HTML

Pest megye 5. vk.

Csomád, Csömör, Dunakeszi, Erdőkertes, Fót, Göd, Veresegyház polgárai! Térjünk vissza a jövőbe! Javaslata van? Írjon: peter.juhasz@jpl.hu

Bemutatkozó

jp01.jpg

Juhász Péter (LMP) életrajza itt elérhető

Április 6-án az LMP ismét bejutott a Parlamentbe, ezúton köszönöm szavazóinknak!

A 2014-es parlamenti választások során a kampányomra elköltött pénz: 791096 Ft

Kövess!

2014.01.30. 22:45 Juhász Péter (LMP)

Szavazz rám, dobok csontot!

Sokan érvelnek azzal, hogy elsősorban gazdasági szempontok alapján döntenek az emberek. Azonban a „Jut-e nekem plusz pénz?” szűklátókörűségét csak nagyon nagy jóindulattal lehet gazdasági szempontnak hívni. Ez szimplán önzőség. Ennél jóval kifinomultabb és érettebb megközelítés, hogy „Jobban fogunk-e élni?” Az ellentmondást nagyszerűen igazolják a rendszerváltás utáni kormányok: az elmúlt évek pénzosztós ötleteiből egyik sem vitt a jobb élet irányába. Min múlik a jobb élet? Szerintem az oktatáson.

 

Sosem írta össze senki, ezért nem tudhatjuk, hogy hány milliárd forint ment el a rendszerváltás óta arra, hogy az éppen aktuális kormánypártok emberei külföldön tanulmányozzák „a gazdasági csodát”. Voltak már Japánban, Indonéziában, Dél-Koreában, meg annak idején Írországban, Skandináviában, a Balti Államokban, újabban meg Kínát, Kazahsztánt érdemes felkeresni. Meg ugye Oroszországot, jaj, hát ki ne maradjon!

Voltak mindenféle olyan helyen, ahol csodák csodájára akár a hozzánk hasonló, vagy akár nálunk rosszabb adottságokkal rendelkező nemzetek is kiugró gazdasági növekedést produkáltak. Okultak belőle bármit is? A ténykedésük bizonyítja, hogy nem. Pedig még csak nem is kellett volna feltétlen elmenni ezekbe az országokba, elég lett volna beleolvasni könyvekbe, vagy akár tanulmányozni Mátyás-királyt, emlékezni az iskolában hallottakra.

Vannak hitelboom által generált átmeneti gazdasági csodák, és vannak az évtizedes, évszázados fejlődési pályák. Mindkét gazdasági csoda modellje borzasztóan egyszerű!

Vegyük az elsőt, a hitelboom által vezéreltet, de ne is fecséreljünk rá túl sok szót. Az a titka, hogy nyomjunk pénzt, vagy szerezzünk valakitől kölcsönbe, és építsünk belőle valamit. Vagy mi magunk, vagy kedvezményes hitel formájában pumpáljuk a rendszerbe: lakáshitel, beruházási hitel, felújítási hitel, VIP-hitel, növekedési hitel. Kell hozzá valami jól hangzó maszlag, hogy „minden ember lakjon jól”, és kész. Az építőiparba fektetett pénz húzza magával a gazdaságot, a cementgyáraktól a cserélhető irodai lábtörlőkkel házaló szolgáltatásokig mindenkinél lecsapódik. Örül a bankrendszer, az emberek, a pártok, mindenki. Aztán valamikor pukkan.

Nézzük a másik verziót, azon nemzetek történetét, akikre úgy vagyunk irigyek, hogy nem is igazán értjük: Pár száz éve még hörögve csapkodták fejbe egymást fagyott lazaccal, most meg tőlük vesszük a mobiltelefont, ész megáll, hogy van ez? Az a helyzet, hogy itt is baromi egyszerű a sikerrecept, le is írom 5 lépésben:

  1. Valamilyen alantas munkával össze kell hozni egy induló tőkét. Bányászat, mezőgazdaság, rabszolgakereskedelem, hódítások, hegesztés, szerelés szalagnál… koroktól függően mindenki kezdte valahol, olyan területeken, amikre ritkán büszke. Borzasztó áldozatokkal, környezetszennyezéssel jár, utólag mindenki igyekszik kihagyni a családi legendáriumból.
  2. A megtermelt javakat nem herdáljuk el, hanem beleforgatjuk oktatásba, szociális ellátórendszerekbe, olyan népjóléti intézkedésekbe, amik azt biztosítják, hogy többrevigyük, mint egykor a szüleink.
  3. Ezek révén szintet ugrunk: kiszállunk a ciki melókból, és magasabb hozzáadott értékű termelésre esetleg szolgáltatásra specializálódva teszünk szert az adott nemzet versenyelőnyre, jellemzően valamilyen szomszédos iparágban, tehát horizontálisan, vagy vertikálisan tovaterjedve. Tehát aki birkatenyésztésben volt menő, az megcsinálja a világ legmenőbb birkás étteremláncát, aki fát vágott évszázadokon át, az bútoriparra meg villanypóznákra koncentrál. A pózna meg hozza magával a telekomot.
  4. A megtermelt javakat ismét nem herdáljuk el, hanem megint csak beleforgatjuk oktatásba, kutatásba, infrastruktúrába, illetve ezen értékeink megvédéséhez szükséges rendszerekbe (koroktól függően ez hadsereg és/vagy okos diplomaták, jogászok)
  5. Mindezek birtokában ismét szintet ugrunk: a nekünk jól fekvő területeken istenkirállyá fejlesztjük magunkat, innentől már nem a termékeket exportáljuk, hanem a tudást, a licenszet, magunkhoz kötve az oktatási központokkal mindazokat, akik hozzánk hasonló dolgokon törik a fejüket. És mindig előttük járunk egy lépéssel. Ha a bányából indultunk az 1. kockáról, akkor végül nekünk kell gyártani a világ legprofibb bányagépeit, és képezni a legjobb fémipari mérnököket, akik tőlünk veszik a bányagépeket, mert annak idején nálunk jártak suliba, és csak bennünk bíznak.

Annyira egyszerű, hogy még egy politikus is megértheti.

Ezek után felmerül megannyi kérdés az emberben:

  • - a kilencvenes években úgy nézett ki, hogy a privatizált és zöldmezősen felhúzott üzemek révén átléphetünk egyről a kettőre, akkor miért nem történt meg?
  • - miért kellett erőltetni a lakáshitelek rendszerét, ha a fenti folyamat minden közgáztankönyvben benne van?
  • - jelenleg miért akarunk visszamenni az első kockára, és miért akarunk erőltetetten iparosodni, ha már egyszer ezen túlvoltunk?
  • - a magyar oktatást miért hegyezzük ki a termelőszektor kiszolgálására, ha láthatóan jobb a fizetés és országunk szempontjából is jobb az árrés a szolgáltatásban és a magasabb hozzáadott értékű hi-tech szektorokban mint a fröccsöntésben?
  • - miért hisszük el, hogy 1000 új szalagos munkahely jobb, mint 100 elemzői?
  • - ha már egyszer kitaláltuk a „Pannon puma”, a „Kárpátok Luxemburgja”, a „Kapu Ázsia és Európa között” meg egyéb okosmondásokat, akkor miért gondoljuk, hogy mégis inkább azt a Kínai modellt kéne másolni, amin már a kníaiak is éppen átlépni kényszerülnek, és amihez mi egyfelől szerencsére okosabbak és igényesebbek vagyunk, másfelől viszont méretünkben és számosságunkban teljesen alkalmatlanok?

A megfejtés szerintem az, hogy egyszerűen türelmetlenek vagyunk. Nincs kultúrája a kitartásnak. Egyfelől azért, mert elszakadtunk a földtől: aki kiskorában nem lát földet, nem látja nőni a növényt, annak teljesen mesterségesen hangzik az, hogy gondoskodás, gazdálkodás, kivárás, alázat. Ma az emberek 5 percig képtelenek egy dologra koncentrálni. Bízz rá egy gyerekre egy tulipánhagymát, add ki neki feladatnak, hogy locsolja meg minden nap, és adja oda anyunak, ha kihajt. Annak a srácnak sokkal könnyebb lesz elmondani, hogy mi az, hogy kamat, mi az a befektetés.

Másfelől a rendszerváltással olyan árukínálat tört ránk, amit nem lehetett ép ésszel felfogni, és nagyon nehéz volt elfogadni, hogy nem lehet a mienk, és kellene még egy 5-10 év kitartó meló, mire magunktól, hitel nélkül is elérhetjük ezt a szintet, ráadásul úgy, hogy nem importtermékekből, hanem saját termékekből fogyasztunk. Jó volt elhinni, hogy de igen, már lehet fogyasztani. Levágtuk az aranytojást tojó tyúkot, feléltük az első kör nyereményét, nem forgattuk vissza. Húsz évvel a rendszerváltás után, most hogy már mindenki tudja, hogy a márkás mosópor ugyanott készül mint a hagyományos, sokkal könnyebb elfogadni, hogy tartalékolni, előre gondolkodni is kell. Ezen a téren nagyon sokat fejlődtünk.

Azt viszont még mindig nem fogtuk fel, hogy a tanulásnál jobb befektetés nincsen. Iskolásokat, egyetemistákat gyártani sokkal kifizetődőbb, mint nyomtatott áramkört. A tanulók hangos népség, hülyén is öltöznek, átszaladnak a piroson és meglökik az ember bevásárlókocsiját… egy szóval a legrosszabb egykori önmagunkra emlékeztetnek. De nincs az az aranytartalék, ami felérne azzal a fedezettel egy gazdaságban mint amit az okos, képzett, világlátott fiatalok tömege jelent. Néhány érv a tanulók, fiatalok mellett:

  • - Jót tesznek az utcaképnek. Csajok nyáron, hát nem király???
  • - Szívesen költenek ételre, édességre, szórakozásra, kultúrára, tömegtájékoztatásra, kollégiumi szállásra, közlekedésre, belföldi turizmusra. Ezek javarészt hazai termékek, tehát hozzájárulnak a belső kereslethez, multiplikálódik a pénz a gazdaságban. Egyetemi városban polgármesternek lenni a legnagyobb királyság!
  • - Vegyünk 10-10 embert. Az egyik tizes csoportban legyenek befele forduló, országukat soha el nem hagyó, közepesen képzett, szürke emberek. A másik tizes csoportban legyen több olyan fiatal, aki fősulikra jár, dolgozott kicsit külföldön, lelkes, tettrekész. Adjunk nekik egy olyan problémát, ami nem volt korábban a világon. Vajon melyik csoport fogja megoldani? Országok szintjén ez ugyanígy megy: az alkalmazkodóképesség, a versenyelőnyök kihasználása, a diverzifikáció csakis olyan országokban működik, ahol van oktatás, nyitottak a világra, előretekintenek, és ehhez hajlandók áldozatot vállalni.

Ezek után mondja meg valaki, hogy miért is kell mindenkinek lenyűgöző stratégiaként tisztelni azt a politikát, ami a rezsicsökkentéssel rövidtávú juttatást ad mindenkinek, gazdagnak többet, szegénynek kevesebbet, miközben csökkenti az oktatásra fordított költségvetést, és növeli a foglalkoztatásban a képzettséget nem igénylő munkahelyek arányát? Miért okosabb ez bármivel is a 13. havi nyugdíj ötleténél? Nem leszünk gyarmat, nem leszünk rabszolgák? Dehogynem: saját fogvatartónk béklyóz meg minket, és nyom le saját rövidlátása szintjéig, és örökíti át ránk ugyanazokat a kisebbrendűségi szorongásokat, és az irigységet kompenzáló dölyföt. És még örülünk is ennek, hálásak vagyunk neki, szeretjük, és másoktól is megvédjük, közben lelkünk mélyén rettegünk tőle és a kinti világtól!

Van nekünk is egy skandináv modellünk. Úgy hívják, hogy Stockholm szindróma.

 

Szerinted is itt az ideje visszatérni a jövőbe? Kövesd kampányom a Facebookon!

23 komment

Címkék: oktatás fiatalok lehet más a politika választás 2014 rezsicsökkentés


A bejegyzés trackback címe:

https://kepviseloleszek.blog.hu/api/trackback/id/tr185790807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1001nappal 2014.01.31. 13:53:25

Nagyon egyszerű a válasz, miért is a termelésben keresik a megoldást az értelmes (!) politikusok. Azért, mert az egészséges, fenntartható gazdasághoz hiányzik egymillió munkahely.

dr kíváncsivagyok 2014.01.31. 13:59:38

@1001nappal:
" Azért, mert az egészséges, fenntartható gazdasághoz hiányzik egymillió munkahely. "

Ezt órvbán is észrevette...
Meg is nyerte vele a válaszást...
Eltelt azóta 4 év...
Munkahely tobb lett ?
Már válódi munkahely...
Nem...
Most kér még 4 ( 8 , 16 , 32 ) évet...Adjunk neki ?

NEM

dr kíváncsivagyok 2014.01.31. 14:05:46

Én nem anyagi érdekbol szavazok az osszefogásra...
milyen okok miatt fogok rájuk szavazni ?

Schmitt-baltásgyilkos-kozgép-trafikmutyi-foldrablás-takarékrablás-választási csalások-Selmeczigabriella- stadionok-rezsiharc-fulkeforradalom az EU ellen- paks2 -
vagy-

Egyszeruen útálom ezt a hazug , kétszinu, populista , demagóg bandát...

Szelid sunmalac 2014.01.31. 14:19:57

En meg egyaltalan nem szavazok az osszefogasra. Mar egy evvel ezelott is megmondtam (azota rajottek meg paran), hogy nincs mas, mint harom opcio:
1. Nyer a fidesz 2/3-dal. Nem sokaig tudnak mar tovabb lopni, foleg nem ilyen mennyisegben, a sajat szarukba fulladnak majd bele.
2. Nyer a fidesz, de nem ketharmaddal. Ugyanaz, mint az elso verzio, csak kicsit lassabban, mert nem tudnak sarkalatostorvenyeket hozni minden szarsagra
3. Nyer az osszefogas (ketharmadra ne is szamitsanak, az ki van zarva). A fidesz szaraba fulladnak bele, csak mondjuk alssabban

Na marmost ha a cel az, hogy perzseljuk fel ezt a halom mocskot es epitsunk valami elhetot a helyen, akkor bizony a gyorshalalt kivanom a lassu doglodes helyett. Aztan talan egyszer majd az unokaim meg hazalatogatnak. Ha nem, hat nem. Azt is leszarom.

1001nappal 2014.01.31. 14:20:36

@dr kíváncsivagyok:
De ők legalább hazudtak egymillió munkahelyet. A hi-tech munkahelyek teremtése baromi drága. Képzett munkaerő sincs rá. Marad a modernkori kosárfonás, de azt még nem nagyon találták ki, hogy mi helyettesítené a kosarat.

Szelid sunmalac 2014.01.31. 14:30:22

@1001nappal: Nincs? Dehogy nincs baratom! Illetve volt. Lehetne. Csak epp az elmult negy evben inkabb elmentek. Nem, nem feltetlenul a fidesz miatt (bar en pont amaitt), hanem mert meg esetleg bennuk biztak. Aztan lattak, hogy egy fokkal sem lesz jobb, es amig egy is el (de legalabbis politikus) a mostani politikusok kozul addig nem is lehet.
Tudod te, hogy milyen szakemberek vannak szerteszet a vilagban? High-tech cegeknel iranyitanak oriasi projekteket, kuldik oket mindenfele.
Egy apro pelda: engem pl. nem vettek fel egy nemzetkozi ceg magyar leanyvallalatahoz. Most ugyanok (illetve az anyavallalat) berelt fel, hogy tobbek kozt azt iranyitsam, akinek anno a helyere palyaztam. Nem magyar bereert, otthon adozva a csaladom koreben, epitve az orszagot, hanem nemet berert, plusz napidij, plusz utazasi es szallas koltsegek, plusz stb.
Apamat otthon egy interjura sem hivtak be. Felvettek egy nemet ceghez, es most a nemet ceg logisztika vezetoje Magyarorszagon!
Nemet berert termeszetesen, Nemetorszagban adozva.
Hat ezert hulye a magyar.

♔batyu♔ 2014.01.31. 14:52:10

Az emberek 2010-ben egyértelműen az MSZP-SZDSZ ellen szavaztak.

2014-ben pedig azért szavaznak Orbánék mellett, mert a gazdaság állapota sokkal jobb, mint 2010-ben.

Ráadásul úgy, hogy az ország a "hálás" Gyurcsányéktól az államadósság emelésén túl egy akkora IMF hitelt is kapott, mint most az oroszoktól Orbán paksra.

Ezt Orbánék 4 év alatt visszafizették. Az államháztartás hiánya és az infláció rekord alacsony, az EU megszüntette a túlzott-deficit eljárást, a GDP végre nő.

A rezsicsökkenés csak hab a tortán, amíg ez nem volt, addig is Orbánék voltak a nyerők, így a blogger eszmefuttatásának túl sok értelme nincs.

Na ja, a választók csak balliberális győzelem esetén okosak, amúgy takarmányra gyűlő birkák.

Hát nagyon nem.

♔batyu♔ 2014.01.31. 14:55:36

@Szelid sunmalac: Ezért miért a magyar a hülye? Nem a magyar nép nem vett fel téged, hanem egy multi.

Egyébként nyilván ugyanolyat felvett, tehát nem járt rosszul. te nem tudtad azt ami oda kellett, ennyi.

Nem kell ezt túldimenzionálni, akkor sem, ha szarul esik.

1001nappal 2014.01.31. 14:58:29

@♔batyu♔:
A neten ez az ostoba és hazug sikerpropaganda nagyon hamar el fog fáradni. Ezzel március végén kellene ahhoz a blogszférát boldogítanod, hogy hozzon és ne vigyen. A cikkírónak igaza van. Tanulás nélkül még egy bérblogger sem lehet sikeres. Én örülök, ha nyomod a marhaságaid, elvégre ezzel viszed a szavazatokat Orbántól.

1001nappal 2014.01.31. 14:59:34

@♔batyu♔: Nincs időd olvasni, csak írni?
Akkor mantrázz inkább.

Juhász Péter (LMP) 2014.01.31. 14:59:45

@♔batyu♔: Gondolom akkor az euro is azért 314 forint, mert "aelmúltnyolcév"...

Szelid sunmalac 2014.01.31. 15:02:45

@♔batyu♔: Batyu draga baratom! Te igen egyszeru vagy ma is! Nem a multi nem vett fel, hanem a magyar HR-es, magyar munkakozvetito, magyar vezetok. Azt meg megegyszer leirom, hogy megertsd: most tobbek kozt azt is iranyitom, aki jelenleg abban a pozicioban ul, ahova en jelentkeztem. Ennyit a kvalifikaciorol. De TE, mint berkommentelo ezekre nem latsz ra, tehat ertelmetlen a vita.

♔batyu♔ 2014.01.31. 15:03:24

Látom, kiakadtatok ballibsik. Aztán ha áprilisban mégis Orbánék győznek, hát mert diktatúra van, különben is birkanép.

Pedig ha Gyurcsányék ezt megcsinálják amit Orbánék, ma őt dicsérhetitek és persze a szavazókat.

Lassan írom, hogy megértsétek adósságot FELVENNI nem ugyanaz mint VISSZAFIZETNI.

Ez látom, nektek gondot okoz.

Szelid sunmalac 2014.01.31. 15:08:44

@♔batyu♔: Barmit is takarjon a "ballibsi", mar leirtam, hogy szerintem egyik rosszabb, mint a masik. Mindezek mellett a fidesznek drukkolok, tehat elegedj meg ennyivel!

Juhász Péter (LMP) 2014.01.31. 15:08:47

@♔batyu♔: gondolom te sem voltál nyugdíjpénztári tag... :)

Gyorgy Nagy 2014.01.31. 15:20:37

Aki vonul márc 29 -èn àllitolag a Bencsiktől vagy a Csizmadijától 2500fz kap.csak igy megy ?

Szelid sunmalac 2014.01.31. 15:24:38

@Juhász Péter (LMP): Viszont a dollarkotvenyek ra is vonatkoznak. Meg persze az orosz hitel is

JT_Biopower 2014.01.31. 15:27:57

Rám az gyakorolna nagy hatást, ha nem néznének hülyének. Semelyik! Kivétel nincs!

@♔batyu♔: ELKÖLTENI nem ugyanaz, mint NEM ELKÖLTENI! ;)

Szelid sunmalac 2014.01.31. 15:29:03

@Gyorgy Nagy: 2500 forintert kirohogom oket! Meg 25000-ert se. 250000-ert hajlando vagyok egy oraig ott allni, ha nem szol hozzam senki es beken hagynak.

Viszont igy mar mas szemmel nezem oket. Igazabol sajnalom, mert tudom, mennyi embernek mekkora nagy penz ez. Es ennel jobban megvetem a szervezoket.

1001nappal 2014.01.31. 15:46:31

@♔batyu♔:
Gyurcsányék 2008-ig piaci hitelből adósodtak el, utána intézményi hitelből, Orbánék ismét piaci hitelből. Hol itt a forradalmi teljesítmény?

Trackers 2014.01.31. 15:54:52

A lépések valóban logikusak, és ennek kéne történnie.

Azonban kihagyod azt a lépést, hogy a jelenleg istenkirály szerepkörbe tetszelgő fejlett nyugatnak elemi érdeke, hogy a többi országot ne hagyják kitörni a sorsából, amit nekik szántak.

A végletekig kizsákmányolt munkát is el kell végeznie valakinek ugyanis, és ők már ezt nem teszik, mert baromira felvilágosultak.

Szóval amikor ki akarnál törni, mint ország, akkor egy kicsit gyengítik a devizádat, kicsit elvonnak itt ott, cseppet büntetnek, támogatnak pénzzel nekik megfelelő politikai formációkat.

Többre nincs is szükség, elég ha 4-8 évente valaki visszarántja az országot.

UTurn 2014.01.31. 16:03:56

@1001nappal: 55% feletti redisztribuciónál nem tudom, hogy miért csodálkozik mindenki, hogy nincsenek új munkahelyek.

Fényezett Rézlábos 2014.02.13. 05:28:37

@Trackers: Jahm, igazad lehet, nem ám a saját balfaszságunk juttatott minket ide, hanem a gonosz fejlett nyugat. Az a nyugat, amelyik euromilliókat ad évente, hogy kerti budit, métermagas faluvégi kilátót, meg térköves szökőkutat építsünk belőle, ugye? Hát igen, pedig felépítettük, oszt' nem jön belőle a sok zsé, vajh' mi lehet a gond?

Kíváncsi lennék, hogy honnan szalajtják ez a sok csorgónyálú retardáltat, ha nem tudnám amúgy is...
süti beállítások módosítása