HTML

Pest megye 5. vk.

Csomád, Csömör, Dunakeszi, Erdőkertes, Fót, Göd, Veresegyház polgárai! Térjünk vissza a jövőbe! Javaslata van? Írjon: peter.juhasz@jpl.hu

Bemutatkozó

jp01.jpg

Juhász Péter (LMP) életrajza itt elérhető

Április 6-án az LMP ismét bejutott a Parlamentbe, ezúton köszönöm szavazóinknak!

A 2014-es parlamenti választások során a kampányomra elköltött pénz: 791096 Ft

Kövess!

2014.03.04. 00:54 Juhász Péter (LMP)

Szabad választás? Ó hogyne…

Új pártok tucatjai szereztek jogosultságot, hogy elinduljanak az áprilisi választáson. Lesz körzet, ahol várhatóan méteres slejfnin kell majd behúzni az ikszet a választónak. A demokrácia ünnepe lesz április 6! Vagy csak egy profi átverés?

Két hét erőltetett menet után vagyunk, sokat tanultunk az új jelöltállítási rendszerről, az aláírásgyűjtés gyakorlatáról és a fogadtatásáról. Ezen tapasztalatok birtokában azt kell mondjam: valahogy gyanús, hogy gombamód elszaporodtak a friss és ártatlan pártok. Aki volt utcán, érti, a többieknek megpróbálom elmagyarázni.

Adva van a Lehet Más a Politika, egy párt, amelyik négy éven át folyamatosan hallatta a hangját a Parlamentben. Szerzett híveket, nyilván bőségesen ellenségeket is. Országos hálózattal rendelkezik, aktivistákkal és természetesen szerződéses kampánykülönítménnyel is. Mégis, mindennek ellenére nem ment könnyen az aláírásgyűjtés. És korántsem azért, mert utáltak volna minket az emberek, még ha adott esetben nem is fognak ránk szavazni. Konkrét gyűlölettel nagyon ritkán találkoztunk. A top3 kifogás, amivel megindokolták az emberek, hogy miért nem írnak alá nekünk, az alábbi volt:

- Senkinek sem írok alá (mert utálom a politikát/ közalkalmazott vagyok/ félek, hogy nyoma marad/ sosem adom ki egyébként sem az adataimat senkinek/ stb.)

- Már a Fidesznek/Összefogásnak aláírtam, és nem fogok másnak (még akkor sem ha lehet)

- Nektek nem írok alá, mert nemzeti érzelmű vagyok.

Mivel már megvan a majdnem mindenhol az érvényes jelölésünk, igazán nem mondhatja senki, hogy a blogposztomat csak az motiválja, hogy savanyú a szőlő. De nem hiszem, hogy csak ránk reagált volna így a nép. Azt gondolom, hogy az LMP ismertsége inkább volt előnyére, mint hátrányára. Mégis, a semmiből felbukkanó pártok, mozgalmak, szerveződések minden probléma nélkül adták le az 500 érvényes aláírást (amihez praktikusan azért 6-700 aláírást kellett produkálni, a természetszerűen adódó rontások miatt). Nem egy-két új formáció, hanem tucatnyi szervezet. Legkülönfélébb csapatok, a Balkezes Horgászoktól a Sértődött Bolgárkertészekig. Meg persze néhány olyan párt, ami rendelkezik valamiféle előélettel, konkrét üzenettel, pártfegyelemmel. A kitelepüléseken, bejárásokon is többnyire ugyanazzal az 5-6 csapattal találkozott mindenki: a nagy pártok aktivistáival meg néhány ismerhető feltörekvővel. Néha meg is osztottuk észrevételeinket, illetve együtt fohászkodtunk a jobb idő reményében. (Fontos észrevenni, hogy utcaszinten sokkal kevésbé ellenségesek egymással a pártok aktivistái és képviselői).

Felmerül a kérdés:

- Miért nem találkoztunk soha, sehol, bizonyos, a jelöltállításban országosan nagyon eredményesnek tűnő párt aktivistáival?

- Miért nem találkoztunk soha olyan választópolgárral, aki arra hivatkozva tagadta volna meg az aláírást nekünk, mert már leadta a friss pártok valamelyikének az aláírását?

- Azok közül, aki aláírt nekünk, miért nem említette soha senki, hogy ekkor vagy akkor már aláírt ezeknek a pártoknak, miközben az ismert pártok neveit rendre említették a polgárok, hogy már jártak náluk?

- Hogyhogy ezek a pártok időközben nem adták le a részeredményeket, ahogy az ésszerű, miért csak az utolsó pillanatban adták le egyben?

Lehet, hogy csak elkerültük egymást? Lehet, hogy mind a 106 körzetben nagyon más taktikát választottak ezek a friss pártok? Lehet, hogy nem volt színes egyenruhájuk mint az ismert pártoknak? Lehet, hogy az íveket nem mappákban tartották, hanem mindig elrejtve? Talán.

Felmerül azonban még egy másik probléma is. A választópolgárokat megismerve elmondható, hogy szinte kizárólag csak olyanoktól kaptunk ajánlást, aki ismert minket. Olyat, aki még nem hallott az LMP-ről, sosem tudtunk meggyőzni arról, hogy írjon nekünk alá. Az emberek részéről messze nem tapasztaltunk olyan mértékű bizalmat, ami ahhoz elengedhetetlen lenne, hogy ennyi friss szerveződést ilyen bőségesen lássanak el ajánlói aláírásokkal. Nézzen magába a kedves olvasó: odamegy önhöz egy ember, hogy ő az És a Haza Fényre Derül Egyesület* híveként szeretné elkérni a támogatói aláírását. Ha sosem hallott róla korábban… aláírna? Nemigen.

És mégis. Tizen-huszon párt szerzett mandátumot minden körzetben. Olyan helyeken is, ahol az utolsó napokban 30-50 emberrel jártuk az apró falvakat. Azokban a körzetekben, ahol nincs nagyváros, nincs egy meghatározó közlekedési csomópont, vagy hétvégi piac, ott a gyakorlatban óriási kihívás 70 különböző faluból begyűjteni 500 jó aláírást. A Boldog Magyarok a Szebb Jövőért* pártnak mégis sikerült, akár minket is megelőzve…

Lehet mondani, hogy mi ismertük félre az embereket, és valójában a polgároknak van bizodalmuk a demokrácia iránt, és friss, érdekes nevű szerveződéseket is szívesen támogatnak, mert esetleg meggyőző a névválasztás.

Ha így van, akkor vajon az alábbi pártok miért nem voltak képesek 500 aláírást összeszedni:

- Keresztény Magyarok Szövetsége

- Vállalkozók Szövetsége

- Magyarországi Cigánypárt

Ezek valós nevek, ellentétben a korábban példaként emlegetett, csillagozott nevekkel. Nem tűnik rossz névnek egyik sem, jelentős célcsoportnak lehet szimpatikus. És mégsem boldogultak, például az én körzetemben.

Létezhet, hogy teljesen normális, közérthető nevű pártok elvéreznek a jelöltállításban, eközben bizonytalanul megfogalmazott, partikuláris célt sejtető hobbiszerveződések meg vidáman behozzák a pedánsan kitöltött íveket a bizottság elé, úgy, hogy az elmúlt hetekben soha sehol senki sem találkozott velük és aktivistáikkal? Az elmúlt 14 nap fényében nem hiszek a magányos harcosokban, a szorgalmas függetlenekben.

Ötszáz aláírás, az nem terem csak úgy, akárhol.

Vagy de, csak még nem tudunk róla.

Majd megszokjuk ezt is, ahogy természetesnek fogadjuk el, hogy az ellenzék minden plakátra költött forintja tulajdonképpen a kormánypártot gazdagítja, amiből vehet magának plakátot ugyanolyan értékben, vagy inkább kedvezményesen.

Még egy illúzióval kevesebb.

Szerinted is itt az ideje visszatérni a jövőbe? Kövesd kampányom a Facebookon!

 

205 komment · 3 trackback

Címkék: korrupció pest megye lehet más a politika választás 2014


A bejegyzés trackback címe:

https://kepviseloleszek.blog.hu/api/trackback/id/tr515842361

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Itt a kékcédulás jelöltállítás? 2014.03.05. 08:21:16

Naiv voltam, mikor szűk két héttel ezelőtt optimista posztot írtam az új jelöltállítási rendszerrel kapcsolatban. Sajnos a valóság rácáfolt az akkori gondolataimra: akkor még úgy láttam, hogy ennél jobb esély arra, hogy valódi politikai alternatíva (re...

Trackback: Érdekességek a kamupártok körül 2014.03.04. 15:48:42

A teljesség igénye nélkül a következő érdekességek történtek a választókörzetemben a jelöltállítás hajrájában: Egy jelölt a lejárat napján fél 4-kor még felvett egy ajánlóívet, és azt 4 előtt teleírva vissza is hozta. Biztos, a sarkon várták a haver...

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.03.04. 11:26:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sexual Harassment Panda 2014.03.04. 15:47:28

@Francois77: nyilvan mindenki barom de te nem.milyen jo nekunk..DD .

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2014.03.04. 15:47:34

@Juhász Péter (LMP): Mondjuk van az a pénz, amiért én is beülnék szirénázni, meg transzparenseket tartani a parlamentbe... :)

Francois77 2014.03.04. 15:49:44

@Sexual Harassment Panda: nem mondtam, hogy mindenki barom, sőt, téged sem neveztelek meg, de ha magadra vetted, lehet benne némi igazság:)

Amocsok 2014.03.04. 15:49:53

Ennek az aláírósdinak semmi értelme nem lenne jelen helyzetben, ha nem járna pénzzel. De miért jár egyáltalán pénzzel? Tőlem indulhatna akárki, akármilyen szervezet, de minek ahhoz pénzt adni? Ha eleve van valamilyen támogatottsága, tagdíjat fizető tagsága, akkor minek? A kampánypénzekkel való elszámolás csak egy nagy kamu. Tehát, miért kap 500 aláírásért egy párt pénzt?

Sexual Harassment Panda 2014.03.04. 15:50:06

@maxval a gondolkodó birca:
es a tobbieknek?
minap olvastam egy blogot, amiben egy hozzaszolo szerint ha a fidesznek nem lesz meg az 51% , akkor kisebbsegben kormanyoz.
Jol tudom ha azt gondolom ez baromsag?
45%-kal is ossue tudnak szedni eleg mandatumot a kenyelmes tobbseghez.(vagy akarki mas, a fidesz csak pelda volt)

Netuddki. 2014.03.04. 15:50:23

@Francois77: Helikopter úr méltózatott hozzászólni. Muhaha!

Egyelőre még Magyarországon az a gyakorlat, hogy minden állampolgár választó és választható. Az is akit te hülyének tartasz. Persze lehet itt mindenki hülye, csak te vagy helikopter. Muhaha!

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2014.03.04. 15:50:28

@Francois77: Én is csak fideszessel találkoztam. Igaz, nem a belvárosban lakom.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.04. 15:51:14

@kovi1970:

A küszöb alatti pártok töredészavazatai elvesznek.

Francois77 2014.03.04. 15:53:54

@kovi1970: nem tehetek arról, hogy szövegértési problémáid vannak. Olvasd el még egyszer, hátha átmegy, ha meg nem....az sem nagy katasztrófa :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.04. 15:54:53

@Sexual Harassment Panda:

A kisebbségi kormányzáshoz is kell külső támogatás a kormányalakításhoz.

Sexual Harassment Panda 2014.03.04. 15:55:22

@kovi1970: pontosan igy van.Minden valaszto barom, csak sajna ezek a barmok dontik el, ki uljon a parlamentben.
Es lehet hibaztatni az " agyhalott fideszbefenceket" meg a " birkamenetet" , csak nem kell majd csodalkozni amikor nem jutunk be a parlamentbe.

fvipera 2014.03.04. 15:59:04

@maxval a gondolkodó birca: lehetőségük van rá, de jogukban semmiképpen sem áll. ez választási csalás

fvipera 2014.03.04. 16:01:25

@maxval a gondolkodó birca: így van ez a lényeg. ha az ellenzék szavazóit megzavarod és egyúttal békemenettel, magyar csapattal mozgósítod a saját táborod, akkor választást nyerhetsz akkor is, ha a többség nem akarja. ismétlem: választási csalás

tomwar 2014.03.04. 16:02:04

@Sexual Harassment Panda: Nem mostam ossze. Azert mert a part nevleg jobboldali, de tetteiben inkabb szocialista es nemzeti, meg nem automatikusan nemzetiszocialist.

A felhatalmazasi torvenyt a demokracia hianyossagainak feltarasa miatt hoztam ide. Orban nem Hitler - csak alkalmaz nehany modszert a regi idokbol, igy ertheto?

fvipera 2014.03.04. 16:02:33

@Sexual Harassment Panda: igen, ha olyanok kerülnek fel a listára, akik nem maguknak gyűjtik a kopogtatócédulát

Lucky Larry Silverstein 2014.03.04. 16:03:21

@fvipera: Választási csalásról ált. csak bukás után szoktak beszélni, ritkán fogják előre erre.

Az ÖF vaskos buktára áll, ez véletlen lenne?

Sexual Harassment Panda 2014.03.04. 16:04:01

@tomwar: ne legyunk naivak.
Nem teljesit jobban.
kb ugyanott tartunk, csak meg a pofank is nagy..
Lehet jobban jartunk volna ha ugyanezt csinaljuk csak csendben..

Sexual Harassment Panda 2014.03.04. 16:04:59

@Lucky Larry Silverstein: mibol gondolod hogy bukasra all?
mar voltak a valasztasok?

Francois77 2014.03.04. 16:07:04

@Sexual Harassment Panda: abból gondolja, hogy bukásra áll, mert még nem voltak a választások, csak látta a felméréseket. ha lettek volna a választások, azt mondaná, az ÖF bukott :)

Sexual Harassment Panda 2014.03.04. 16:08:24

@Francois77: nyilvan van ertelme a felmeteseknek, de 100%-ra venni..
Ne igyal elore a medwe borere.

tomwar 2014.03.04. 16:08:24

@maxval a gondolkodó birca: Ellenben a nyerteseke nem! Egyszavazat ket mandatum! Zsenialis!

Francois77 2014.03.04. 16:10:00

@Sexual Harassment Panda: ezért fogalmaz ő is meg én is úgy, hogy bukásra áll. a jelek ezt mutatják. sem többet, sem kevesebbet nem állítok én sem.

Sexual Harassment Panda 2014.03.04. 16:11:17

@Francois77: ja ertem.
es ha szabad erdeklodnom, milyen eredmenyre szamitasz/%?

Francois77 2014.03.04. 16:12:20

szabad érdeklődnöd, nekem meg szabad megtartani a véleményem :)

Sexual Harassment Panda 2014.03.04. 16:13:53

@Francois77: igen, termeszetesen!
De azert koszonom.

Francois77 2014.03.04. 16:14:32

@Sexual Harassment Panda: de ha te elmondod, mire számítasz, elmondom én is... :)

Sexual Harassment Panda 2014.03.04. 16:17:45

@Francois77: csak fikcio
fityesz/kdnp 50%
osszefogas 20%
jobbik 20%
lmp 10%

fideszjobbik nem lesz
osszefogasjobbik nem lesz
fideszlmp eselyes

Francois77 2014.03.04. 16:19:57

@Sexual Harassment Panda:
fidesz/kdnp 50%
összefosás 22%
jobbik 20%
lmp 5%
a többin a kicsik osztoznak

egyéniben a fidesz viszi a többséget
néhányat a bal, 2-3-at a jobbik

és kétharmad lesz

és miután az új parlament második ereje lesz a jobbik, a bal felrobban

fvipera 2014.03.04. 16:22:34

@Lucky Larry Silverstein: de azért ugye érted, mit írtam? másnak gyűjteni ajánlószelvényt csalás.

aztán csalás az is, hogy eltérő módon szavazhatnak a magyarországi lakcímmel rendelkező illetve nem rendelkező külföldön tartózkodó magyarok.

Sexual Harassment Panda 2014.03.04. 16:22:41

@Francois77: ugyanazt irtuk!
hogy erted azt hogy a jobbik a masodik ereje lesz?harmadik.
50% eleg a 2/3hoz?

fvipera 2014.03.04. 16:24:01

@Francois77: és olyan sokan elhagyják az országot, hogy nem lesz elég adófizető, aki eltartson téged. és akkor nem leszel ilyen vidám

Francois77 2014.03.04. 16:24:55

@Sexual Harassment Panda: listán 50% meg az egyéniek túlnyomó többsége simán elég, még talán a háromnegyedhez is

Jobbik második lesz, mert a Jobbik egyedül szerez szerintem 20%-ot, a baloldalon meg 5 felé megy a 22

Sexual Harassment Panda 2014.03.04. 16:26:08

@Francois77: ja ugy, ertem!
nos, ugyanazt irtuk, hacsak nem rolam masoltal!:)
szoval minden marad a regiben..

Francois77 2014.03.04. 16:26:35

@fvipera: én azt vártam, hogy akinek nem tetszik a fidesz rendszer, elmegy mind, de folyamatosan azt hallom, hogy mi a nem jó, tehát maradtak.

Sexual Harassment Panda 2014.03.04. 16:27:06

@Francois77: es igy ertem azt is hogy a "bal felrobban"..

Francois77 2014.03.04. 16:28:42

@Sexual Harassment Panda: dehogyis marad a régiben semmi.
a 2/3 marad, de az mszp arányaiban sehol sem lesz, gyurcsány szétveri a maradékot is, E14 és PM eltűnik mintha sosem lettek volna. MLP meg nem csak nem volt, de nincs és nem is lesz.

ben2 2014.03.04. 16:30:41

@Juhász Péter (LMP):

" Egyszerűen csak szerettem volna rámutatni bizonyos praktikus furcsaságokra."

Mindezt olyan cím alatt, amely megkérdőjelezi a választás szabadságát?

Sexual Harassment Panda 2014.03.04. 16:31:06

@Francois77: ugy ertem hogy lenyegeben a kormanyoldon nem valtozik semmi.

Francois77 2014.03.04. 16:33:39

@Sexual Harassment Panda: na ugye, erről beszélek: Liberálisok, Fodor Gábor fantompártja

Lucky Larry Silverstein 2014.03.04. 16:34:30

@fvipera: 'aztán csalás az is, hogy eltérő módon szavazhatnak a magyarországi lakcímmel rendelkező illetve nem rendelkező külföldön tartózkodó magyarok.'

Ha ez csalás akkor miér nem zsibajogtál rajta a 90 óta lefolyt 6 választáson?

Sexual Harassment Panda 2014.03.04. 16:35:54

@Francois77: ertem.ugyis ugyanoda fognak szavazni.es esely lesz arra hogy valaki kinoje magat, es megujuljon a baloldal.

Francois77 2014.03.04. 16:36:39

@Sexual Harassment Panda: megújulni? ez a mi baloldalunk? kivel? könyörgök, csak egy nevet mondj :D

Sexual Harassment Panda 2014.03.04. 16:36:53

@Lucky Larry Silverstein: idaig nem volt csalas, csak most!
Mit ertetlenkedsz??:)

Sexual Harassment Panda 2014.03.04. 16:38:18

@Francois77: ugy ertem hogy jon valami uj.teljesen uj.
csak felfogjak hogy valami qrvara szar ha most is kikapnak.
(ismetlem, ez csak fikcio, nem biztos ez a felallas)

Francois77 2014.03.04. 16:41:42

@Sexual Harassment Panda: persze hogy nem biztos. de őszntén, ha nyerne a bal, mi lenne? káosz. és nem a jobboldal miatt, hanem mert képtelenek lennének egyetérteni egymással bármiben is.

Sexual Harassment Panda 2014.03.04. 16:43:38

@Francois77: neem, kaosz akkor lenne ha a lyobbik nyerne.

Amocsok 2014.03.04. 16:53:01

@Lucky Larry Silverstein: Választási csalásról itt 2002-ben volt hangos a medence, utólag. Ha valaki a választás előtt tesz szóvá csalásgyanús körülményeket, az talán nem olyan nagy támadás a demokrácia ellen.

fvipera 2014.03.04. 16:55:56

@Lucky Larry Silverstein: mert ez egy olyan szabály, amely 2010 után lépett hatályba.

mondd, érted, amit olvasol?

Venyigeszu_de_Lucerna 2014.03.04. 18:10:14

Végigolvasván a posztot és a poszttoló kommentjeit, a következtetés: de, savanyú...

BaSa · http://basa.blog.hu 2014.03.04. 19:28:09

Bocs, hogy a kommenteket csak kb. a feléig olvastam el, de hátha valaki még nem vetette fel. Nem abban a körzetben élek, ahol a képviselő(jelölt) úr indul, így talán nem vádolhatnak elfogultsággal.
Tehát ami a sok ismeretlen kis párt indulását illeti, szerintem 3 ok lehetséges:

1. Lehet hogy egyes esetekben igaz a gyanú, és kamupártokról van szó, akiket valamelyik nagyobb "támogat". Ez esetben szerintem elszámították magukat, mert attól, hogy kilométeres szavazólap lesz, attól még nagyon szellemi fogyatékosnak kell lenni ahhoz, hogy "Átlag Józsi" ne tudja kiválasztani a kedvenc pártját a listából.

2. Lehetnek olyan jelöltek, akik egyszerűen komolyabb baráti körrel rendelkeznek, és szeretne egy kis (na jó, baromi sok) pénzt keresni, amit a jelenlegi kampány finanszírozási szabályok meg is adnak neki.

3. Lehetnek olyan szervezetek, mint pl. a fiktív nevű "Kaposvári Biciklisfutárok Egyesülete (Kabbe)". Namármost szerintem a kaposvári biciklisfutárok viszonylag kevesen vannak ahhoz, hogy bármelyik nagyobb párt vállalja a képviseletüket, tehát ha találnak egy olyan csapatot, aki direkt őket akarja képviselni, akkor én nem zárnám ki, hogy örülnek neki, és elkezdik mindannyian támogatni. És ha meggyőzik a rokonaikat, barátaikat, esetleg a szekszárdi biciklisfutárokat is, akkor akár meg is lehet a szükséges számú aláírás.

Van még a posztban is felvetett probléma, hogy néhány szimpatikusnak tűnő nevű szervezet miért nem tudott elég aláírást szerezni. Vegyük sorra:

Keresztény Magyarok Szövetsége - Ha megnézzük azokat a szervezeteket, akiknek a nevében szerepel a keresztény kifejezés, és mégis a politikában tevékenykednek, akkor azt láthatjuk, hogy 99%-uk olyan emberekből áll, akik egy Jézus életéről szóló filmben legfeljebb a farizeusokat játszhatná, így még azoknak a dolgát is megnehezítik, akik esetleg hitelesek.

Vállalkozók szövetsége -Ilyen névvel indul valaki egy olyan országban, ahol a rezsicsökkentés a nyerő kampányszlogen? Jó hogy nem mindjárt Bankárok és Multik Pártja... :-D

Magyarországi Cigánypárt - Valahogy ez sem tűnik nyerő névnek egy olyan országban, ahol a Jobbik 15-20% körül áll...

Neander 2014.03.04. 20:35:28

A Neander ez ellenzék döbbenetes stratégiai hibáiról:

www.youtube.com/watch?v=frUjO0tR5wM

Juhász Péter (LMP) 2014.03.04. 22:37:44

@Francois77: Na akkor nézzük sorra:
Egy szavazókörben van kb 100ezer ember. Két hét alatt mindenkihez nyilván nem tudunk házhozmenni. SOk helyen voltunk, egy korábbi blogbejegyzésben leírtam, hogy ennek mik a praktikus korlátai. A közlekedési csomópontokban sokkal hatékonyabb gyűjteni, ezt inkább kiegészíti házról-házrajárás olyan háztömbökbenb, vagy lakóparkokban, ahol becslés alapján jók a párt esélyei. Abból ne vonj le következtetést, hogy veled nem találkoztunk. Vicces, de példáula nővéremmel sem találkoztam ak ét hét alatt. Mindig elkerültük egymást, meg annyira nem is erőltettem, hiszen ha elmegyek hozzá, akkor nyilván ottragadok, ami jó dolog, de ebben a két hétben nagy luxus. Másik: Mint azt leírtam, az emberek jelentős része már bőven azelőtt lepattintottak minket, hogy kiderült volna rólunk, hogy LMP-sek vagyunk. Mert félnek, mert nem érdekli őket, stb. Aki szóba is áll egy űrlapos emberrel, az is megválogatja, hogy kivel és mi alapján. Tehát nem az van, amit mondasz, (és amit nagyon szeretnél hinni), hogy tőlünk rögtön hány mindenki, bezzeg ismeretleneknek akármikor aláír.

Juhász Péter (LMP) 2014.03.04. 22:39:32

@Blogin: Belvárosi, de azért lett 106 körzetben jelöltünk, akkor ez most hogy jön össze nálad?

Juhász Péter (LMP) 2014.03.04. 22:42:32

@ben2: Nyilván nem fogok alapot adni egy perhez, de azért tartom azt az állításomat, hogy nem kóser módon szerezte mindenki az aláírást. És leírtam, hogy mik azok a jelek, amik piszok gyanúsak.

Juhász Péter (LMP) 2014.03.04. 22:45:17

@Venyigeszu_de_Lucerna: 106 biztos körzettel miért lenne savanyú? :) Amiatt persze valóban irigykedem, hogy vasárnap nem a gyerekkel legoztam, hanem hajnalban autóztam vidékre, segíteni párttársaim szabályos jelöltgyűjtését, miközben más pártok esetleg gyöngybetűkkel másoltak a meleg nappalijukban...

Francois77 2014.03.04. 23:33:21

@Juhász Péter (LMP): az, hogy valaki Önnek ismeretlen, egy dolog, ha nem megy házhoz, az is marad mindenki. Konkrétan láttam az Örsön LMP-s gyűjtőket, egymással beszélgettek, és senki le sem sz.rta őket. Mondjuk ők sem állítottak meg senkit, ez is igaz. Erre mondtam, hogy nem panaszkodni kell, hanem dolgozni. Nekem mondjuk nem hiányzott 38 becsöngető ember, akik aláírást akarnak, de hogy egy jött, és az pont fideszes volt, érdekes és tanulságos. Az, hogy az emberek félnek, 4 éve folyik a csapból, érdekes, én az ismeretségi körömben nem tapasztalom. Biztos más körökben forgunk. Mondjuk én nem tapasztalom a melegellenességet sem, pedig érintett vagyok, és éjjel is nyugodtan kapcsolom fel a lámpát, amikor nem süt a nap és nem fúj a szél, mert tudom, hogy Paks dolgozik és van áram. Nem ugyanabban a világban élünk, Juhász úr. Kívánom Önnek, a sok siker mellett persze, hogy néha csináljanak értelmes dolgokat, próbáljanak kapcsolatba lépni az emberekkel, és ne csak azokkal, akik bekopognak Önökhöz, mert azokat már nem kell meggyőzni... Jaj és még végül: fogadja el, ha azt mondom, az LMP nem APPLE, hogy igény nélkül csinál egy terméket, és aztán lesz rá igény. Önök évek óta próbálkoznak, és valahogy az az igény a termékükre nem akar megjönni igazán. Biztos, hogy jó termékkel próbálkoznak? Persze gondolom Önöknél is vannak szakértők, akik sok pénzért megmondják a tutit, de az, hogy a Fidesznek 2 alig bejutás után volt győzelme választáson, nem jelenti, hogy lesz az LMP-nek is, az ilyen ritkán ismétlődik...

states1 2014.03.05. 03:30:26

Az LMP 4 évvel ezelőtt azért rinyált, mert szörnyű volt a kopogtatócédula rendszer, most a számára kimondottan kedvező változtatások után azért rinyál, mert mások is összegyűjthetik az 500 aláírást. Ha van sapka a nyuszin, ha nincs. Zigazdemokrata arról ismerszik meg, hogy aggasztja, túlságosan sokan vesznek részt a demokráciában, ami gyanús, nagyon gyanús, fideszgyanús, az is gyanús, ami nem gyanús. De leginkább szánalmas.

tomwar 2014.03.05. 07:59:41

@maxval a gondolkodó birca: DE. Az edigiektol elteron a mar egyeniben mafndatumaot nyert szavazatot beleszamitjak a toredekszavazatba. Nem veletlenul hivtak anno kompenzacios listanak....A magyar valasztasi rendszer kifinomult - egyszerubb arcoknak bonyolult - es kiegyensulyozott volt. Erre jelenleg nincs igeny, a gyoztes mindent visz elve ervenyesul. AMikor majd visszafele sul el, lesz nagy obegatas.

panelburzsuj 2014.03.05. 08:11:33

@tomwar:
Egészen pontosan az egyéni nyertesre leadott szavazatoknak akkora részét számítják töredéknek, amennyivel a második helyezettet megelőzte.

Tehát azt a részt nem, amivel éppen nyert, csak a "fölösleget".

tomwar 2014.03.05. 08:18:46

@panelburzsuj: Koszi az infot.

De miert is? Hiszen azok a szavazatok mar "letrehoztak" egy mandatumot....
(Van-e azon kivul barmifele magyarazata, mint biztositani a gyoztes mindent visz es tuti legyen a 2/3 elvet?)

panelburzsuj 2014.03.05. 08:38:53

@tomwar:
Itt olyasmi a gondolatmankó, hogy "minden szavazat hasznosuljon".

Azaz éppen a te érveléseddel ellentétes logika mentén: az egyéni mandátumot azok a szavazatok is teljes értékűen létrehozták, amelyekkel minden más jelöltet ha egy hajszállal is, de megelőzött. Az viszont "igazságtalan" lenne, ha a nyerő ugyanannyi pontot szerez a csapatversenyben akkor is, ha orrhosszal esik be célba, meg akkor is ha több kört ráver a mezőnyre.

panelburzsuj 2014.03.05. 08:45:34

@Juhász Péter (LMP):
Az ajánlásokat kiértékelő választási szervek tevékenységének kontrollját ki végzi?

Állam az államot, vagy pártdelegáltak is hozzáférhetnek közvetlenül a teljes iratanyaghoz?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.05. 08:49:00

@tomwar:

A magyar választási rendszer 1990 óta SOSEM volt kiegyensúlyozott. Mindig aránytalan volt és az volt a cél, hogy a nyertesek több mandátumot kapjank, mint amennyi járna nekik listás eredményeik alapján.

Igen, most az aránytalanság kicsit növelve lett, számításaim szerint kb. 5-6 %-kal.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.05. 08:54:33

@tomwar:

Mindig így volt.

A mostani választási rendszernek a főbb új elemei:
- könnyebb indulni a választásokon: egyértelműen pozitív változás,
- nincsenek megyei listák: egyértelműen pozitív változás,
- kevesebb az egyéni választókerület: egyértelműen pozitív változás,
- nőtt 8 %-kal az egyéni választókerületek aránya: szerintem negatívum,
- 2 forduló helyett 1 van: vitás kérdés, szerintem inkább pozitív,
- töredékszavazat jár a nyertesnek is: vitás.

Alapvetően el kell dönteni: mit tartunk jónak, a brit-francia típusú teljesen aránytalan választási rendszert, vagy a teljesen arányos hollandot. A magyar a kettő között van.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.05. 08:57:26

@tomwar:

Önmagában nem csinál a rendszer kétharmadot. Ez csakis a leadott szavazatoktól függ. A kétharmadhoz szükséges:
- a nyertes nyerjen a legtöbb egyéni választókerületben.
- a nyertes listán legyen 15-20 %-kal a második mögött.

MOst pl. valószínűtlen a Fidesz kétharmada. Én 60 %-ra számítok.

tomwar 2014.03.05. 09:04:09

@maxval a gondolkodó birca: En pedig ugy tudom, pont azert valasztottak ezt a bonyolult modszert, hogy kiegyenlitettebb legyen....

De ha neked van igazad, akkor sikerult a rosszat meg jobban elrontani...

tomwar 2014.03.05. 09:08:18

@tomwar: A 2010-es valasztasokon az egyeni korzeteket 173-3 aranyban megnyerte a FIDESZ.

Egy elemzes szerint nagyon kicsin fog mulni a 2/3 az uj rendszerben, par szazalek....ezert hajt a gepezet 110%-on, pedig biztos a nyeres: 2/3 kell!

panelburzsuj 2014.03.05. 09:09:43

@maxval a gondolkodó birca:

Az egyéni választókerületekhez azért annyit érdemes megjegyezni, hogy korábbi állapotokhoz képest túlsúlyba jutottak a tényleges identitás és valós belső kohézió nélküli választókerületek.

Nincsenek Sásd-Siklós-i, vagy Mágocs-Villány-i "helyi érdekek" - az efféle kerületek teljesen értelmezhetetlen, művi kreátumok.

Juhász Péter (LMP) 2014.03.05. 09:11:17

@states1: Az a szánalmas, hogy direkt nem akarod érteni, amiről beszélünk itt néhányan. Sokszor leírtam már, hogy nem a bőség a zavaró, hanem az, hogy a terepgyakorlat nem igazolja vissza ezeket a nagyszerű számokat, amiket néhányan produkáltak.

Juhász Péter (LMP) 2014.03.05. 09:17:08

@panelburzsuj: Ha egy körzetben egy jelölt összegyűjtötte az 500 aláírást, akkor onnantól már delegálhat embert a választási bizottság gyűléseire szavazati jogkörrel, de egyébként nyilvános is, tehát megtekinteni bárki megtekintheti. Ez nem jelenti azt, hogy odaadnák az íveket böngészni, és kiszúrni a nyilvánvaló kamut. Ugyanakkor: ha a választási bizottság ki is szúr egy csalást, akkor annak csupán az a következménye, hogy a vitatott ajánlásokat kihúzza. Ha lead valaki 2000 ajánlást, és abból 1500 láthatóan lopott, másolt vacak, de 500 az úgy nagyjából rendben van, akkor a jelölt simán továbbjut, az 1500-as csalás miatt nem indít eljárást a választási bizottság, mert "nem az a dolga". Azt külön a pártoknak kéne. De egy párt sem fogja felvállalni azt, hogy feljelentgessen másokat, mert az gyakorlatilag azt jelenti, hogy népszerűséget hoz a másiknak, rögtön mártírt generál belőle plusz ezzel kabátlopási ügybe is keveri magát, mert rögtön jön majd a visszavágás meg a vádaskodás odavissza. Pedig számtalan szavazókörben van ilyen gyanú.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.05. 09:22:42

@tomwar:

Ha kiegyenlített rendszert akartak volna, a németet vették volna át.

De a kerekasztaltárgyalásokon a döntés az lett, hogy legyen a német rendszer, DE az abban lévő kiegyenlítés NÉLKÜL. Direkt, ugyanis attól félt mindenki, hogy instabil kormányok lesznek.

Emiatt lett:
- 1990: az MDF a szavazatok 25 %-ával elnyerte a mandátumok 43 %-át,
- 1994: az MSZP a szavazatok 32 %-ával elnyerte a mandátumok 54 %-át,
- 1998: az Fidesz a szavazatok 28 %-ával elnyerte a mandátumok 38 %-át, s megverte az MSZP-t, mely TÖBB szavazatot kapott, 32 %-ot!,
- 2002: az MSZP a szavazatok 42 %-ával elnyerte a mandátumok 46 %-át, itt volt a legkisebb eltérés
- 2006: az MSZP a szavazatok 42 %-ával elnyerte a mandátumok 49 %-át,
- 2010: a Fidesz a szavazatok 53 %-ával elnyerte a mandátumok 68 %-át.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.05. 09:26:48

@tomwar:

Szerintem a ballibek megnyernek most 25-30 egyéni választókerületet. Elsősorban ott ahol a sok a cigány és ennek következtében erős a Jobbik, valamint a legnagyobb városokban. Azaz a Fidesznek marad 75-80 egyéni mandátum.

Szinte kizárt, hogy más párt is nyer egyéniben, esetleg a Jobbik 1-2 mandátumot, de nem túl valószínű ez sem. A Jobbik szerepe inkább a ballib összefogás segítése.

tomwar 2014.03.05. 09:28:16

@maxval a gondolkodó birca: Akkor 2002-ben kapta vissza a Fidesz a 1998-as "malacot":-)))

panelburzsuj 2014.03.05. 09:30:41

@Juhász Péter (LMP):
Kösz.

Ha jól értem, akkor választási bizottságok "hivatalból" körülbelül addig vizsgálódnak, hogy az ajánlóíveken bemutatott választópolgárok adatai formailag pontosan megegyeznek-e az adott terület választói névjegyzéken szereplő valamely polgár adataival.

Ami ezen felül lehet, az az ördögtől lehet, tehát nem piszkáljuk.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.05. 09:37:46

@tomwar:

Igen.

Alapvetően el kellene dönteni, arányos rendszert akarunk vagy sem.

A gond az, hogy arányos rendszert mindig csak az akar, aki az aránytalan rendszer miatt éppen veszített. Aztán amikor ő nyer, már nem akarja.

Az arányps rendszer pedig megoldható akár a holland rendszerrel (csak lista), akár a német rendszerrek (vegyes rendszer, kompenzációval).

tomwar 2014.03.05. 09:55:49

@maxval a gondolkodó birca: Hat kivancsi leszek....en 90-et tippelek a FIDESZ-nek.

Maradjunk a nemetnel. Mar csak a felmenoim kapcsan is....

Vidéki 2014.03.05. 11:38:38

Juhász Péter befüvezett

és a tudatformáló szer hatása alatt állva már most elkezdi magyarázni, hogy miért fognak választási vereséget szenvedni.

Nem a saját hibájukból, nem azért, mert képtelenek voltak olyan programot készíteni, ami meggyőzi a választók többségét arról, arról, hogy érdemes rájuk szavazni!

"Szabad választás? Ó hogyne…" hinti el a kétely mételyét a drogliberalizációs aktivista, cskazért, hogy előre megmagyarázza a bizonyítványt.

A magyar választási rendszer 1990 óta vegyes rendszer
A választókerületi határok törvényben történő rögzítését az Alkotmánybíróság írta elő
A korábbi választókerületi beosztást egy 1990-es minisztertanácsi rendelet tartalmazta, ami nyilvánvalóan nem kedvezhetett az akkori ellenzéknek
Közös pártlisták esetében 1994 óta változatlanul 10, illetve 15 százalék a bejutási küszöb
A választási szervek függetlenebbek elődeiknél
A Velencei Bizottság és az EBESZ jelentésének megfelelve az egyes választókerületek arányosságának vizsgálatakor az eltérést az országos átlaghoz szükséges viszonyítani
A határon túli magyarok nem befolyásolhatják döntő mértékben a választások kimenetelét
A határon túliak regisztrációja és szavazása ellenőrzött és biztonságos
A népszámlálási adatok alapján négy nemzetiségnek lehet matematikai esélye kedvezményes országgyűlési mandátumszerzésre
A 2013-ban alkotmányosnak talált, a politikai plakátok korlátozására vonatkozó szabályok 2011 óta érdemben nem módosultak.”

Juhász Péter (LMP) 2014.03.05. 12:30:46

@Vidéki: :) Gondolom ismét a név tévesztett meg, te szerencsétlen.

Vidéki 2014.03.05. 14:07:47

@Juhász Péter (LMP):

Valóban!

A Kendermagos Juhász Péter egy közismert személy, Bajnai jobbkeze.

Az LMP Juhász Pétere hozzá képest egy szürke egérke, az politika napszámosa.

Egyébként az LMP Juhászának írása is emlékeztet Katrinthy Frigyes humoreszkjére:

"Magyarázom a bizonyítványt".

Vidéki 2014.03.05. 14:10:34

Helyesbítek: Karinthy

Juhász Péter (LMP) 2014.03.05. 14:19:32

@Vidéki: Figyi, segíts már ki, hogy mit illik ilyenkor reagálni? Én még kezdő vagyok az ilyen kötekedésben, de neked bizonyára lenne valami minőségi válaszod a saját beszólásodra, látom, hogy fekete öves vagy a témában, mindenképpen szakértőhöz fordulnék, nem adnám alább... :)

Vidéki 2014.03.05. 14:42:58

@Juhász Péter (LMP):

1. Gyakorolj önkritikát!

2. Vetkőzd le pesszimizmusodat!

3. Koncentrálj arra, hogy az LMP programjának pozítívumairól győzd meg a választókat!

4. Gondolj annak a cigányprímásnak intelmeire, aki azt mondta, hogy ha a nálunk a zenész rosszul játszik, nem a hegedűt cserélik le!

Juhász Péter (LMP) 2014.03.05. 14:47:50

@Vidéki: Na, mindjárt más, lehet ezt normálisan is. :) Ez a blogbejegyzés erről a témáról szólt, ebből ne jusson senki arra a következtetésre, hogy mindösszesen ennyit tud az LMP. A programról írunk eleget máshol is, én is fogok hamarosan. Itt egy kéthetes gyűjtési folyamat tanulságai, és az abból magamnak levont következtetésről volt szó. Az pedig mindenképpen optimizmusra ad okot, hogy csel nélkül nyomtunk le 106 körzetet a huhogók és kishitűek ellenében.

Vidéki 2014.03.05. 15:01:56

@Juhász Péter (LMP):

Szerintem az LMP következetessége, amellyel elzárkózott a Mesterházy-Bajnai-Gyurcsány féle "Népfront" csábításaitól a választáson szimpátiát ébreszt majd sokakban és megmutatkozik majd a választási eredményekben is.

Viszont a performanszok, amelyekről az LMP-ben úgy képzelték, hogy kiváló színészi alkotások és elkápráztatják majd a nézőket, inkább ellenkező hatást váltottak ki sok emberből!

Juhász Péter (LMP) 2014.03.05. 15:11:28

@Vidéki: A performanszok ahhoz kellenek, hogy bizonyos ügyeket napirenden tartsanak a médiában. Hiszen egészséges ember nem néz olyan műsort, ami úgy kezdődik, hogy egy öltönyös ember feláll, és azt mondja, hogy "Köszönöm a szót elnök úr, tisztelt ház..." A natúr parlamenti munka, a felszólalások, az ügyek nem jutnak el az emberekhez, ha nincs valami kis extra. Ebben a műfajban meg nehéz változatosnak lenni. Aki igényes, és követi a közügyeket, annak ez valóban zavaró, de azért alapvetően (sajnos) a közönség eléréshez szükséges.

Amúgy még meg sem köszöntem, hogy trollból visszavedlettél választópolgárrá. :) Köszi!

Francois77 2014.03.05. 23:44:26

@Juhász Péter (LMP): "Az pedig mindenképpen optimizmusra ad okot, hogy csel nélkül nyomtunk le 106 körzetet a huhogók és kishitűek ellenében."

Ezt a mondatot állítsuk szembe azzal, hogy a kispártokat csípőből csalással gyanúsította meg, még ha a csalás szót nem is írta le vagy mondta ki, vagy tett utána egy kérdőjelet.

Pont annyira lehet igaz az, hogy ők trükkökkel szedték össze az aláírásokat, mint az, hogy Önök is. Én nem állítom, hogy az LMP trükközött, de azt tudjuk, mert Ön is ezt írja a blogbejegyzésben, hogy nagyon nehezen jött össze 500*106.

Az pedig, hogy a kispártok nem panaszkodnak, az LMP pedig igen, nem bizonyítja, hogy az LMp tisztességesen járt el, sőt épp a figyelmet elterelő magyarázkodásnak tűnik.

Juhász Péter (LMP) 2014.03.06. 00:33:02

@Francois77: A "nehezen jött össze", az nem azt jelenti, hogy térdenállva kellett könyörögni az embereknek a hétfő négyórás leadás előtt egy órával. Hanem azt jelenti, hogy egy ismeretlen szisztémára kellett felkészülni országosan, komoly logisztikával, szervezéssel, egymás segítésével, és szerződéses standolók igénybevételére is szükség volt. Plusz egy hétig zuhogott ugye, közterületi gyűjtést gyakorlatilag lehetetlenné téve. Érdekes módon az LMP ilyen célra toborzó álláshirdetését rögtön kiszúrták a bloggerek. Vajon más kispártoknak hogy nem kellett ilyen hirdetést feladni? Lehet mondani az LMP-re sok rosszat, meg élcelődni, hogy menekül tőlünk mindneki mint a leprástól, de azért azt ne mondjuk már, hogy annyira népszerűtlen és annyira kevéssé ismert az LMP, hogy hozzá képest még nulláról induló kispártok is annyival voltak szimpatikusabbak (országszerte) bárkinek, hogy fizetés nélkül tucatjával álltak oda segíteni nekik ismeretlenek... Azt pedig nem állítanám, hogy a kispártok nem panaszkodnak, érdemes megkukkantani a facebook oldalaikat. Persze senki sem mondta, hogy minden kispárt csal. De azért van néhány gyanús formáció. Megy a sírás az elveszett lapok miatt, meg amiatt is, hogy van aki csak most szembesül vele, hogy az állami támogatás visszafizetendő, ha nem ér el 2%-ot a pártjuk. Még egy érdekesség: van olyan körzet, ahol a parlamenti pártok általában 600-800 aláírást adtak le. Eközben friss kispárt meg leadott 2000-et, amiből kapásból kiszórtak folytatólagosan 30-40 ívet, mert mindegyiken rossz volt az aláírók édesanyjainak neve. Tehát többszáz aláírás egymásután hibás. Magyarázat? Valószínűleg elcsúszott az exceltábla egy cellával másoláskor... A választási bizottság nem tesz mást, mint kihúzza a rosszakat, de hivatalból nem indít feljelentést a gyanús gyűjtési módra. Nem magyarázkodom, nem a saját kapufáinkat akarom gólnak látni, de vegyük észre, hogy ezzel a rendszerrel valami nem volt kóser...

Francois77 2014.03.06. 00:45:57

@Juhász Péter (LMP): én még emlékszem, hogy 2010-ben meg az volt a baj, hogy a Fidesz letarolta a piacot és nem 750 kopogtatót gyűjtött, hanem jóval többet, akkor azt hangoztatta az LMP, hogy nekik nem marad, mert akiknél még van, azok nem is szándékoznak odaadni senkinek. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy ha az a rendszer sem volt jó az LMP-nek, és ez a mostani szabad rendszer is nehéznek (de nem megoldhatatlanak azért) bizonyult, akkor nem biztos, hogy rendszerhibáról kell beszélnünk, hanem az áruval, jelen esetben a branddel lehet valami gáz. Szerintem (bár sosem voltam jelölt, és nem is leszek) Ön a jelenlegi helyzetben feleslegesen fordít erőforrást a kispártokkal való foglalkozásra, ha tényleg komoly párt az LMP, akkor nem ők lesznek az ellenfelek. Ha meg mégis ők lesznek az ellenfelek, és velük kell foglalkozni, akkor már régen rossz az Önök szempontjából.

Juhász Péter (LMP) 2014.03.06. 15:47:08

@Francois77: Félreérti. Ez a blogbejegyzés nem arról szól, hogy mi a jó az LMP-nek, és mi nem. Az a kérdés, hogy mi törvényes, és mi nem. Vagy ha a törvény már nem is olyan fontos, akkor fogalmazzunk úgy, hogy mi etikus és mi nem. Félreérthető márkanevekkel rámozdulni mások piacára az csak a politikában tűnik elfogadhatónak, ha vállalatok csinálnak ilyet egymással, akkor ott a versenyhivatal és a fogyasztóvédelem beavatkozik. Ez az egyik dolog. A beugró megszerzése kifogásolható módon, az meg a másik. Én mindösszesen írtam egy blogbejegyzést erről, és tisztességgel válaszolok a nekem célzott kommentekre. Ez nem jelenti azt, hogy csak ezzel foglalkoznék. De láthatóan ez elég sokakat érdekel, talán nem véletlenül.

Francois77 2014.03.06. 16:34:44

@Juhász Péter (LMP): nem gondolom, hogy félreértem, de akkor fogalmazok én is egyértelműbben: ha bizonyítéka van csalásra, állampolgári kötelessége feljelentést tenni. Ha pedig nincs, akkor csak zavarkeltésre és hitelrontásra jó az ilyen. Ha jól tudom, indult vizsgálat talán 1 körzetben, de az Ön blogbejegyzése több körzetre utal. Tegye ki a bizonyítékokat, vagy kérjen elnézést az érintettektől. Én nem vagyok az, lévén akire én fogok szavazni, az a politikai formáció se nem panaszkodott, de nem okozott neki nehézséget a gyűjtés.

Juhász Péter (LMP) 2014.03.06. 17:18:05

@Francois77: Bocs, egyetlen érintettet sem említettem, tendenciát valószínűsítettem. Tisztában vagyok vele, hogy egyik állításom sem alkalmas bizonyítéknak. De nézzünk egy példát: ön hazaér, és terülj terülj asztalkám várja, a felesége azt állítja, hogy egész nap főzött, de önnek gyanús az egész. Mert semmi jele nincs hogy főzött volna bárki a házban: nincs se mosatlan, se elmosott konyhai eszköz, nincs semmilyen csomagolás, vagy ételmaradék a kukában sem kint sem bent, és nem aznap jár a kukásautó. Nos, akkor ugye egyértelmű, hogy rendelte az asszony a vacsit, és napközben meg a postásfiúval hetyegett, igaz? Csak az lenne a bizonyíték, hogy ha a kaját házhozszállító cég számláját megtalálná. De ez a számla nagyon kicsi eséllyel kerül elő, ha volt esze a kedves feleségnek. És akkor másnap a postásfiú megkérdezi öntől, hogy milyen volt a vacsi... Ugye ért engem? A nyilvánvaló tények bizonyítása ritkán olyan egyszerű mint a Columboban. :)

Francois77 2014.03.06. 18:52:32

@Juhász Péter (LMP): Mielőtt érdemben válaszolnék, egy apró megjegyzés:

Francois77 2014.03.04. 23:33:21
"Mondjuk én nem tapasztalom a melegellenességet sem, pedig érintett vagyok, és éjjel is nyugodtan kapcsolom fel a lámpát, amikor nem süt a nap és nem fúj a szél, mert tudom, hogy Paks dolgozik és van áram. "

Szóval ha hazaérek, és a feleségem fogad, én már eleve bizonyítottnak látok mindent.

Komolyra fordítva a szót: elbeszélünk egymás mellett, nekem nem célom Önt meggyőzni, Ön sem fog engem, de értjük egymás álláspontját :)

Egyébként megjegyzem, hogy a mai napon elkezdett az LMP-vel foglalkozni az ÖsszeKormányFogásVáltás, az Önök szempontjából ezt jó jelnek értékelem, mindenki a legfőbb ellenfelével foglalkozik szerintem. Jó munkát!

panelburzsuj 2014.03.07. 14:49:22

@Juhász Péter (LMP):
Már megint zargatlak, de az eggyel korábbi posztod kapcsán belém villant valami:

"felnőtt, láthatóan iskolázott, tájékozott emberek is nagy arányban tagadják meg az aláírást, azon egyszerű oknál fogva, hogy nem akarják, hogy pártpreferenciájuknak bárhol írásos nyoma legyen névvel, címmel"

Namost: ha az ajánlások valódiságáról - (=önkéntesség, sajátkezűség, ellenszolgáltatás nélküliség) - a választási szerveknek nem kell meggyőződniük, csak a két adattartalom - (ajánlás, választói névjegyzék(?)) - formai egyezőségéről, akkor minden további nélkül előállhat az a helyzet, hogy bármely magyar választót tudta és belegyezése nélkül ajánlóként tüntetnek fel szorgos, ám nem teljesen szabályszerűen eljáró gyűjtögetők.

Van-e bármiféle jogi eszköze magának az egyes választónak annak megakadályozására, hogy nevét és adatait ebben az ajánlási szisztémában a tudta és hozzájárulása nélkül felhasználják?

Egyáltalán: megtudhatja-e, hogy szerepel-e ezeken a listákon - akárhogy is férkőztek az adatai birtokába?

Juhász Péter (LMP) 2014.03.07. 15:04:06

@panelburzsuj: Nem esküdnék meg erre 100%-ig, de szerintem semmilyen ilyen lehetősége nincsen. Ugyanis az aláíró ívekről nem készül másolat, vagy digitális feldolgozás. Arra pedig sem a pártoknak, sem magánszemélyeknek nincs engedélye, hogy betekintsenek az aláíróívekbe, az adatok védelme miatt. A választási bizottság csupán ellenőrzést hajt végre az aláírások adattartalmával kapcsolatban, de hogy az aláírás tényleg az emberé-e azt nyilván képtelenség ellenőrizni. Azt pedig nem fogják felválllani, hogy bármilyen magánszemély (egy körzetben potenciálisan 50-60ezer ember) kérésére átnézzék az egész paksamétát, hogy valamelyik pártnál szerepel-e az illető aláírása. Ez egy csillámpóniknak kitalált rendszer, akik annyira őszinték, tisztességesek és becsületesek, hogy sosem csalnak, vagy olyan lúzerek mint mi, akik tényleg végignyomjuk szabályszerűen.

panelburzsuj 2014.03.07. 15:24:07

@Juhász Péter (LMP):
Hát... kösz...

(A csillámpónik ugye a swifti nyihahák leszármazottai? :)
süti beállítások módosítása