes. Hiszen felnőtt, láthatóan iskolázott, tájékozott emberek is nagy arányban tagadják meg az aláírást, azon egyszerű oknál fogva, hogy nem akarják, hogy pártpreferenciájuknak bárhol írásos nyoma legyen névvel, címmel. Mert ki tudja? NSA, Snowden, Wikileaks, lehallgatási botrány, dossziés Horváth, Baja, a legkülönfélébb lokális vagy globális példákat emlegetik az emberek, olyan ügyekről, ahol adatokkal való visszaélés történt, ezzel indokolva, hogy ők miért is akarnak kimaradni ebből az egész hercehurcából, megkímélva magukat, gyereküket, vállalkozásukat, munkahelyüket. Mert az ördög nem alszik. „Az emilcímemet sem adom meg akárkinek, majd akkor pont a személyi számomat adnám meg bárkinek???” – érvel a sokat látott negyvenes férfi, és nem feltétlen tudjuk cáfolni. Persze ilyenkor amellett érvelünk, hogy a választási jegyzékben eleve benne van minden adatuk, és ha több pártot is jelölnek, akkor végülis nem derülne ki a szimpátiájukról semmi értékelhető. Azok, akik fotók és csípős bejegyzések tucatjait teszik fel nyilvánosan a Facebookra, azok megrettennek egy választási aláírási jelöléstől? Nem tűnik ésszerűnek.

Ugyanakkor ha belegondolunk, érthetőek az emberek félelmei. Hiszen vegyük például Dunakeszit. A helyi választási iroda munkatársai készségesek, barátságosak, korrektek és segítőkészek, senki nem gondolná róluk, hogy részrehajlóak. Mindazonáltal az is tény, hogy a Dunakeszi önkormányzat épületében vannak, egy emeleten a fideszes parlamenti képviselővel, aki egyúttal polgármester is, és mindösszesen 20 méter választja el őket és irodájukat tőle. Dunakesziről éppen az a hír járja, hogy az önkormányzat plakáthelyein senki más nem hirdethet csak Tuzson Bence, a Fidesz jelöltje, a dunakeszi polgármester munkatársa. Valahol érthető tehát, ha felnőtt embereket esetleg megfélemlít, hogy az aláírásukat tároló mappa Dunakeszi potentátjainak irodájától csak pár szobára található.

A versenyszellem itt nem játszik. Engem egy tök ártatlan, pikírt Facebook-kommentért helyből kitiltottak a jelölt úr oldaláról, pedig meg sem közelítette az átlag ellenzéki kommentek színvonalát, csupán az iránt érdeklődtem, hogy illik-e ülve hallgatni a miniszterelnök évértékelőjét, vagy feltétlenül fel kell állni hozzá… Most már tudom a verdiktet: a miniszterelnök nevét számra sem lenne szabad vennem.

Még aki nem ilyen világban akar élni, az is meggondolja kétszer, hogy a szavazófülke magányán kívül bárhol máshol is jelét adja a nemzeti együttlélegzési rendszerrel való egyet nem értésének.

Mindezek alapján azt mondom: a közvéleménykutatók mindig alul fogják mérni egy olyan párt számait, amelynek támogatói között felülreprezentáltak a fiatalok, családosok, dolgozók, tevékenykedők, akiknek alapvetően nincs a tíz legfontosabb gondjuk között a napi politika. Fogalmazhatunk úgy is: aki nem fanatikus politikafüggő, hanem egészséges mértékben kezeli helyén a politikát, és úgy érzi, hogy van veszítenivalója, ha ennél jobban beleártja magát, azt nagyon kicsi eséllyel fogja bemérni a radar.

És ha már a friss közvéleménykutatási adatoknál tartunk: azt hiszem minden összefogáspárti kritikus elnézést kérhet Schiffer Andrástól, amiért ő nem volt hajlandó belépni egy olyan kényszerkoalícióba, aminek egyetlen célja az MSZP minél nagyobb arányú túlélése, akár a többi ellenzéki párt rovására is. Az idő Schiffert igazolja. Hónapok óta – vagy inkább a választási törvény átalakítása óta – nyilvánvaló tény, hogy a Fidesz előnye nem behozható. Ennek ellenére az MSZP letagadta a reális kármentés esélyét. Mert lett volna esély egy sokszínű, sokakat megmozgatni képes, akár bizonytalanok megszólítására is alkalmas, egymástól jobbára független, összességében jelentős erőt felmutatni képes ellenzéki tábor kialakulására. Ehelyett kovácsolt egy kényszerösszefogást, ami minden 10 újabb taggal elveszít 11 meglévőt, és bentről kiabáltak kifele mindenkire, aki kritikusan viszonyult egy olyan „megújulási” mozgalomra, ami továbbra is tele van huszonöt éve porondon levő fazonokkal.

Szerinted is itt az ideje visszatérni a jövőbe? Kövesd kampányom a Facebookon!

219 komment

Címkék: dunakeszi lehet más a politika választás 2014


A bejegyzés trackback címe:

https://kepviseloleszek.blog.hu/api/trackback/id/tr425835768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

♔bаtyu♔ 2014.02.28. 16:45:25

@Valóraváltógép: Egész gyűjteményem van "demokratákból":

Szerencsére Mari kitette, így nem kell állandóan a topkóba másolni.

maria.blog.hu/2013/12/29/kis_libsiblog-hatarozo

Ez mind-mind demokrata:))))))))))

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2014.02.28. 16:46:22

@Juhász Péter (LMP): Olyan politikust már gyakran láttam, aki úgy beszélt, hogy látszott, hogy valami álomvilágban él. Az ilyenek nálunk általában miniszterelnökként végzik. :)

Valóraváltógép 2014.02.28. 16:47:22

@Juhász Péter (LMP): A libsi szerintem a liberális.... hm, becézése, és nem a zsidóé. Amúgy én is szoktam használni, de én vicces értelemben... sosem éreztem igazán sértőnek.

Mondjuk az tény, hogy néha egész pontos szinoníma a szerencsétlen, agyfosztott hülyére. De ez meg általában azon múlik, akire mondják. :)

♔bаtyu♔ 2014.02.28. 16:48:10

@Juhász Péter (LMP): Az a "bibsi" és nem a "libsi".

Arról én nem tehetek, hogy te kissé képzetlen vagy, mégsem írhatok helyette pld. traktort.

Persze, igazán örülök, hogy mindkettőnknek jó.
Bár meg kell mondanom, ez nem látszott hirtelen rajtad:)))

Valóraváltógép 2014.02.28. 16:49:31

@Juhász Péter (LMP): Ha levelet hozhatnak a drónok, zsemlét miért nem? :)
Amúgy szerintem ez menne sima mechanikus alapon is. Energiát a blogolás is fogyaszt, értelme sincs, munkaidőt is veszítünk, aztán mégis csináljuk.
Egy pláza légkondicionálása 40 fokban pl. mennyi energia? Mégis alap.
Energiát korlátlannak tekintjük, és semmire sem becsüljük, ez van.

Juhász Péter (LMP) 2014.02.28. 16:50:54

@♔bаtyu♔: Oszt témához van-e valami, vagy csak beültünk melegedni, de fogyasztani nem fog a kedves vendég?

Valóraváltógép 2014.02.28. 16:51:33

@♔bаtyu♔: Szerintem a fent nevezett... önmagát úriembernek tartó képződményszerűség inkább pszichopata. Abból is csak a szerényebb kivitelű, más erénye meg nincs.

No de fátylat rá, rühellem a nyárspolgárokat.:)

♔bаtyu♔ 2014.02.28. 16:54:27

@padlogaz: Ez a bezöldülés a liberálisoknak afféle kitörési pálya.

Kb. annyira zöldek, amennyire liberálisok.

Valóraváltógép 2014.02.28. 16:56:00

@♔bаtyu♔: Igen, nagyjából pontos. Mária rengeteget fejlődött az utóbbi időben... de pont tőle furcsa megszokni, hogy kormányhű lett. :)

♔bаtyu♔ 2014.02.28. 16:56:03

@Valóraváltógép: Én inkább megélhetési liberálisnak tippelem, a többivel egyetértek.

Valóraváltógép 2014.02.28. 16:59:00

@♔bаtyu♔: A liberalizmus önmagában nem ördögtől való egyébként. Csak a jellemző politikai felhasználásával látok problémákat.

Az cinikus, embertelen és gyomorforgató.

♔bаtyu♔ 2014.02.28. 16:59:12

@Valóraváltógép: Van egy gyanúm, 2018-ra sok mai libsi is az lesz.

Valóraváltógép 2014.02.28. 17:02:46

@♔bаtyu♔: Nem tudom, mi lesz 2018-ban... vagy egy alapvetően szakrális, polgári értékekre épülő, az aktivitást előtérbe helyező, a keleti és a nyugatu értékeket sajátosan ötvöző jogállam, amiért a fidesz dolgozik... vagy a büdösfranc tudja. Remélem megússzuk polgárháború nélkül, mert a nép, az erőteljesen hülyül elfele.

♔bаtyu♔ 2014.02.28. 17:04:16

@Valóraváltógép: Persze, én liberális alatt nem a klasszikus értelemben vett liberálist értem. De ezek nem is liberálisozzák, még kevésbé demokratázzák magukat.

Sőt, nem is egy, kifejezetten gecinek tartja magát, sőt néha az is. Van pár az én ismerőseim között is.

Libsi=SZDSZ-es

Tyreo 2014.02.28. 17:05:45

@Valóraváltógép: Tényleg nem érted miről beszélsz :DD
Az externália. Azokat a költségeket jelöli, amiket senki nem fizet meg. Legtöbbször azért mert nem azonnal okoz kárt, é emiatt nehezen számszerűsíthető. Jellemzően ilyen az autók káros anyag kibocsátása. Az internalizálás pedig azt jelentené, hogy ezeket az externáliákat megpróbáljuk valamilyen formában kiszámolni, s beszedni valakitől.
Ehhez képest te externalizálásről beszéltél ami valami olyasmit jelenten, ha létezne, hogy a már becsült és eddig bevasalt károkat mostantól inkább mégsem szedjük be. Szóval igen. Tényleg te vagy az aki nem érti.
@Juhász Péter (LMP): Kicsit belelapoztam a programba, ha benne van és elkerülte a figyelmem akkor bocsánat.
Írtátok, hogy ahol lehet piaci alapokon működni ott úgy kell. A probléma ezzel az, hogy ez nesze semmi fogd meg jól. Pont erről szólt az elmúlt 4 év, hogy nehéz meghatározni, hogy hol lehet piaci alapon működni és hol nem, és bármi ellen/mellett lehet jól hangzó érveket hozni.
Két konkrét eset.
Nyugdíj, egészségügy. Itt mi lenne?

♔bаtyu♔ 2014.02.28. 17:11:51

@Valóraváltógép: Szerintem az egyensúly fontos, Orbánéknál ezt nagy pozitívumnak tartom. Kádárék is akkor voltak sikeresek, amikor rendben voltak az oroszok, de a nyugat is.

A keleti nyitást gazdasági értelemben nagyon támogatom, sőt azt gondolom, hogy óriási potenciál van ebben.

Sőt azt gondolom, hogy ezt még fokozni is kellene, leönteni az egészet hun kultusszal.

Az elmélet vagy igaz, vagy nem, cáfolva nincs, viszont óriási turisztikai ereje van, de nekünk mentálisan is jót tesz az, ha mi vagyunk a "hunok". Már úgy értem, ez erőteljesebben látszik.

Valóraváltógép 2014.02.28. 17:14:29

@Tyreo: Anno én még úgy tanultam, hogy az externália nem szándékos kibocsátás következtében létrejövő hatás, és nem is feltétlenül a környezetet téma... de most direkt megnéztem, hátha én emlékszem rosszul. ;)

Viszont valóban ezt írtam, és kissé kuszán is, szóval a kritikád többé-kevésbé jogos. Őszintén örülök, hogy ez volt az egyetlen, amibe bele tudtál kötni. :D

Valóraváltógép 2014.02.28. 17:18:09

@♔bаtyu♔: De mi nem vagyunk hunok. Mi magyarok vagyunk.

Ha itt előkerülne egy valódi, kicsit ambíciózusabb hun, nem csak, hogy hirtelen marhanagy bajba kerülnénk, de Putyin is hozzánk járna át kormányzási tanácsokért. ;)

Azzal együtt lehet hogy egy rétegnél működne, de nekem már attól is visíthatnékom van, hogy a budipapírra is matyósturult fessünk, mert az alapvető és szép. Nem, nem mindenkinek alapvető, és szépnek sem látja mindenki.

Valóraváltógép 2014.02.28. 17:21:15

@♔bаtyu♔: ... Amúgy a keleti nyitás tekintetében egyetértünk, de érdemes lenne óvatosan kezelni.
Folyton elfelejtjük, hogy mi már nagyon megszoktuk azt az életet, aminek keleten a negyede is elérhetetlen luxusnak számít az átlagproli számára. Aztán folyton csak keveselljük.

Valóraváltógép 2014.02.28. 17:24:58

teszt
blogmotor, blogmotor, megdöglöttéle, ténylege

Tyreo 2014.02.28. 17:26:57

@Valóraváltógép: A homofóbiádba minek kössek bele? Azt fejedbe vetted és kész. Az meg szúrta a szemem, hogy nálad sem volt rendben amiről kijelentetted, hogy a többség úgysem érti.
Abban amúgy igazad van, hogy nem feltétlenül környezeti téma, de nálunk ez volt az állatorvosi ló.

♔bаtyu♔ 2014.02.28. 17:33:05

@Valóraváltógép: A hun nem önálló népcsoport neve, hanem egy szövetség neve.

Egyébként sem azt írtam, hogy hunnak kellene lenni, csak jobban behozni a képbe.

Nem látom ezt én akkora problémának, mennyivel jobb pld. ha mindenen Mikiegér, vagy Angry Bird van? Véget ért már a szocializmus, nem kell mindent agyonszabályozni.

Az USA-ba épp az a szimpatikus, hogy aki tud angolul bárki könnyen beilleszkedhet, viszont pld. minden egyes metrókocsin USA zászló van.

♔bаtyu♔ 2014.02.28. 17:36:38

@Valóraváltógép: A kelet a keleti nyitásban nem azt jelenti, hogy átvesszük a szegénységet, hanem azt, hogy nagyobb részt vállal az állam a keleti országok kultúrájának bemutatásában. Pld. támogatja a rendezvényeket, dokumentumfilmeket, együttműködéseket.

Ez nekünk is nagyon hasznos. Nem csak azért mert érdekes, de jó ha több haver van.

2014.02.28. 17:44:28

@Juhász Péter (LMP): Mi a helyzet az egészségüggyel?

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2014.02.28. 17:44:56

"lett volna esély egy sokszínű, sokakat megmozgatni képes, akár bizonytalanok megszólítására is alkalmas, egymástól jobbára független, összességében jelentős erőt felmutatni képes ellenzéki tábor kialakulására"
Kedves Péter! Nem tudom, ott volt(ál)-e akkor már az LMP-ben, amikor elfogadta a kongresszus az erről szóló határozatot. A terv neve Új Pólus volt. Elvileg a Millával, Szolival, 4K-val kellett volna elkezdeni tárgyalni. Ez még Bajnai színrelépése előtt történt. Valakik azonban elszabotálták... és most ők az LMP.

♔bаtyu♔ 2014.02.28. 17:48:18

@bm613: Ha az LMP egyáltalán eléri az 5%-ot, azt épp annak köszönheti, hogy "elszabotálták".

Ezekről ugyanis elég hamar kiderült, hogy tömegszervezetnek álcázott ballib kamuk.

Valóraváltógép 2014.02.28. 17:50:15

@♔bаtyu♔: Mikiegér már unalmas (20 éve is az volt), az angrybird meg szerintem simán csak ronda.
A zászlóval nincs gondom, a címerrel sem... de a palástot, vagy a szent jobbot már túlzásnak érezném egy metrón. :)
Helyes mértéket kell megtalálni, meg a megfelelő alkalmazási területet. Agyonszabályozottság kérdésében, én hiányolom a szabályozottságot. A szabadság annak való, aki élni is tud vele, nem csak visszaélni... és ez a többségi társadalmunkra vetítve nem nagyon állja meg a helyét.
Keleti országok kultúrája... az rétegtéma, bár nekem speciel tetszene. Viszont én megoldom magam az érdeklődésemet.

Viszont az orosztanítást visszahoznám, fontos és egyre értékesebb nyelv. Haversággal az a gond, hogy lassan el kéne dönteni, kivel haverkodunk, mert az EU most sértődött hülyegyereket játszik (ha angelával akarsz homokozni, akkor vladimirt dobjad kifele a homokozóból, etc.)

@Tyreo: A normális emberek homofóbok, szépánuszú barátom. :) Nálatok? Az pontosan mit jelentene, Nálad? :)

Valóraváltógép 2014.02.28. 17:52:28

@Fyall: Mi lenne, rohadik széjjel. Élj úgy, hogy ne legyen rá szükség. Ha mégis szükség lesz rá, gondolkodj róla, hogy legyen miből megkenni őket. Akkor megkapod a normális, neked járó, amúgy előre kifizetett ellátásnak majdnem a felét.

De ez nem a kormányon múlik, hanem a benne lévőkön.

Valóraváltógép 2014.02.28. 17:55:03

@Tyreo: Te Tyrcsi, figyeljélmár. Teccő, megmászhatlak?

2014.02.28. 17:55:26

@Valóraváltógép: Úgy értem, miért nincs benne a pártprogramban.

Valóraváltógép 2014.02.28. 18:01:08

@Fyall: Talán mert eddig mindben benne volt, és csak még széjjelebb rothadt. Mostanra meg már a kutya sem veszi komolyan.

Egy ideig amúgy figyeltem, elég sokszor háborogtak azon, hogy gyakorlatilag miért csak az orvosok gondjairól van szó, akik amúgyis összelopják a magukét... és még úgy sem viselkednek mellé, mint egy tisztességes kódis.
Aztán beregeltem pár olyan blogra, ahol eü személyzet osztja meg az okos gondolatait a világról. És innentől világos lett.

Szóval felejtsük el az egészségügyet, az a legjobb mindenkinek.

♔bаtyu♔ 2014.02.28. 18:03:07

@Valóraváltógép: Sok mindent nem szabályoznék. Van egy fajta önszabályozás is és működik. Pld. nagymagyarországot sokan tesznek az autójukra, hiszen ez egyfajta protest, de szent jobbot senki sem.

A liberálisokat épp azért nem szeretem, mert nagyon sok minden nincs szabályozva, de a liberális szabályozna és ez sokszor sikerül is. Pld. a Millának sikerült betiltania egy cigányvajdával készült riportot az MTV1-ben. Ha lehetséges a szólásszabadság akkor ne kezdje el sorolni a libsi mégis mi nem tartozik ide.

Ez nem igaz, a szabadsággal mindenki élni tud, csak éppen tudni kell tolerálni. Számtalan példát tudnék arra hozni, amikor épp a többségi társadalom a toleráns.
A holokauszt-törvény tipikusan egy libsi munka, rávilágít arra, milyen veszélyes a liberális.

Sok mindenkinek tetszik, hiszen rengeteg emberi érték keleten még meg van. Pld. az idősek családi gondozása, sőt egyáltalán a család.

Ha az EU elviseli a Benes dekrétumokat, ezt is el fogja viselni. Én úgy látom, az orosz vonallal nem az EU-nak van baja, hanem a hazai libsiknek.

2014.02.28. 18:05:27

Nekem úgy tűnik, hogy az egészségügy területén egyetlen konkrétumokkal előálló új (hatalmat nem járt) párt a Jobbik.

Ez nagyon gáz.

Legközelebb szóljatok, mert ingyen és bérmentve írnék nektek egészségügyi részt a programotokhoz, ami jobb a PM-es zagyvaságnál, hitelesebb az MSZP/FIDESZ-nél és kézzelfoghatóbb a Jobbikénál.

2014.02.28. 18:07:00

@Valóraváltógép: Nekem nagyon nehéz elfelejteni, mert benne tanulok, benne dolgozom és benne tervezem az életemet.

Valóraváltógép 2014.02.28. 18:12:47

@♔bаtyu♔: A liberalizmussal szerintem továbbra is az a gond (a hazai felhasználási területeit és módjait leszámítva), hogy alapvetően normálisan élő, képzett, jólszituált embereknek van kitalálva, akik képesek megbirkózni az azonos alakú szavak és a különböző kontextusok útvesztőivel.

Ezzel szemben magyarországon van optimista becslés szerint pár tízezer ilyen ember, van pár, aki teljesen mást gondol, meg van x millió segghülye.
Namost a kérdés, hogy mihez kezdünk a segghülyékkel. Ők is magyarok, meg polgárok, meg szavazók is úgy amúgy, meg kevesen is vagyunk, szóval le mégsem darálhatjuk őket. Megváltoztatni nem tudod azt, aki így, és ilyen közegben nőtt fel, maximum évtizedek szívós munkájával... viszont ennek a rétegnek liberalizmust adni öngyilkosság, és anarchikus káosz.

De hát venni vannak, valami csinálni kell. Szerintem.

A cigányvajda lehet hogy képes szofisztikáltan átlátni a saját népe problémáit, gondolhatja azt is, hogy ettől őszintén kell beszélni, de ezt nem mondhatod el egy vérnáci előtt, mert nem tudja a helyén kezelni. Ő azt fogja ebből levenni, hogy putrit gyújtogatni frankó, hiszen a saját vajdájuk is elmondta, hogy milyenek. Ha meg ilyen tendencia elkezdődik, az mindenkinek rossz, és kicsit nagyobb mértékben rossz, mint hogy nem ment le egy riport a tévében.

Szóval bonyolult ez.

Valóraváltógép 2014.02.28. 18:14:40

@Fyall: Akkor tanulj idegen nyelveken, hogy német és svájci roncsokat almozhass. :)

A Jobbik amolyan szegények népi pártja szerepben tetszeleg most, de én a helyedben nem venném ezt komolyan tőlük.

aum 2014.02.28. 18:16:45

@Valóraváltógép:
Róna Péter dobta be először 2009 táján a "devizahitel hibás termék" fejtegetést, tőle vette át később a Fidesz. Nekem ez olyan kiforgatott amerikai stílusú jogászkodásnak tűnik, arról nem is beszélve, hogy ha tényleg így van, akkor már a devizahitelek megjelenésekor - 2004 körül - kellett volna szólnia. Érdekességképpen megemlítem, hogy a non-profit közműszektor is az LMP-nél jelent meg először, amire ugye most csapott le a Fidesz. A különbség, hogy az LMP-nél mindez egy átgondolt ökopolitikai koncepcióba illeszkedik, a Fidesznél pedig hatalomtechnikai manőverként vetik be.

2014.02.28. 18:21:55

@Valóraváltógép: Én nem almozom semmilyen roncsot, mert nem szerelő, hanem orvos leszek. Az emberek sem gépek, nem?

(Különben nem fogok beteg emberek közé menni, ha csak nem lesz nagyon muszáj; laboros szeretnék lenni.)

Amúgy elég jól tudok németül és angolul. Szeptemberben megpróbálom elkezdeni az oroszt is.

A Jobbik minden sikere egyenlő a többi párt inkompetenciájának összegével. A programjuk is jól mutatja, hogy a többiekéből mi maradt ki. Ezért mondtam, hogy nagyon gáz, hogy senki nem tud felmutatni egy értelmes, hiteles egészségüggyel foglalkozó programot.

♔bаtyu♔ 2014.02.28. 18:22:48

@Valóraváltógép: Ez jó nagy tévedés. Ilyen alapon már régen elsüllyedt volna az USA az anarchiába.

2014.02.28. 18:28:14

@aum: Egyrészt elég hamar, 2006-7 körül már írt róla, másrészt a vak is láthatja, hogy a devizahitelekkel/bankrendszerrel baj van: milyen kockázatfelmérés ment már ott, ahol ennyi hitel fizetésképtelenné válik?

Ilyen rossz mutatókat semmilyen más szakma nem mutathatna fel. Ehhez nem kell nagy kombinatív készség.

Valóraváltógép 2014.02.28. 18:30:01

@Fyall: Laboros, az jó, akkor csak a darabjaikkal és a bennük úszkáló mindenféle undi trutymókkal találkozol. :)

Az emberek micsodák témakörén már régóta nem töprengek, csak tudomásul veszem hogy vannak, aztán csókolom. Kicsit olyasmik lehetnek, mint a medúzák, csak kevesebb vízzel. Talán.

A Jobbik sikere szerintem a medúzákkal való feltűnő hasonlatossággal, és az ennek alapján várható mentalitással köthető össze, de ez csak a privát rögeszmém.
Meg hogy megmászom Tyraelt, hogy testközelből gondolkodhasson el a homofóbia szépségén.
Csak rá ne kapjon az ízére. :(

Valóraváltógép 2014.02.28. 18:30:59

@♔bаtyu♔: Az usa vezetői nem hülyék. :) Sosem voltak azok. Attól lettek vezetők.

Ide meg sokáig csak születtek, aztán meg is látszik mindenen.

Valóraváltógép 2014.02.28. 18:38:07

@Fyall: Mondjuk úgy, hogy a bankrendszer egy új korszak kezdetén áll. :) Valószínűleg meg fogják rá találni a megoldást.

aum 2014.02.28. 19:30:16

@Fyall: a devizahitel rendszerszinten jelent problémát, mivel túlságosan elterjedt. Önmagában jogilag nem támadható, hiszen ilyen alapon hibás termék lenne a részvény, a kaszinó de még a kaparós sorsjegy is, hiszen azokkal is lehet veszíteni. Egyszerűen be kellett volna húzni a féket, amikor kezdett tömegessé válni, szigorítani a hozzáférést, extra céltartalékot követelni a bankoktól, vagyis elvenni a kedvüket a nyakra-főre hitelezéstől. A betiltás kicsit a ló túloldala, hiszen most az sem tud felvenni, aki például jövedelmét devizában pl. itt élő német nyugdíjas.

Holle anyó 2014.02.28. 19:40:40

@doktor.dikhed: Én is ilyen okból szavazok most az LMP-re. A programjuk másodlagos.

Holle anyó 2014.02.28. 19:51:23

@Valóraváltógép: Miért te akarod megmondani mindenkinek, hogy miről mit gondoljon?
Se füvezni, se pasit dugni nem kötelező.
Ha nem tetszik, nem csinálod.
De miért akarod másra rákényszeríteni az értékrendedet?
Én is baromságnak tartom a te gyöpült, görcsös, konzervatív, sótlan, unalmas értékrendedet, de nem pofázok bele, ha neked jó...... pont leszarom, hogy mit csinálsz, mit gondolsz.

Holle anyó 2014.02.28. 19:54:44

@aum: Nem a tömegességgel volt a baj, hanem a hitelkihelyezési kockázatfelmérés legalapvetőbb szabályait sem tartották be.
Szakmailag volt teljesen alkalmatlan a pénzügyi apparátus a bankoktól kezdve a bankfelügyeletig bezárólag.
A hitelt felvevő parasztnak joga van hülyének lenni.

Valóraváltógép 2014.02.28. 20:04:04

@Holle anyó: A válasz benne van a kérdésedben. Ez egy ÉRTÉKrend. Értéket képvisel, ami kulcs a normális, és mindenki számára legoptimálisabb élethez, ami egy közösségi lényként bizony fontos.

Köszönjük hogy megosztottad velünk, hogy mit szarsz le.

Ez lehet, hogy szemben áll az én ÉRTÉKrendemmel, de attól ez még csak szar marad.
Értékeid meg nincsenek. Még ezt a nyomorult LMP-t is csak valaminek az ellenpontjaként, és nem önálló valamiként vagy képes értelmezni.

Azt hiszem, ez sokat elmond a szavazóikról. :)

Valóraváltógép 2014.02.28. 20:06:25

@Holle anyó: A hitelt adó banknak meg joga van a parasztból élni, nemde? No paraszt, no lé, aztán csak a picsogás megy, hogy őellenük háború van viselve. :))

embermese 2014.02.28. 21:27:43

Jó, hogy az országos lista meg van és a jelöltek nagy arányban. Ennek jó üzenete van. 2010-ben, emlékszem, Bokrosékat hogy kaszálták el, folyamatosan a választóbizottságoknál feljelentgették őket.. mire a listájukat be tudták jelenteni, már senki nem vette őket komolyan.

Nagyon jó politikai üzenet, hogy bár én kicsit aggódtam, de túl vagytok ezen. Most már "csak" kampányolni kell.

Sok sikert :)

Juhász Péter (LMP) 2014.02.28. 22:00:07

@Tyreo: Egészségügyre és nyugdíjra nem készült speciális friss javaslat. Az egészségügyi program tekintetében a 2010-es érvényes jelenleg is: lehetmas.hu/upload/9/9/201003/LMP_Program_2010_1.pdf
A nyugdíj téma elsősorban demográfiai kérdés. Ha nem születnek elegen, és nincs elég dolgozó, akkor gyakorlatilag halálra van ítélve a rendszer. Erre kár is lenne bármiféle ál-koncepciót varázsolni, százalékokat ide-oda behasalni. Nagyjából az az elv, hogy ki kell fehéríteni a gazdaságot, visszahozni járulékfizetővé nagyjából egymillió embert, és ha ez a lépés működik, akkor csak utána lehet bármiféle hosszútávú koncepciót faragni az elosztás és finanszírozás módjáról. Amíg nem áll helyre (az állami nyugdíjrendszer) bevételi oldala és a biztosítottak kockázati közössége (még ha felosztó-kirovó is a rendszer, akkor is közösségként kell tekinteni rájuk), addig sajnos nincs miről beszélni.

Juhász Péter (LMP) 2014.02.28. 22:01:53

@bm613: Nem ismerem a háttértörténetet, valószínűleg nem lehetett az LMP biztos abban, hogy neki is hoz-e annyit a közösködés, mint a friss neveknek.

Juhász Péter (LMP) 2014.02.28. 22:07:07

@Fyall: Egészségügyi témákban a 2010-es koncepció ma is érvényes: lehetmas.hu/upload/9/9/201003/LMP_Program_2010_1.pdf
Alapvetően magántulajdon csak a kiegészítő, illetve értéknövelt szolgáltatások terén, viszont a közösségi tulajdonú infrastruktúrák kirablását le kell állítani.

mazolika 2014.02.28. 22:12:37

@lajafix1: A Fidesz kormány alatt pontosan hol is voltak a kiadások megkurtítva? Ne rójuk fel az LMP-nek azt, amit az eddigi kormányok is csak kényszer hatására mertek meglépni.

Az elmútnégyév pénzügyi intézkedései közül maximum a felsőoktatásra jutó pénzek megkurtítását tudnám megnevezni, mint kiadáscsökkentést.

A többi a bevételek csökkentését (egykulcsos szja a magas keresetű rétegben, dohánypiac átrendezése), illetve ezek ellensúlyozására a bevételek növelését célozta meg (egykulcsos szja az alacsonyan kereső rétegben, bankadó, távközlési adó, 2%-os áfanövelés, mnyp-k megszüntetése).

Namost a problémát ott látom, hogy a fidesz által szolgáltatott megoldások egyike sem hosszú távra tervez.

A trafikügyben igaz, hogy koncentrálták a dohány disztribúciót, de mindezt úgy tették, hogy a szektor gazdaságának egy jó része a fekete zónába költözött.

A magánynyugdíjpénztárak megszüntetésével megoldották rövid távon a tb kassza egyensúlyát, de hosszú távon a jelenlegi rendszer fenntarthatatlan, és ott tartunk, hogy bizony nem lehet fájdalmas intézkedések nélkül meglépni a tb kassza reformját.

És hosszú távon vizsgálva az intézkedéseket, sajnos azt látom, hogy egyik sem fog a jövőben jót hozni a konyhára. Jó esetben csak időt nyertünk a problémák megoldására.

Valóraváltógép 2014.02.28. 22:15:22

@Juhász Péter (LMP): "A nyugdíj téma elsősorban demográfiai kérdés. Ha nem születnek elegen, és nincs elég dolgozó, akkor gyakorlatilag halálra van ítélve a rendszer. Erre kár is lenne bármiféle ál-koncepciót varázsolni, százalékokat ide-oda behasalni. "

Aztán tessen mondani, nemelehetnee, csak úgy a próba kedvéért, hogy nem a nőket nevezzük ki a Nemzet Önellátó Kölykedzőautomatáinak, hanem a már megszületetteket dolgoztatjuk? :)

Valóraváltógép 2014.02.28. 22:16:42

@Juhász Péter (LMP): Aham, meg a benne dolgozók által történő rablást. Legalább a leggátlástalanabb tetvekét....

Juhász Péter (LMP) 2014.02.28. 22:19:22

@Valóraváltógép: Pár órával ezelőtt még azért aggódtál, hogy a melegek miatt elfogy a nép. Most meg már azzal vádolsz, hogy a nőket akarom szülőgéppé tenni? :) Van-e rajtam sapka, vagy nem-e van-e? :) Kérdésed egyébként jogos, de magam is ezt írtam:
"Ha nem születnek elegen, ÉS nincs elég dolgozó" Ez nem ok-okozati összefüggés, hanem két független tényező. És utána le is írtam, hogy járulékfizetővé kell tenni egymillió embert. Nem egímillió új munkahely kell, hanem egymillió új fehér munkahely.

Valóraváltógép 2014.02.28. 22:19:34

@mazolika: Hosszú távon az intézkedések célja az lenne (feltételezem én), hogy ha van egy épeszű koncepció, akkor az élelmes jómagyarember örüljön neki, és ne azt keresse, hol lehet csalni.
Amíg természetesnek vesszük az aljasságot meg a tolvajtempót, teljesen mindegy, milyen intézkedések vannak. Úgyis megtalálod a kiskaput. Ha meg nincs, akkor fúrsz egyet.

Valóraváltógép 2014.02.28. 22:26:47

@Juhász Péter (LMP): Nem, nem, félreértetted. Én abszolút pozitívumként jegyeztem meg, hogy ha már A meleg meg B meleg összemássza egymást a nagy boldogságosság közepette, akkor ez az áldatlan állapot áldatlan is marad, azaz legalább C meleg nem származik belőle.

A szülőgépesítés teljesen más módon (igaz, legalább annyira) undorító, mint a melegség. De nézd egyszerűen csak a számszaki oldalról: egy gyerek legyártása sokba kerül, és a felnevelése is sokba kerül. Amíg munkaképes lesz, az 15-től és 25 éves korig terjedően változó... addig meg tartjuk, és hordjuk bele a pénzt, mint a feneketlen kútba.

Úgy össztársadalmilag, hogy aztán napi x órában azt nézhessük, micsoda szemtelen kis rohadék lett belőle.

Eközben több millió már felnevelt, munkaképes ember otthon vakarja a lábaközét, és hiába dolgozna, nem tud. Tehát, biztos vagy abban, hogy az általános népelletés a demográfiai problémáink egyedül üdvözítő kulcsa? :)

Juhász Péter (LMP) 2014.02.28. 22:27:09

@embermese: Köszikössz. Mi holnap még kitesszük azért magunkat a népharagnak Veresegyház piacán, de már inkább csak kabalából.

Valóraváltógép 2014.02.28. 22:27:57

@Juhász Péter (LMP): "Nem egímillió új munkahely kell, hanem egymillió új fehér munkahely."

Elsőre azt hittem, hogy ez egy rasszista indíttatású mondat volt. Furcsállottam is, pont Tőled, pont itt. :)

Juhász Péter (LMP) 2014.02.28. 22:29:34

@Valóraváltógép: ismétlem, nem a népelletés az egyetlen kulcs, hanem a már dolgozók munkahelyének kifehérítése is.

Valóraváltógép 2014.02.28. 22:31:27

@Juhász Péter (LMP): Najó, de akkor a nulláról újraírnád az adórendszert is? Mert ilyen közterhek mellett ez irreális kívánság. :)

Juhász Péter (LMP) 2014.02.28. 22:34:05

@Valóraváltógép: Te ugye csak a saját kommentjeidet olvasod, meg amiket én írok neked? :) Most fogom huszonhetedjére belinkelni az LMP programját, benne az adórendszer átalakítását is. lehetmas.hu/wp-content/uploads/2014/02/AZ-LMP-V%C3%81LASZT%C3%81SI-PROGRAMJA-2014-teljes1.pdf

Valóraváltógép 2014.02.28. 22:37:42

@Juhász Péter (LMP): Nekem még nem linkelted. :P

De a kata megszűntetéséről szó sem lehet. :D Akkor nem dolgozom, és kész.

Juhász Péter (LMP) 2014.02.28. 22:42:13

@Valóraváltógép: Ezt mondom, hogy másoknak már linkeltem, de azokat véletlenül se olvasd el. :) A Katát én is bírom, kurvajó, de azért alapvetően nem igazságos... Ha lenne helyette mondjuk egy normális, megközelítőleg hasonlóan kedvező elvonási rátával, akkor azt választanám főállásnak is.

2014.02.28. 22:52:15

@Juhász Péter (LMP):

Köszönöm szépen, elolvastam.

Ez így oké, de általánosságban írtok róla, ki tudja, hol mi történne valójában. A konkrétumok pedig szerintem több helyütt hibásak, pl. ötezer fő fölötti településeken egy alkoholbetegekkel foglalkozó gondozó? Hát pont az ötezer fő alatti településeken vedel a kilátástalanságba süllyedt lakosság nagyobb hányada. Ráadásul szépen ide lehetne kötni az addikció elleni küzdelem klasszikus tanulmányait, amire EU-s forrás is lenne.

Egy sor más hiba is van benne, ha lesz időm, egyszer leírom.

Valóraváltógép 2014.02.28. 22:56:18

@Juhász Péter (LMP): Az túlzás, hogy véletlenül sem, de általában tényleg nem. Tulajdonképpen trollkodni jöttem, aztán véletlenül kiderült, hogy normális vagy, és valamelyest mérséklődött a helyzet. :)

Hogy a kata nem igazságos... hát kérlek. Az sem igazságos, hogy a "normális" 12 helyett 16+ órát dolgozom, hogy magamnak fizetem a helyet ahol dolgozom, a munkaeszközeimet, a licenszdíjakat, a továbbképzéseimet, az ügyvédet, a könyvelőt, a behajtót, az alvállalkozót, hogy sosem tudom jut-e kajára a jövő hónapban is, vagy ha mindent kiperkáltam, csak kintlévőségem marad... hogy az összes emberinek álcázott kapcsolatom a képmutatásról szól, hogy néha szabályosan azt érzem, hogy ha még két gombot le kell ütnöm, itt helyben megdöglök, és hogy egy kibaszott pokol az életem... és mindeközben legyek okos, bájos, innovatív, trendi, meg a kurvaistenfasza.

Szóval ez mind-mind nem igazságos. Az élet ilyen. :)

Valóraváltógép 2014.02.28. 22:59:09

Plusz hogy néha elolvassam, hogy szegény nyomorult alkalmazott mennyire terrorizálva van, mert őrá a főnöke alkalmasint csúnyán néz.

Juhász Péter (LMP) 2014.02.28. 23:04:52

@Valóraváltógép: Most te tényleg lenormálisoztál??? Belepirulok apppám... :)
Kata ügyben mintha magamat hallanám. De ha egy kata-szerű koncepció lenne eleve a főfoglalkoztatás Magyarországon, akkor az szerintem vállalható lenne.

Valóraváltógép 2014.02.28. 23:05:44

@Fyall: Talán ha nem vedelnének. Sosem értettem, hogy aki erőszakkal teszi magát tönkre, az miért veszi természetesnek másoktól, hogy őket pátyolgassák.

Kényszerelvonó, ha meg nem megy, nyugodtan forduljon fel.

Valóraváltógép 2014.02.28. 23:07:39

@Juhász Péter (LMP): Aha, most le. Viszont most itt hagylak a programoddal, és csinálok valami hasznosat.

Jó éjt. :)

Juhász Péter (LMP) 2014.02.28. 23:15:26

@Valóraváltógép: Tessék jönni jövőhéten is kötekedni! :)

Sapika 2014.02.28. 23:30:39

@Juhász Péter (LMP): "Az, hogy 1000 házasságból 1 melegházasság lenne az szerintem nem ártana társadalmunknak."
20-30 a nemzetközi statisztika szerint, de ez csak a pontossági mániám, mert különben egyetértek.

Van viszont egy kérdésem. Jelenleg Orbántól balra Osztolykán Ágnes az egyetlen roma képviselő. Viszont vmi olyasmit hallottam, hogy ő most nem indul (visszavonul). Ezek szerint Orbántól balra ezután nem lesz egy sem?
Persze tudom, hogy nem mindent nektek kell biztosítani, már az is kedves tőletek, hogy legalább nőkből többet igyekeztek parlamentbe juttatni, mint a többiek.

Juhász Péter (LMP) 2014.02.28. 23:40:24

@Sapika: nekem volt roma aktivistám, sajnos betegség és pénzhiány okán nem tudták végigdolgozni a kampányt. Sajnos aki akar, annak is baromi nehéz, hogy involválja magát polgári ügyekben. Míg nők esetében a kvóta fenntartása elégséges lehet az esélyegyenlőség elősegítésére, addig a cigányok esetében ennél mélyebbre kell nyúlni, hogy a kínálati oldal meglegyen. Mert hiába mondjuk, hogy legyen mostantól 10% kisebbségi képviselőjelöltünk, ha alapvetően nincs ehhez meg az érdeklődés és/vagy a kompetencia részükről. Nem ez most a magyarországi cigányság legégetőbb problémája, hogy megfelelő teret nyerjenek az LMP-ben. :)

Sapika 2014.02.28. 23:42:22

@Valóraváltógép: "Viszont két heteró hülyegyerek (jogosan) azt fogja gondolni, hogy ha ezt is lehet, ők miért ne mászhatnák meg egymást a metrón"
Gondolom, most éppen trollkodsz, de ez most nem mulatságos.
Elkezdhetném persze tudálékosan magyarázni, hogy aki nem homo vagy bi, annak egyszerűen nem áll fel egy azonos neműre, de minek. Ehelyett ajánlom neked ezt a szép fotót itten, két daliás orosz rendőrről:
www.artnet.com/artwork/425676870/115862/blue-noses-group-an-epoch-of-clemency.html
Most éppen ki van állítva a Ludwig Múzeumban március 9-ig. Kitűnő kikapcsolódás lenne neked ez a kiállítás a napi 16 óra munka után.

Sapika 2014.03.01. 00:05:07

@Juhász Péter (LMP): Értem én, de azért szomorkodom. Listán 2010-ben is az LMP-re szavaztam, és most is azt tervezem. A fészbukon pedig gondosan lájkoltam 4 politikust, mind a négy nőnemű: 2 LMP (Szél & Osztolykán), 2 pedig PM (Szabó & Szabó).

mazolika 2014.03.01. 10:34:15

@Valóraváltógép: Pontosan, én is így gondolom. És az a vicces, hogy az optimális megoldás megtalálása nem is olyan nehéz. De végrehajtani annál nehezebb.

Azt az alapvetést kell alkalmazni, hogy MINDENKI MINDIG úgy fog viselkedni, hogy ami az adott pillanatban az optimális. Akkor is, ha az optimális történetesen rengeteg ember életét keseríti meg. Sőt, még akkor is, ha a saját életünket keseríti meg. Mert bármi más csak rosszabb lenne.

Pl. amíg az áfa a földön a legmagasabbak között van, addig ne is számítsunk arra, hogy meg fog szűnni az áfacsalás, mert a lebukás veszélyéhez és a fizetendő büntetéshez képest (illetve az adóhatóság megéri ezt csinálni. A jelen szabályrendszerben a mostani üzleti közegben az optimális megoldás az adóelkerülés útja! Ez szörnyű, de sajnos igaz.

De abban a pillanatban, hogy lecsökkentjük az áfát pár %-ra és már az lesz az optimális megoldás, ha befizeted az adót. Egyszerűen minek gyötörni magad, ha kamiononként pár tízezer forintot nyersz egy áfacsalás ügyleten? Akkor inkább befizeted, oszt jól van, nem?

De akkor miért is nem tesszük meg, hogy csökkentjük az áfát? Mert a változásnak az árát nem hajlandó megfizetni a jelenlevő pártok egyike sem.

Ugyanis a költségvetési bevételek csökkennének, ha levisszük az áfát. És ha csökken a bevétel, akkor két lehetőség van: kiadáscsökkentés és bevételnövelés.

Ha meg akarnánk lépni, ezt, akkor a két lépés mindegyikét meg kell, hogy lépjük egyszerre. Ehhez nagyon jó szakemberek kellenek.

mazolika 2014.03.01. 10:37:11

Bocs, kimaradt egy gondolatom:
Az adóhatóság csigalassúsága (ami ugyebár az ügyeskedők nagy számára tehető), is jelentős mértékben hozzájárul az adófizetés elkerüléséhez.

Valóraváltógép 2014.03.01. 17:02:56

@Sapika: Sapikám csillagom, ezt a Ludwig múzeumot annyiszor elmondod, hogy az az érzésem, hogy szükőévente egyszer, ha odatévedsz... mondjuk én akkor sem, de hát ez meg mi ez? seggtörlő pálcák, buzik, most meg ez... Mondjadcsak édesem, nincsen teneked valami anális fixációd?
Mantrázzad el szépen minden nap, hogy a A PÉNISZT AZÁNUSZBA AZBIZA ROSSZ, ércsük? Meg nyóc miatyánkot, de azt delegálhatod is. Jóvanakkor.

Andráska8 2014.03.01. 17:05:34

biztos nem leszel képviselő, mert még listát sem fogtok állítani.

Valóraváltógép 2014.03.01. 17:05:37

@mazolika: Szerintem optimista vagy. Sajnos a kkv szektor jellemző szereplője nem hogy pár tízezer, de pár száz forintért is a sarokra állítaná a saját kedves mamáját is.

De jó, tételezzük fel, hogy ez így majd működik. Arra van ötleted, hogy hogyan csinálod vissza, ha netán mégsem?

Valóraváltógép 2014.03.01. 17:08:42

@Juhász Péter (LMP): Igyekszem lassanként kiveszni innen, de elég nehezen megy... Jövő hétre mit terveztek?

Valóraváltógép 2014.03.01. 17:09:55

@Andráska8: Mi baja van a demokráciának, ami miatt úgy gondolod, hogy helyre kéne neki állni? Szerintem bőven van. Sőt.

Valóraváltógép 2014.03.01. 17:12:14

@Sapika: Amúgy tényleg nem mulatságos, de kb. így működik. Te viszont szerintem valamit félreolvastál.

Juhász Péter (LMP) 2014.03.01. 17:12:51

@Andráska8: Ez butaság. Önállóan bohóckodtunk volna esőben az ajánlógyűjtéssel, ha amúgy köthetnénk koalíciót is a Fidesszel?

Valóraváltógép 2014.03.01. 17:16:53

@Juhász Péter (LMP): Szerintem amúgy sértésnek szánta. :)

Sapika 2014.03.01. 20:46:52

@Valóraváltógép: Hát jól szétrollkodjuk itt ezt a blogot, de azért válaszolok (a többiek szíves elnézését kérve)

(1) Múzeum: Most volt pár jó múzeumi élményem idén. De bármennyire is tetszett például a 12 sz. katalán festett templomi gerenda bemutatása a Bálint Endre kiállításon, semmi értelme sem lett volna itt lelkesedni érte, mert kit érdekel az rajtam kívül. Ellentétben a mostani Ludwig kiállítással, ami közérdekűbb, aktuálisabb (pláne így a krími a orosz invázió előestjén) és amellett hangos derűt vált ki a látogatókból.

(2) Az "anális fixáció" egészen mást jelent. (Erőltetett bilireszoktatás --> gyermek életcélja lesz a gyűjtögetés --> később, amikor a bili már nem probléma, mást fogy gyűjteni: bélyeget, régipénzt, festményt, kincseket ....)

(3) A péniszt az ánuszba verziót még nem próbáltam ki, és vszínűleg nem is fogom.

Sapika 2014.03.01. 20:58:49

@Valóraváltógép: Ugye erről a mondatról van szó még mindig: "Viszont két heteró hülyegyerek (jogosan) azt fogja gondolni, hogy ha ezt is lehet, ők miért ne mászhatnák meg egymást a metrón"

(1) Minden modern párt és minden modern ország elfogadó manapság a homoszexualitással szemben. Többek között a nyugat-európai néppártok többsége is. Örülök, hogy az LMP a modern pártok közé tartozik!

(2) A "hetero" definiciója, hogy nem vonzódik az azonos neműek iránt. A csodás gyógyulások a biszexuálisoknál vannak, akiknél előfordulhat, hogy ellenkező neműbe szeretnek bele. Ha ez az utolsó nagy szerelem az életükben, akkor úgy tűnik, mintha meggyógyultak volna. De ugyanilyen gyakran fordul elő az ellenkezője is: normál házasság és 2-3 gyerek után szeretnek bele azonos neműbe. Van egy kiváló nyelvészünk (és műfordítónk) akivel ez esett meg például. De nőkkel is előfordul, csak nem pletykálnék itt.

Sapika 2014.03.01. 21:09:08

@Andráska8: Az általad adott linken az volt, hogy aki az LMP-re szavaz, az a fideszre szavaz. Én ezt nem így gondolom, ezért tervezem a listás szavazatomat az LMP-re adni.
Elképzelhető persze, hogy a fidesz egy picivel 50% alatt lesz majd az új parlamentben. Ők a hatalomért mindenre hajlandók, ezt mér láttuk. Például 1998-ban OV még a liberális internacionálé alelnöke volt, de az ország egyik legnagyobb önkormányzatában ennek ellenére létrejött egy Fidesz-Miép koalíció. (Bp. XI. ker.)
Na most ha már erről van szó, akkor inkább fidesz-lmp koalíció legyen, mint fidesz-jobbik, mert utóbbi -- már csak a nemzetközi vonatkozások miatt is -- katasztrófa lenne az országnak.
De természetesen nagyon remélem, hogy erre nem kerül majd sor.
-----
Amellett elképzelhető, hogy pár szoclib-esélyes körzetben a választás előtt majd bilincsben viszik el a szoclib jelöltet (és később kiderül, hogy ok nélkül). Volt már ilyen akkor is, amikor még az ügyészség és a rendőrség nem volt a fidesz kezében. Most ha ilyesmi bekövetkezne, akkor milyen jó, hogy marad legalább egy lmp jelölt a színen, akire lehet szavazni.

Sapika 2014.03.01. 21:22:35

@Sapika: @Valóraváltógép:
Elnézést, az előbbi kommentben elfelejtettem idézőjelbe tenni a "gyógyulás" és "meggyógyult" szavakat. Ez csak figyelmetlenség (helyesírási hiba) volt részemről. Nem gondolom, hogy a homoszexualitás betegség lenne, és támogatom a homoszexuális házasságok lehetővé tételét.
(Több helyesírási hiba is van a fenti kommentjeimben, de azok remélhetőleg nem értelemzavarók.)

Valóraváltógép 2014.03.02. 07:45:15

@Sapika: "Az "anális fixáció" egészen mást jelent" Tudod?Akkor jó. :D

"Minden modern párt és minden modern ország elfogadó manapság a homoszexualitással szemben."

Nem csoda, hogy ott tartunk, ahol... beteg, torz, és agonizáló világot teremtettek a modern pártjaid, ami még ahhoz is túlságosan elhülyült már, hogy tisztességesen dekadens legyen. Csak csúf és undorító.

De akkor körülbelül meg is van, miért utálod Bellt. Ő képes tiszta és egészséges maradni, és még a stílusa is megvan hozzá. Ez minden beteg lelkű embernek ellenszenves.

Ne szomorkodj Sapi, egyszer Te is meggyógyulsz. Majd. :)

Valóraváltógép 2014.03.02. 07:46:53

Tényleg széttrollkodjuk ezt a vackot... Péter, tilts ki kérlek, akkor Sapi még két sértődött kommentben kiéli magát, utána meg csend lesz.

Köszcsi.

Valóraváltógép 2014.03.02. 07:49:33

((Amúgy hazudik. Nem fog az LMP-re szavazni. :D ))
süti beállítások módosítása