HTML

Pest megye 5. vk.

Csomád, Csömör, Dunakeszi, Erdőkertes, Fót, Göd, Veresegyház polgárai! Térjünk vissza a jövőbe! Javaslata van? Írjon: peter.juhasz@jpl.hu

Bemutatkozó

jp01.jpg

Juhász Péter (LMP) életrajza itt elérhető

Április 6-án az LMP ismét bejutott a Parlamentbe, ezúton köszönöm szavazóinknak!

A 2014-es parlamenti választások során a kampányomra elköltött pénz: 791096 Ft

Kövess!

2014.04.05. 00:19 Juhász Péter (LMP)

A kormányképesség illúziója

Az LMP-vel szembeni leghülyébb ellenérv: a Lehet Más a Politika nem kormányképes erő.

A dörzsöltség és hozzáértés látszatát az ilyen kommentekkel lehet a leginkább megalapozni. Nem azt mondjuk egy pártra, hogy tetszik, vagy nem tetszik. Hanem azt, hogy „nem kormányképes erő”. Ez olyan, mint mikor a sznobok lötyögtetik a bort, és tanninokról modoroskodnak.

Vélhetőleg a kormányképesség alatt az emberek jelentős része azt érti, hogy már a választás előtt megvan minden pozícióra az emberük. Van papíron árnyékkormány, akár már az államtitkári posztok is ki vannak osztva előre, és a leginkább „kormányképes” pártok már minden lukat betömnek, mint a KENO sorsoláson a golyók a tálcát. Előre tudják azt is, hogy kik lesznek a kulturális, tudományos, szociális alapítványoknál az üresfejű ejtőernyősök. Oda ilyen viccesfrizurás, vagy parókás kattant idős emberek kellenek, akik aztán majd lekötik a média figyelmét, miközben mi toljuk az ország szekerét befele az árokba, a talicska pénzt meg haza.

Ha tehát a kormányképesség alatt azt értjük, hogy megvan két négyzetméteres szervezeti ábrán a teljes klientúra a cimbikből, köztük különböző színes szaggatott vonalakkal jelölve a pénz útját, nos akkor bizony el kell ismerni: az LMP ilyen értelemben nem kormányképes. De erős a gyanúm, hogy a lelke mélyén senki sem erre a kormányképességre vágyik. Egy normális világban nem a párthovatartozás kell hogy legyen a meghatározó a közigazgatásban és a közintézményekben. Egy normális világban a közigazgatás a vezetésszervezési tankönyv alapján működik, és nem annak ellenére.

Van, aki a kormányképességet egy másik megközelítésben tekinti fontosnak: hogy legyen meg az országos bázis, a felépített pártszervezet, botrány esetén zárjon össze a falanx, ne legyenek kibeszélő vidéki bástyák, ne legyen egy sértett harmadikutas platform, mindenki tartsa fenn a status quo-t, zsigerből érezze, hogy hol a határ, mi merre és meddig. Baráti, vagy választókkal folytatott beszélgetéseken ilyenkor jön elő Mesterházy Attila példája. Hogy az a pali hogy megújította az MSZP-t, romokból épített várat, hogy aztán bekebelezze a kormányváltó erőket.

Érdeklődve figyelem a Cinken Gazda „bizonytalan” Albert interaktív cikksorozatát, amiben ő maga és az olvasók igyekeznek győzködni Albertet, hogy kire is szavazzon vasárnap. Jó esélyekkel indul az egykori Index főszerkesztő-helyettesnél az LMP. Nos ő fogalmazta meg nagyon helyesen ezzel a modellel a problémát. A probléma az, hogy Mesterházy Attila TÉNYLEG nem gondol semmit a világról. Ha gondol is, erről nem tudtunk meg az elmúlt hetekben, hónapokban, években semmi különöset. Persze, vannak programpontok, vannak százalékok, vannak különböző pártideológiák a csapatuknál, de a vízió, az hiányzik. A misszió az megvan: meg kell ölni Frank Drebint, le kell váltani Orbán Viktort. De mi van másnap? Mit csinálunk, ha odaérünk? Mi az az eddigi eredmény, amire tudnak hivatkozni? Egy kiváló, összetartó szervezet? Erre egy megfelelően erőszakos közös képviselő, vagy a szülői munkaközösség leggátlástalanabb anyukája is képes lehet. Vagy az egzisztenciális késztetés, ha már itt tartunk.

AZ MSZP immár sok-sok év óta nem más, mint hordozórakéta. Az űrutazáshoz szükséges, de nem elégséges. Az Összefogás nem a csillagokat ígéri nekünk, nem a választ létezésünk nagy kérdéseire, hanem csak egy hordozórakétát. Az emblémájuk nem az ismeretlen világűr, hanem egy hajtómű. Belül üres, akármihez rá tudod csatlakoztatni, egy dolga van, hogy elvigyen egy valamit valahova. Ismét kérdem: mit csinálunk, ha odaértünk? Ennek az ideológiának a megtestesítője Mesterházy Attila. Egybentartja a csapatot, lelkesíti a nyugsikat, lekaszabolja a vadhajtásokat, visszatömködi a kétkedőket az evezőlapáthoz, kicselezi a belső ellenzéket… és ez tökéletesen ki is elégíti. De toborozni, híveket szerezni ez kevés. Egy ország sorsán fordítani ugyancsak kevés. Nyomot hagyni a világban nem ezzel szokás.

Félreértés ne essék: nagyon is szükséges lehet egy ilyen szereplő a győzelemhez, a világűr meghódításához. De a műszerfalhoz nem ő kellene. Pláne, hogy a raktér üres.

Ha manapság megnézzük egy szabadon választott magyar politikus életrajzát, akkor olyan 90 százalék az esély arra, hogy ilyen karriert találunk: egyetem vagy főiskola (jó esetben) elvégzése közben és után a helyi HÖK iroda, vagy egy párt-alapszervezetnél az ifjúsági tagozat. Utána valami területi önkormányzati pozíció, vagy szakszervezeti izébizé, majd felügyelőbizottsági tagság itt-ott-amott, közben képviselőség. Utána már csak pozícióhalmozás, bizottsági tagságok, ’gusztushúsz.

Le lehet élni egy egész életet mézgagézaként úgy, hogy valódi kapcsolatba nem lépünk a külvilággal, nem szerzünk tapasztalatot dolgozó emberként, családfenntartóként. Ilyen tapasztalatok nélkül teljesen hiteltelen minden, ami az emberek problémáira adandó válasz akar lenni. Ennek ellenére kiválóan el lehet navigálni így az élet tengerén. Csak éppen nem érdemes.

Önmagáért a politikáért élni beteg dolog. Ne szavazzunk betegekre!

Szerinted is itt az ideje visszatérni a jövőbe? Kövesd kampányom a Facebookon!

14 komment

Címkék: lehet más a politika lmp választás 2014


A bejegyzés trackback címe:

https://kepviseloleszek.blog.hu/api/trackback/id/tr865941981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

♔batyu♔ 2014.04.05. 16:25:54

Na ja. Mindenki helikopter, csak az LMP.

Gondoljunk bele egy tisztán LMP-s kormány lelkivilágába.

LIBERÁLISOK. Tombol a nácizmus, a (nacionalizmus összes foka is náci dolog, ezt képviselheti akár egy magyar zászló is a kertedben).

Az orosz rossz, az USA jó. Az antiszemitizmus igen nagy bűn, a kommunista terror szükséges volt.

Az állam rossz gazda, a francia és a német állam jó gazda. A családi földművelés elavult, a bevándorló jó, kivéve ha magyar, a bűnözőknek több jog jár.

És a többi.

Te szavaznál ezekre?

bölcsbagoly 2014.04.05. 16:33:13

Hiába kínlódtok, egyéni nyertesek nélkül nem kerültök be, görögdinnyék!

♔batyu♔ 2014.04.05. 16:52:54

Liberális önállóan soha az életben nem lesz kormányképes, hiszen szélsőség.

Vírusként, persze szélsőségessége és mohósága miatt a vírusgazdát tönkretéve, úgy van esélye.

Ráadásul a pártokban az immunitás nem alakult ki, ezt a külső környezet sem segíti, mit gondoltok, mi lesz az MSZP-ből, ha ledobja a libsiket a hátáról, akikből a régi gárda önállóan meg sem mer méretkezni. Mocskos komcsik.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.05. 17:22:25

Nem kell kormányképesség, ez eleve abszurd érv.

Az LMP jól fogja venni a holnapi akadályt. Sok sikert!

2014.04.05. 17:42:15

Kedves Péter, most jót írtál. Általában nem ájulok el sem tőled, sem az LMP-től, nem vagytok szexik (from Kukorelly), de azért ezzel legalább elkezdtél valamit kapisgálni. Ha bejuttok, javaslom ezt folytatni. Kulcsmondat a végén, hogy "ha megnézzük egy mai magyar politikus önéletrajzát..", igen, régi szívfájdalmam nekem is a politikuskeltetők, ifiszervezetek, HÖK-irodák világa. Meggyőződésem, hogy innen életszagúvá, modernné, praktikussá egyszerűen nem lehet válni. Mert ha Mesterházy is végig gondolja, hogy jó középszer és 1,5 millió szavazat, vagy kemény belemondás, tevékeny modernizáció és eleinte csak 500 ezer, akkor nem kérdés, hogy az előbbit fogja választani. Az ok egyszerű: így 20-szal több társából lesz parlamenti képviselő.

Na ez az a logika, amivel ha élesen szembementetek volna, kapitalizmust, gyorsaságot, miegymást ígértek, lehetett volna belőletek valami. De őrlődő értelmiségiek vagytok és sajnos már az ilyen bejegyzések sem segítenek a mostani esélyeiteken. Plusz nem volt meggyőző egyik pajtásotok sem az atv-n a programok bemutatásakor. Szurkoltam volna, de ez így elúszott.

A többi ötletem megtartom annak a pártnak, aminek reményeim szerint az alakítója is leszek:)

Cső!

Éhes_ló 2014.04.05. 18:43:22

Késő bánat eb gondolat.
Buktok.

75. Vladys 2014.04.05. 19:09:59

Mind a két MSZMP utódpártnak arra kell törekednie, hogy ellehetetlenítse az új/más erőket. Ezt látjuk mind a Jobbiknál, mind az LMP-nél.

Holle anyó 2014.04.05. 19:16:36

Én rátok fogok szavazni holnap. :)

Hajrá LMP!!!

czjanos 2014.04.05. 19:29:52

Egyszerű: nincs olyan támogatottságuk, hogy kormány alakításhoz szükséges mennyiségű szavazatot tudjanak begyűjteni. Tehát nem kormányképesek. Kivéve, ha lepaktálnak a Fidesszel.

EddieCivic4g 2014.04.05. 20:42:12

@♔batyu♔: Az a baj, hogy a te szemedben mindenki liberális, aki nem fideszes.

Juhász Péter (LMP) 2014.04.05. 21:55:18

@♔batyu♔: Batyu, ennél sokkal felvilágosultabbnak tűntél korábbi megnyilvánulásaidban, semmint hogy az LMP-t egy szimplán liberális pártnak állítsd be. Olvass el egy bármilyen Schiffer interjút, vagy akár a TGM-mel folytatott vitáját, rá fogsz jönni, hogy pont nem úgy gondolkodik azokról a dolgokról, ahogy te leírtad.

panelburzsuj 2014.04.09. 10:13:20

@Juhász Péter (LMP):
Ha jól látom, kábé a dupláját hoztad az "átlagos" elempés egyéni eredményeknek - ez mindenképp elismerendő teljesítmény!

Mit saccolsz, mekkora szerepe volt ebben a blogolásnak, a "permanens népi konzultációnak"?

Juhász Péter (LMP) 2014.04.09. 10:38:03

@panelburzsuj: Szia, köszi szépen, egyelőre még mi is ocsúdunk, elemzünk, asszem fogok is írni erről valamit hamarosan. Talán volt némi szerepe a blognak, talán a körzet demográfiájának, a választás előtti napon Indexre kikerült összpárti bemutatkozónak (index.hu/belfold/2014/04/05/a_fitneszbajnok_a_rocker_es_a_vallastudos/) ... még akár a vicces névegyezésnek is, fene tudja. Amennyire nehezen ment bizonyos körzetekben az aláírásgyűjtés praktikus okokból, az adott szavazóköri eredmény sokszor üdítőbb lett. Elég érdekes.

panelburzsuj 2014.04.09. 10:59:31

@Juhász Péter (LMP):
OK - eméssz, aztán jöjjön a poszt... :)
süti beállítások módosítása