HTML

Pest megye 5. vk.

Csomád, Csömör, Dunakeszi, Erdőkertes, Fót, Göd, Veresegyház polgárai! Térjünk vissza a jövőbe! Javaslata van? Írjon: peter.juhasz@jpl.hu

Bemutatkozó

jp01.jpg

Juhász Péter (LMP) életrajza itt elérhető

Április 6-án az LMP ismét bejutott a Parlamentbe, ezúton köszönöm szavazóinknak!

A 2014-es parlamenti választások során a kampányomra elköltött pénz: 791096 Ft

Kövess!

2014.03.09. 23:14 Juhász Péter (LMP)

Szemétség az egész

szemet5.jpgHosszú ideje folytat országszerte kilátástalan küzdelmet a rendőrség és az önkormányzatok az illegális hulladéklerakók ellen. Noha a leggyakoribb helyszínek mindenki számára ismertek, és kis erőfeszítéssel akár tetten is lehetne érni az elkövetőket, egy-egy látványos akciónál sosem futja többre, aztán a szeméthalom mindenhol újratermelődik. Na, vajon mi lenne a megoldás, erőltessük meg a fantáziánkat...

Ahogy az országban szinte mindenütt, úgy az én választókörzetemben is megvannak azok a közismert helyek, ahol mindig újra és újra gombaként kinőnek a szemétdombok. Dunakeszi és Fót között vagy éppen Szadáról Veresegyház felé brutális mennyiségű szemét rondítja el az árnyas utak szélét, az árkokat, az erdei kiránduló ösvényeket. Nem ilyen kis apróságokra kell gondolni, hogy elhagyott lukas bakancs, vagy PET-palack, nem: komplett hűtőgépek kibelezve, romos bútorok roskadásig, cementes zsákok, festékes vödrök, akkumulátor, mérhetetlen mennyiségű autógumi.

szemetlerako5.JPGA Föld Napján vagy más jeles napokon diákok ezreit vezénylik ki, hogy úgymond szépítsék a környezetet, gyűjtsék a szemetet. Szegények elindulnak a kis szatyraikkal, de teljesen esélytelenek a mindent elöntő mocsokkal szemben. Mára annyira rossz a helyzet, hogy rakodó munkagépek szükségesek a szemét elhordására, ráadásul komolyabb védőruha nélkül nem is ajánlatos ezeket az illegális hulladékhalmokat megközelíteni. Sajnos ez már nem az a kategória, hogy egy kis munka a természetben összekovácsolja a fiatalokat, ez már konkrétan szívatás, hogy a jószándékukat évről évre olyan káros anyagok kezelésére pazarolják, amik valójában bűncselekmények révén kerülnek oda.

Itt már nem hanyagul eldobott üdítősflakonokról van szó. Embermagasságú kupac építési törmeléket nem a szél hord az erdő szészemetlerako4 rendszamnelkul.jpglére. Gátlástalan vállalkozók tucatjainak megélhetése alapul azon a modellen, hogy ők pénzt kérnek az ártalmatlanításért, az elszállításért, aztán végül nem hulladék-feldolgozókba viszik a szemetet, hanem a közeli erdőkbe, mellékutakra. Úgy, hogy egyébként a körzetben van egy hulladékudvar, az újpesti szemétégetőnél pedig bármi leadható. Ennek ellenére nagyüzemi szennyezés folyik városaink határában. És nem csak csóró deklasszált fuvarosok, hanem rendes tehergépjárművek is fordulnak, napszaktól függetlenül. A lebukás esélye kicsi.

Pedig a megoldás kézenfekvő. Azszemetlerako1.jpg elmúlt években megtöbbszöröződött a traffipaxok száma, térfigyelő kamerák ezreit szerelték fel az országban, a rendőri állomány létszáma is növekedett, valahogy mégis kifognak rajtuk azok a kisebb nagyobb teherautók, amik akár fényes nappal is felbukkannak a mellékutakon, hogy lerakják a romokat, kiborítsák a lakásfelújításokból visszamaradt sittet. Dunakeszi reptéri lakóparkja előtt van olyan út, ahol a rendszeresen a forgalmat figyelő rendőrök és az illegális szemétlerakók között alig 100 méter van csak, ráadásul egymáshoz képest látótávolságban. Azokról a pontokról egy másik kamerával simán látni lehetne az elkövetőket. Ennek ellenére újra és újra nőnek a szemétkupacok.terkep szemettel kicsi.jpg

De fogadjuk el, hogy sokkal fontosabb dolga is van a rendőrségnek, mint a szemétmaffia. Vajon akkor kire lehetne bízni ezt a nehéz feladatot? Ha a városok parkolási rendszereit, az ellenőrzést, a büntetést és a behajtást ki lehet szervezni magán társaságoknak, amik azt rentábilisan (mi több, komoly profittal) képesek működtetni, akkor meglenne a módja az illegálisan szemetelők felderítésének és az általuk okozott kár megtéríttetésének is. Ha bankot meg metróaluljárót védhet magáncég, akkor lehet, hogy indulna cég egy erre a feladatra kiírt pályázaton is, más kérdés, hogy itt a modellnek önfenntartónak kell lennie. Úgy, hogy az ezekből befolyó pénz eltartsa a figyelésre kijelölt társaságokat is, természetesen az önkormányzatok felügyeletében. De nem ám ilyen ötezer forintos szabálysértési büntike kell, ami beárazható. Rokkanjon bele az elkövető meg a cége is, és ha van megbízó, akkor ő is. Aztán ha meg már nincs kit büntetni, mert senki sem kockáztatja az illegális lerakást, akkor átképezhető a felderítő egység mondjuk a fémtolvajok ellen.

Hulladékhegyek nélkül nemcsak a hangulatunk lenne jobb, hanem telkeink, házaink, lakásaink értéke is nőne, a kirándulók is szívesebben és magabiztosabban jönnének környékünkre, és többet is költenének városainkban. Nem csak a „zöldek kényes szemének” ártanak tehát a szemetelők, hanem mindannyiunk pénztárcájának is!

Szerinted is itt az ideje visszatérni a jövőbe? Kövesd kampányom a Facebookon!

6 komment

Címkék: korrupció pest megye illegális hulladék választás 2014


A bejegyzés trackback címe:

https://kepviseloleszek.blog.hu/api/trackback/id/tr595852016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

♔bаtyu♔ 2014.03.10. 16:38:44

A rendőrség teljesen értelmetlen ebben a műfajban, hiszen a munka lényege nem igényel rendőri szakképesítést, sőt, az pazarlás is lenne.

Az kellene ami Dél koreában. A büntetés 100.000 Ft-nak megfelelő összeg. Ebből a felét az kapja, aki az illetőt tetten éri és videófelvétellel bizonyítja a szennyezést.

Baráti körök élnek abból, hogy az utakat (ha valaki kidob szemetet a kocsiból az is ebbe a körbe tartozik) figyelik, illetve lesben állnak az erdőkben és felmarják a jutalékjukat.

Ezt a műfajt a lakosság aktív bevonásával lehet kizárólag kezelni.

halaloszto 2014.03.10. 17:52:41

nalunk maganember nem telepithet kamerat ami kozteruletet lat. kiveve persze ha a valasztasi plakatjanak rongalasarol van szo.

Vajk

2014.03.10. 18:06:02

De kik hordják a rengeteg szemetet az erdőkbe? Gödön is temérdek szemét van az erdők szélén. A nyugatiba tartó vonatról igazi szeméthegyeket látni a Nyugati közelében. Külföldről hordják id e aszemetet?

Juhász Péter (LMP) 2014.03.10. 21:45:16

@♔bаtyu♔: Két dolog azért a rendőr mellett szól: a szemétlerakás nem a magányos kezdők műfaja, ahogy például a gépesített, illegális fakitermelés sem, szóval valamivel nagyobb az ellenállás esélye, nem biztos, hogy azt kell a frontvonalba rakni, akit a munkaügyi központ küldött oda, és korábban könyvtáros volt egy nyugdíjasotthonban. A másik, hogy a bizonyíthatóság végett egy zárt, minősített rendszer kell ehhez, privát félkatonai szervezetek rendes felügyeletéhez nem feltétlen erős az állam. De kipróbálni mindenképp érdemes lenne. A koreai példa király! Különösen, hogy a magyarok zsigeri imádattal viseltetnek a feljelentgetés iránt. :)

Juhász Péter (LMP) 2014.03.10. 21:48:03

@hallatlan: Sajnos egyre sűrűbb a szervezett kiszállítás. Míg régebben az volt a motívum, hogy ahol két zacsi volt, oda került egy-két gumi és némi más hulladék pár hét alatt, manapság mér sokkal gyakoribb az, hogy virradóra kerül több köbméter, azonos forrású szemét egy helyre. A bűnismétlést igazolja, hogy mindig ugyanaz a pár helyszín kapja a szemetet, ezért innentől ez már kvázi szervezett bűnözés.

Bogas 2014.03.20. 10:01:08

@Juhász Péter (LMP): Kedves Péter! Én szkeptikus vagyok a rendőrséggel kapcsolatban. Elmondanék egy történetet:

Após meglátott egy erdőbe beforduló autót. Az autó utánfutós volt, az utánfutóra pakolt szemét szúrt neki szemet. Utánuk ment, de mivel több útelágazás van az erdőben, eltűntek a szeme elől. Több tévút után végre megtalálta amit keresett: egy frissen lerakott szemétkupacot. Tévedés kizárva: a tettesek annyira siettek a lerakással (hallhatták, hogy valaki fel-alá járja az erdőt) hogy még az utánfutó hátlapját is ottfelejtették.

Az utánfutó otthagyott hátlapján rajta volt a rendszám is. Após a lerakott szaros pelenkák között egy villanyszámlát is talált, úgyhogy hívta a yardot, hogy tényállás van, jöjjenek. Ki is jöttek, magukhoz vették a rendszámot meg a villanyszámlát és elmentek a számlán szereplő címre. Az ott lakó "svéd" családot kiparancsolták az erdőbe, hogy szedjék össze a szemetet. Össze is szedték, de bírság, őrizetbe vétel, stb. nem volt, mert a sünök álláspontja szerint "nem raktak le veszélyes hulladékot".

Szerinted hol landolt ugyanaz a szemét még aznap este?
süti beállítások módosítása